İyi akşamlar. Ben Megadeth tonlarına yaklaşmak istiyorum. Öncelikle ekipmanlarımı sayayım.
Ibanez RG321EX
Laney Cub Head + Cub Cab
Digitech Metal Master
Boss Mega Distortion
Metal Master sayesinde metallica tonlarını yakalamayı başardım ki neredeyse birebir olacak gibi bana gelen ses. Normalde blues, country, hard roc tarzı şeyler çalarım ancak bu Megadeth' i kafaya acayip takmış durumdayım. Fender Meksika almayı düşünüyordum ancak Dean Razorback gibi bir gitar alıp yanına hangi pedalı koyarsam sonuç alabilirim? Ya da bunun gibi bana bazı öneriler ve alternatifler sunar mısınız acaba? Herkese teşekkürler. 🙂
Mesajdan benim epeyce kafam karisti. Metallica tonlari o kadar genis bir yelpazede cereyan ediyor ki Metallica kendisi yakalayamiyor konserlerinde, sizin bunu yapabiliyor olmaniza samimi olarak sasirdim hatta tek bir sarki bile epey iddiali olur ama dinlemedigim icin daha fazla bir itirazda bulunmayayim. Genel goruslerim ise su yonde;
1- Onceki mesajlardan birinde bu tonun
alâmet-i fârikasi olarak lambali Marshall amfilerden bahsedilmis ne yazik ki katilmiyorum, bence fazla romantik bir yaklasim bu hem de bir cok sebebten oturu. Oncelikle, bir Marshall modelini alin, piyasada ayni isi sound basta olmak uzere cok daha iyi yapan muadillerini bulmak fazlasiyla mumkun (Splawn, Dynamo, Diamond, Friedman, Voodoo vs vs), Marshall in tek basina "en iyi" yaptigi onu digerlerinden ayirip baska bir yere koyacak hic bir sey yok, ama gorsel cekiciligini de kesinlikle yabana atmiyorum, bana amfi aldirmak icin yeterli olmustu . Simdiye kadar sahip oldugum 6100, JCM 800 2203, 1959SLP, TSL 100 ve son olarak JVM 410 amfilerin hic birisi tek basina benim de pek sevdigim bir tur olan trash icin yeterli gelmedi, sanirim bunun Marshall'larin mid range karakteri ile alakasi var (tabii baska seylerle de). Turkiye icin esprisi Marshall disindaki seceneklerin sinirli olmasi olabilir hepsi bu. JVM disindaki amfiler zaten genelde one trick pony, o one trick ise trash soundu degildir maalesef...
🙂
2- Trash, bir tur olarak zaten icinde pek artikulasyon, tuse, calanina gore degisen bir anlatim dili vs pek barindirmayan bir muzik, ben de pek severim kabul hele hele ki Exodus oldu mu, ama bu boyle. Tuse deyince; genelde epey daha yumusak turlerde calan, Pat Metheny , Satriani, Jeff Beck, Allan Holdsworth vs aklima geliyor Mustaine ise asla. O yuzden o adamin tusesi sende olsa ne olur olmasa ne olur. Ama bir besteci olarak urettigi riff lere saygi duyarim o da ayri.
3- Son olarak izzzyy zaten bahsetmis ama bu cok parametreli bir denklem bence de. Matematik dilinde konusacak isek epey ill posed bir denklem. Bu yuzden genelde calisacak "robust" cozum aramak en bastan mantikli degil, buradaki mesajlarda bir konsensus olmadan surekli farkli seylerin(manyetik, eq, agac vs) vurgulanmasi da bunun bir gostergesi. Burada 100'e yakin bir kismi da ucukca sey sayabilirim bir tonu yaratan etken olarak; gitar govdesindeki agacin elastik modulunden, manyetiklerin etrafinda olusan alan cizgilerinin yogunluguna, kabinin onundeki mikrofon acisindan, tel alasimina kadar, bir allahin kulu da yahu bunlarin ne onemi var diyemez. Bunlarin ne sekilde nasil bir araya gelecegi konusu ise bu cozumsuzlugun kaynagi; iyi ki de oyle; o yuzden bu isin/sevdanin sonu yok.
4- Butun bu sound olayi bir zincir, o zincir ustunde ne kadar eleman varsa ki buna teknigin dahil, bunlarin hepsini elinden geldigince ust seviyeye tasimak tek makul strateji. Senin istedigin seyin kesin bir cozumu tekrar soyluyorum yok, o yuzden butcen ve kulagin elverdigince hirustik olarak yaklasacaksin. Ama yine de en azindan lambali Marshall'a bel baglamayin derim benden soylemesi
🙂 Bir de bu mesaja kadar Megadeth'in bir signature soundu olabilecegi de aklima gelmemisti: Mustaine'in genizinden soylermis tadi veren vokali disinda ama zevkler ve renkler tartisilmaz tabii...