Yoksa Izotope Ozone ile yapacaginiz preset uzerinden Maximize etmek Mastering falan degildir. Problemleri cogaltmaktir. Audio kirliligi.
Mastering Aranje'nin kendisinden baslar. Kayit veya Midi fark etmez. Iyi kayit, iyi kalite sesler, frekans bazinda dogru Sequence yani dogru aranje. Bunlar gerceklestikten sonra dogru mastering'e adim atilir. Yoksa Izotope Ozone ile yapacaginiz preset uzerinden Maximize etmek Mastering falan degildir. Problemleri cogaltmaktir. Audio kirliligi.
Hangi parcayi neye gore yaptiniz ya da hangi albumu hangi karakterde masterladiniz. Bu bir bilim dalidir acikcasi. Evde istenilen degil de, tatmin eden sonuclar almak mumkun sadece. Yoksa son derece pahali bir sektor. 100 binlerce $ yatirilan bir sektor. Sadece ekipman degil, akustik de isin icinde. O da fena pahali bir is.
evet doğru d,yorsun fakat yazıyı okursan Ozone Izotope ile ilgili olmadığını anlarsın. Ayrıca yazı içersinde preset diye de bir kısım var ve yazıyı yazan kişi preset'ler hakkında düşündüğünü objektif şekilde yazmış. Eğer bu yazı Ozone Izotope reklamı ya da özellikleriyle ilgili olsaydı çevirmeye kalkmazdım. Bilmeyen, bu iş hakkında bilgi sahibi olmak isteyen (illa yapmak isteyen değil mastering nedir ne diğildir bilmek isteyen) insanlar için giriştiğim bir iş. İçerisinde konuya dair aydınlatıcı bilgiler mevcut senin dediklerinin tersinide söylemiyor. Bu arada forum üzerinden gelişimini, yaptığın işleri, yorumları az çok takip ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Mastering ile ilgili içersinde mantıklı makul bilgiler barındıran bir makaleyi bu şekilde kestirip atmak en azından okuyup bir şeyler öğrenmek isteyecek insanların şevkini kaçırmak hoş değil ama. Elbette çok büyük paralar yatırılan bir sektör elbette ev ortamında bir yere kadar yapılır ama bu ne olduğunu öğrenmeyeceğimiz anlamına gelmez. İnsanlar evlerinde bu bilgiler ışığında kendi imkanlarınca birşeyler denesinler, zarar gelmez aksine yapılan işlerin kalitesi biraz olsun artar diye düşünüyorum.
Daha geçen hafta bir başka forumda Ozone Izotopun bu makalesinin ingilizcesini görmüştüm. Üşenmedim aldım okudum hepsini, Bu hafta burada Türkçe'sini görmem çok ironik oldu. Ellerine sağlık, faydalı bir kaynak olduğu kesin. Programı denedim. Progressivanın dediği gibi, bire bir istenileni tabi ki de vermiyor fakat amatör müzisyenler için bence yeterli bir program. Kesinlikle parçaya katkısı oluyor.
Ülkemizde Türkçe kaynak sıkıntısı var, bildiğim kadarıyla müzik teknolojileri hakkında adam akıllı tek Türkçe kaynak Ufuk Önen'in kitabı. Yalnız orda bile mastering meselesine çok fazla girmemiş. Ufak ufak da olsa Türkçe kaynak sayısını artırmak lazım. Senin gibileri artar İnşallah. Bi de anladığım kadarıyla bazı insanlar kaynağın kalitesini tartışmışlar. Gereksiz... İnsanlar doğruyu, yanlışı, kaliteliyi, kalitesizi hepsini okusunlar kendileri neyin iyi neyin kötü olduğunu anlasınlar.Faydalı olabiliyorsa ne güzel, ne mutlu bana 🙂 Aslında amacım program ile ilgili bilgi vermek değil de genel olarak mastering nedir ne değildir, neler kullanılır, nasıl yapılır tanımlayabilmek. İnsanların kafasını çok kurcalayan bir soru çünkü. Bu kaynakta bir şeyleri açıklıyor gibi geldi ilk gördüğümde.
Ülkemizde Türkçe kaynak sıkıntısı var, bildiğim kadarıyla müzik teknolojileri hakkında adam akıllı tek Türkçe kaynak Ufuk Önen'in kitabı. Yalnız orda bile mastering meselesine çok fazla girmemiş. Ufak ufak da olsa Türkçe kaynak sayısını artırmak lazım. Senin gibileri artar İnşallah. Bi de anladığım kadarıyla bazı insanlar kaynağın kalitesini tartışmışlar. Gereksiz... İnsanlar doğruyu, yanlışı, kaliteliyi, kalitesizi hepsini okusunlar kendileri neyin iyi neyin kötü olduğunu anlasınlar.