mAudio Radium 61

Uzun süredir gitar çalıyorum ama cubase'de kayıt yaparken kendi çaldığım bir klavyeyi de şarkıda kullanmak beni daha çok tatmin eder diye düşündüm ama bu klavye ve midi olaylarından biraz bihaberim, nette araştırdım MAudio Radium 61-Key USB Controller diye bi alet buldum ve gidip 200 $'a oyuncak gibi bir casio almak yerine bu aleti almak çok daha akıllıca gibi geldi bana.Tabi bu aleti tr'de satan compel diye bi firma 250 Euro fiyat çekmiş ama bizim de bu forumda her zaman yakındığımız gibi bu aletin online satış yapan sitelerdeki fiyatı 199$...
Neyse diyeceğim o ki aletin linkini veriyorum bilenler anlayanlar aşağıdaki sorularıma bi yardımcı olabilirlerse çok makbüle geçer.

http://www.samedaymusic.com/product--MDORADIUM

http://www.compel.com.tr/m-audio/keyboard/radiums/index.html


1-bu aleti bilgisayarda kullanmak için illa da özel bi program gerekecek mi,yani ben cubase sx veya cakewalk home studio kullanıyorum.Bu programları bırakmak zorunda kalacakmıyım?

2-alet kullandığım programlarla uyumluysa,midi kanalına gircem sanırım fakat ben daha önce yaptığım parçalara bu programların kendi midi seslerinden ekledim güzel de oldu bi nebze ama export yapıp mp3 veya wav'a çevirince midileri almıyodu.Bu alette böyle bi problem çıkarsa ne yapacağımm?Eminim ki bunun kolay bi çözümü vardır ama ben bulamadım

3-üstünde hoparlör olmadığı için olsa gerek alet baya da hafif gözüküyo,yani yarın bi gün bilgisayar olmayan biyere gittiğimde,aletten ses cıkarmanın bi yolu varmı?

4-Bu alete şartlanmış değilim ama aynı işi görecek ve en az 61 tuşlu olacak başka bi tane biliyorsanız,tavsiyelerinize açığım ama fiyatı yurtdışında bile 250$'ı geçmezse anca alabilirim.Bunu niye söylüyorum 2 hafta sonra amerikadan gelecek olan bi arkadaşım var, ona getirtebilirim ama gümrük ihtimalini de göz önüne alarak benden max.300 dolar çıkar
 
Bu bir midi kontrol klavyesi.Yani aletin üstünde hoparlör olması gibi şeyler çok anlamsız.Çünkü bu aletin kendi ses bankası mevcut değil.

İmkanın varsa arkadaşın aracılığıyla Amerikadan getirt.Gümrükte bir sorun yaşıyacağını zannetmiyorum.

Yalnız başta da belirttiğim gibi bu klavyenin kendi sesleri yoktur o nedenle yapacağın alışverişi ihtiyaçların doğrultusunda tekrar gözden geçirmen mantıklı olur.Zaten kendi ses bankası olan bir synthi 250 dolara ne yazık ki alamazsın. 🙂
 
Yok onu anladım zaten ama mesela klasik her klavyede olan strings,chorus gibi sesleri nasıl çıkartıcak?Onun için bi cd falan mı almalıyım yoksa bu aletin yanında verilen bi cd'de bilgisayara yüklenen çeşitli tonlar olabilirmi? Yani kısacası bu aletten ne şekilde farklı sesler elde edilir?
sağol bu arada
 
klavye sadece midi bilgisi(nota, şiddet en basitinden) yolladığı için, bilgisayarında bu bilgiyi kullanacak yazılımlar olması gerek. sesi de onlar veriyor zaten. yani cubase içinde çalışan vsti ler olabilir bu, veya tekbaşına çalışan softsynthler olabilir... bu tip yazılımlar midi klavye ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır, sesleri de onlarla alıyorsun.

tabi softsamplerları da unutmayayım, onlara da ses dosyaları yükleyip midi klavyen ile tetikleyebilirsin.
 
