Eğer nihai hedefiniz piano çalmaksa ; önünüzde bence seçmeniz gereken 2 senaryo bulunmakta (Bunu zamanında bu yollardan geçmiş biri olarak anlatacağım) :
1-) VSTI kullanma senaryosu :
Bunun için öncelikli olarak akustik piano tuşesine mümkün olduğunca yakın bir tuş takımına sahip 88 tuşlu bir midi klavye edinmeniz gerekmekte. Midi klavye boyutunda baktığınızda; bu açıdan , piyasadaki en iyi tuş takımlarını Fatar üretiyor. Dolayısıyla Fatar'ın akustik piano tuş takımına sahip bir midi klavyeyi tercih etmeniz en doğru yol olacaktır. Böyle midi klavyelerin sıfır satış fiyatları ise halen 2000-2500.-TL'lerden başlamakta ve yukarı doğru çıkmaktadır.
Bu senaryoda ikinci ihtiyacınız olan eleman , ses kartıdır. Ses kartınızın konvertörlerinin mümkün olduğu kadar üst düzey olması , duyacağınız sound'un orjinaline en yakın ve tatminkar olması açısından önemli bir zorunluluktur. Bugün piyasada ortalamanın üzerinde konvertör kalitesine sahip compact ses kartlarının ikinci ellerinin fiyatları 1400-1500.-TL'lerden başlamaktadır.
Bir diğer gereksiniminiz çaldığınızı duyabilmek için bir çift monitör seti olacaktır. Bu konuda piyasada çok çeşitli alternatifler mevcut. Odanızın büyüklüğüne göre 5,6,7 veya 8 inçlik monitörler tercih edebilirsiniz. Bu maliyet kalemini de temiz 2. el olarak 1000-1500.-TL olarak düşünebilirsiniz. (Eğer kulaklık ile çalışacaksanız bu maddeyi elimine edebilirsiniz.)
Kulaklıkla çalışacaksanız ; tercihen kaliteli bir referans kulaklık almanızda duyum kaliteniz açısından fayda bulunmaktadır . Eğer sesin dışarı sızmasını istemiyorsanız kapalı tip , bu konuda bir sıkıntı yoksa açık tip (veya yarı açık tip) kulaklık tercih edebilirsiniz. Benim deneyimlerime göre ; açık tip kulaklıkların sahnesi kapalı tiplere nazaran daha geniş oluyor. Kulaklık maliyetini de; bu söylediğim çerçevede , 2. el olmak kaydıyla 400-500.-TL gibi kabul edebilirsiniz.
Piano VST'si bu senaryonun en önemli ögelerinden birisi. Ne kadar realistik VSTI tercih ederseniz , tonlarınız da o kadar realistik olacaktır. Bu konuda çok sayıda alternatif bulunmaktadır. Dolayısıyla internette alternatifleri tek tek araştırmanız gerekecektir. Gerçi üretici firmalar çıkardıkları ürünlerin ses demolarını yayınlıyorlar. Bu da sizin için kolaylaştırıcı bir unsur olacaktır. VSTI'lerin bir kısmı free bir kısmı da ücretlidir. Ücretli olanların kalitesi , free olanlardan genellikle daha üst düzeydedir. Bir kısım VSTI'lar DAW içerisinde , bir kısım VSTI'lar ise DAW'a gerek olmadan standalone şekilde çalışabilmektedir. Eğer seçtiğiniz VSTI/VSTI'lar DAW içinde çalışan cinsten ise ; bir de bilgisayarınıza DAW kurmanız gerekecektir. Ancak bu konuda bir sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Çünkü günümüzde artık free olarak kurulabilen lisanslı DAW'lar mevcut.
2-) Dijital piano kullanma senaryosu :
Burada kast ettiğim dijital upright (konsol) pianolardır. Çünkü akustik pianoya en yakın çalım zevkini bu tip dijital pianolar verebilmektedir.
Bu senaryoda ; yukarıda saydığımız hiç bir elemana prensipte ihtiyacınız bulunmamaktadır. Sadece belki çevreye/komşuya ses rahatsızlığı vermemek için bir referans kulaklık almanız icap edebilir.
Bu alternatifte en önemli unsur ; seçeceğiniz marka ve modelin gerek tuşe gerekse sound performansıdır. Bu konuda başarılı modellerin hali hazırdaki sıfır fiyatları 6000-7000.-TL'lerden başlamakta ve yukarı doğru gitmektedir. Bu çerçeveden olmak üzere ; Yamaha Clavinova serisini , Roland HP serisini ve Kawai CA serisini tavsiye ederim.
Sizin için en gerçekçi senaryolar bence bunlar. Durumunuza göre senaryo tercihi tamamen size kalmış bir şey. Eğer gerçekten piano sevdalısı iseniz , bu konuda kararlılığınız var ise ve bu işi belirli bir kalite standardında yapmak istiyorsanız , bence bu iki senaryo dışında bir şey düşünmeyin. Geçiş çözümleri vs. sadece zaman ve para kaybına yol açar genellikle. Ayrıca sizi gereksiz yere konudan soğutabilir.
" Peki sen ne yaptın kardeşim? " diye sorarsanız.
Ben hibrit bir çözüm tercih ettim. Gittim önce kendime kaliteli bir dijital upright piano aldım. Bilahare duyum kalitemi yükseltebilmek için ; üst düzey konvertörlere sahip bir external ses kartı aldım ve pianomun soundunu bu kartın konvertörlerinden geçirerek dinlemeğe başladım. Bu arada komşuya olan ses problemi yüzünden kaliteli bir referans kulaklık aldım. Sistemdeki kablolarımı daha kaliteli olanlarla değiştirdim. En son olarak da üst düzey analog bir kulaklık amplisi aldım ve duyum kalitemi kendi çapımda maksimize ettim.
Ben bunları yaptım.
Karar sizin...