soft synth tavsiye

Bu Hypersonic ile yani programla gelen enstrumanlarin (ki cok cesitli olmasini bekleriz) seslerini cikarabiliyoruz MIDI controller keyboard'umuzla herhalde. Peki bu seslerin kaydini nasil yapacagiz? Diyelim ki sadece audio isleyen bi multitrack recording programimiz var. Buna export etmesinde bir sorun olacak mi audio olarak?
Ayrica Hypersonic okudugum kadariyla VST 2.0 destekliyor. Bu demek mi ki sonradan alacagimiz CD'lerle (VST formatinda) enstruman sample arsivimizi genisletebiliriz?
Ben bol enstruman ve efekt kullanabilecegim, kullanimi kolay bir soft synth almak istiyorum. Klavyeye bastigimda yukledigim enstrumanin sesi gelsin ve bunun kaydini bir sekilde yapsin, cok cafcafa gerek yok. Orta duzeyde olsun, evde takiliyoruz sonucta, tabii sesler sacma sapan/yapay falan olmasin ve arsivi genisletme imkani olsun. Ileriye yonelik de bir kapi acik biraksin.
Deneysel sesler pesindeyim daha cok, tabii farkli projelerde siradan enstrumanlar da isterim. Reason ve Project 5'le civcivli sesler cikarabilirim diye anladim fakat bunlar ust duzey programlar ve verecegim paradan ve cozmeye ayiracagim zamandan korkuyorum. Fruityloops ise support vs. konularinda biraz dandik geldi. Mesela Reason'un Refilllerini bulmak cok kolay, FL ise hic gormedim ortada. Adam gibi bir piyano sesi ariyosam bunu bulabilmem lazim, yoksa ne ise yarar?
Forumda da arastiracagim yeniden ama tavsiye varsa verebilirsiniz, sagolun.
 
control

Ha, cozemedigim bir sey daha vardi. O da su: Mesela USB MIDI controller keyboard'umuz var. Bunu USB'den girdigimiz zaman soft synth'imizle sesler cikarabiliyoruz, MIDI verisini kaydedebiliyoruz.
E bir de stand-alone keyboard'lar var. Mesela dandik bir Casio. Bunu da MIDI kablosuyla ses arabirimimize takarsak ayni seyi yapabiliriz degil mi? Yani MIDI verisini kaydedebiliriz ve bilgisayarda kayitli sample'lari (soft synth) tetikleyebiliriz.
Radium 61 200 dolar civari, dandik casio'yu 70 dolara aliriz. Bu durumda Radium'un tek avantaji bilmem kac tane assignable knob'u, slider'i falan olmasi. E bunlar da kaliversin, onlari da ekrandan mouse'la yapalim, nasil olsa real time bir sey yapmamiza gerek yok. Ayrica casio'yu bilgisayara baglamadan da calariz, beste calisirken veya yegenimiz falan gelse oynar.
Yanlis mi mantik?
tesekkurler.
 
rpm bir çok kavramı birbirine karıştırmışsın, bir açıklık getireyim 🙂

vst bir sample formatı değil, steinberg in geliştirdiği "virtual studio technology" denilen, bir sistemin adıdır diyelim. hypersonic ise bir vst instrument. vsti destekleyen bir host ile çalışıyor(örneğin cubase).

softsynth dediğin şey bir ses jeneratörüdür. bir softsynth e ses yüklemezsin, onunla ses üretirsin. ses yükleyebileceğin şeye sampler, yazılım bazlı olanına softsampler denir.

vst enstrumanlarını bir vst host ile kullanırsın. klavyeyle yolaldığın midi bilgisini bilgisayar o vst enstrumanına yollar, o de ses çıkartır. audio ya çevirme şini ise gerektiğinde yine o host içinden yaparsın.

senin aradığın hypersonic gibi bir şey değil, bir softsampler. bunun için seçeneklerin native instruments kontakt, veya gigasampler olabilir. bunları gerçek zamanlı kullanabilmek için(tüm vst lerde olduğu gibi) düşük latency sunan asio sürücüleri bulunan bir ses kartın olması gerekir.

sampler için istediğin sample cdlerini alıp yükleyebilirsin.
 
he klavyenin midi çıkışı yoktur. 70 dolarlık dandik bir casio da midi çıkışı bulacağını sanmıyorum. bulsan bile tuş hassasiyeti olmaz. yani tuşa basış şiddetini ölçemez ki bu da çoğu durumda mantıksız olur. o kadar ucuz ve midi çıkışı olan bir klavye bulabilir misin bilmiyorum.
 
Bu klavye yurtdışında200 (amerika ise) dolar TR de 250 euro ise arada vergisitdi şuydu buydu diye vereceğin para belki biraz daha fazlaya patlayabilir sana. Amerika'dan getirtme Compel'den al. Ama avrupadan gelecekse o zaman kurallar değişiyor. Vergi yok denecek kadar az. O zaman uyar. Ama sanırım sen Amerikadan getirteceksin yoksa Euro fiyatı çekerdin.
 
tesekkur

Pyramind, tesekkurler, evet biliyorum bircok terimi dogru kullanamiyorum. Hala ugrasiyorum, bir gun olacak.
Styrus diye bir sey tavsiye ettiler baska bir forumda. FL'cilerin urunu... Onun hakkinda bir tavsiyeniz var mi? Ucuz galiba, bakiyorum.
Atalay ABD'de yasiyorum, yine de sagol.
 
Atalay benim için dedi galiba abd olayını 😀 neyse haklı galiba ama bu riski göze alsammı diye düşünüyorum, hazır orda arkadaşım varken..belki gümrükten yırtarız 😀 😉
 
ben de klavye araştırıyorum midi klavyeler için zzounds.com'daki kullanıcı yorumlarını okudum. m-audio'ların o hiç sevmediğimiz casio'ların klavyelerinden üstün olmadığını, yani amatör işi hassasiyeti düşük ucuz klavyeler olduğunu yazıyorlar, birçok şikayet var. bu yüzden ben roland veya edirol almayı düşünüyorum.
 
synth aciklama

Burasi biraz karisti, biliyorum baslik asil olarak Radium 61 icin acilmisti ve ben soft-synth olayina girerek suyu bulandirdim, fakat sanirim bu yapacagimda bir zarar yoktur: Benim gibi kopil arkadaslar icin baska bir forum'dan aldigim bir cevabi ekliyorum:

In the olden days of digital audio (circa 1998), there were essentially two audio plug-in formats for Windows. They were:
DirectX (or at that time ActiveShow or DirectShow) - the Microsoft plug-in system, dealing with audio and video
VST - Steinberg's audio plug-in system (which shared a common GUI at that point)

Both were 2-in 2-out audio formats, and did not have MIDI.

Later on, Steinberg developed VSTi (VST Instruments), which could output on multiple channels and accepted MIDI (and also custom GUI's).

To try to keep up with this, Cakewalk took the DirectX format and added MIDI and multiple output capabilities, creating DXi.

So, to be completely accurate, the latter two are SoftSynths (software synthesizers) or SoftSamplers (software samplers).

Also, because both are now available under a public licence, independent programmers can make their own plug-ins. Also, stand-alone softsynths (such as Reaktor or SyncModular) could now be used as a plug-in. There is also a newish program called SynthEdit (still in beta phase, but very usable) that can save any synth you create with it as a VSTi, so there's been an explosion of them in recent years.

Keep in mind that all of these are just plug-ins, or add-ons, to a multitracker/sequencer (called the "Host") which actually sends the MIDI and audio data to the plug-ins. They CANNOT be used without a host (except for the ones that were designed that way originally - e.g. Reaktor or SyncModular). The plugin itself is simply a .dll file, usually bundled with a helpfile and possibly some patches or samples.

To further complicate matters, there are even more plug-in formats available for Mac's (AU and MAS) or Linux (LAPSDA). Also, a cross-platform format called GMPI is being developed, though that's still really in the planning stage at this point.

Anyway, as to what you need...

I second the opinion that you should go to KVR-VST right after reading this:
http://www.kvr-vst.com/

You will need a host. N-Track will do VSTi's and DXi's, and almost any multitracker that supports MIDI will as well (Sonar, Cubase, etc).

On the other hand, maybe you just need a virtual "rack" for your plug-in synths and effects. Say no more.

Tobybear MiniHost:
http://www.tobybear.de/p_minihost.html

Simple Virtual Host (no longer developed):
http://www.fxpansion.com/skunk/svh14.zip

ASIO FX Processor LE (scroll down - the free version only accepts effects):
http://www.spinaudio.com/products.php

If you want a good modular one, I recommend Bidule by Plogue:
http://www.plogue.com/

You can also import VSTi's into Buzz (a modular synth/tracker/etc):
http://www.buzzmachines.com/

Probably you will want to check out using SoundFonts. These are files that are essentially sampler patches that include the samples in them. There's a huge collection of them at Hammersound:
http://www.hammersound.net/

And of course, you'll need a plugin that can play them; most hosts (including N-Track) can't use them directly. Try sfz from RGC Audio:
http://www.rgcaudio.com/sfz.htm

Or, you can use SynthFont - there's both a standalone program, and a VSTi version:
http://www.synthfont.com/
 
alternatif

Ben elimdeki controller'i elden cikariyorum. Yerine Casio CTK-691 gibi bir sey alacagim. Hem controller'dan daha ucuz, hem bilgisayara baglamadan calabilirim, hem de latency sorunu yok. Yani digelim ki bilgisayara kayit yaparken softsynth'i tetiklemek yerine, klavyenin kendi sesiyle calar MIDI verisini kaydederim. Daha sonra kaydettigim MIDI'ye istedigim soft enstrumani atarim.
Sonucta klavyeyi calarken hafif bir latency oldugu zaman sinirlerim bozuluyor, calamiyorum. Olayin dogalligi kaciyor, ister istemez istedigim tempodan cok daha yavas calmaya basliyorum nedense.
Ayrica eve gelip 5 dakka klavye calayim, rahatlayayim veya biraz su uzerinde calistigim besteye bakayim dedigim zaman her seferinde bilgisayari mi acmak zorundayiz? Ne guzel klavyemi acar calarim.
Tabii ki sorun bu tur klavyelerin ne tur bir MIDI verisi gonderme kabiliyeti olduguyla ilgili. Casio icin touch-sensitive deniyor fakat bu demek mi acaba velocity bilgisi gidecek. Simdi bunu arastiriyorum, yeterli bilgi gidiyorsa bu en iyi secenek.
 
touch sensitive diyorsa velocity bilgisi yolluyor demektir. ama casionun içindkei sesler nasıldır bilemem.. hep oyuuncak gibi seslerle kalmıştır aklımda.

latency ise ses kartınla ilgili bir sorun. şöyle veya böyle, düşük latencyli bir kart almak zorunda kalacaksın.

ben sblive! ve kx sürücüleri ile 5ms latency ile canlı gitar çalıyorum ve farkedilmesi benim için olanaksız gibi. bi kaç metre uzağında olan amfiden aldığın latency ile aynı sonuçta.

daha yüksek latencyler işi bozar.
 
giris duzeyinde oldugumuzdan mobilepre aldik, latency matency bakacagiz artik nasil olacak. memnun kalmazsak geri verebiliyoruz, ya da sonradan satariz degistiririz, ya da mobil uygulamalar icin saklariz. is guc yogunlugundan iki gundur bilgisayar alacagim... herhalde once ses karti alan tek insan ben oldum dunyada...
casio'nun sesleri oyuncak gibi degil tam olarak, fakat tabii ki cok ciddi muzisyene biraz komik kacar. ben casio'nun kendi sesleriyle yapmak amacinda degilim.
ha yalniz, gecen jam yaptik, elemanda benim dedigime benzer dusuk model bir casio vardi, behringer mixer ve PA sistemiyle gayet doyurucu sesler verdi seans sirasinda. hatta bir ara insanlar "oha, sen bas caliyo gibi nasil cikardin o sesleri" falan oldular.
 
cakewalker demiş ki:
Atalay benim için dedi galiba abd olayını 😀 neyse haklı galiba ama bu riski göze alsammı diye düşünüyorum, hazır orda arkadaşım varken..belki gümrükten yırtarız 😀 😉

Elden getiren biri varsa senin için abd'den hiç bir ek ücret ödemeden yurda sokabilirsin aleti. Ben zamanıında bir adet emg-81 bir tane de ibanez gitar getirttim elden tabii. Hiç bir ek ücret ödemek zorunda kalmadık, ne ben ne de getiren arkadaşım.
 

Geri
Üst