Midi klavyeyi ses kartına mı bağlayacağım, yoksa bilgisayara mı?

Merhabalar. Ben midi klavye almayı düşünüyorum. Midi klavye kablolarına baktığımda çıkış ucu usb şeklinde oluyor genelde, ve ses kartında böyle bir port yok. (audient id4) Direkt bilgisayara bağlarsam buffers size ile ilgili gecikmeler yaşar mıyım yoksa buffer size'ı düşürdüğümde midi klavyenin gecikme hızı da düşer mi? (buffer size'ı ses kartının programı ile değiştiriyorum, bilgisayarın ses kartından bağımsız.)

Ayriyetten midi klavye önerileriniz varsa alabilirim. İnternette 2.el olarak "Novation LaunchKey Mini Mk3'ü" gördüm. 25 tuşlu, fiyatları da 2000 ile 2500 tl arasında. Alternatif olarak da Akai Mpk Mini MK3 düşünüyorum. 25 tuşlu klavyede melodi yazmak zor olur mu, bütçeyi yükseltip fazla tuşlu klavye mi almak mantıklı sizce. Fl studio kullanıyorum bu arada.

Selam.
Öncelikle, USB çıkışlı midi klavyeyi bilgisayara direkt giriyorsunuz. Benim de UA Volt-4 ses kartım var. Ses kartını ayrı, klavyeyi ayrı bağlıyorum bilgisayara.
Model konusunda da, eğer klavyeci değilsen, 25 tuş da işinizi görür. Fiyat farkları per olmamakla birlikte yer kaplamaması açısından küçük klavye avantajlı. Ama ana enstrumanınız klavye ise, 49 tuşun altına inmemelisiniz.
Mesela ben gitaristim ve sadece alt yapıları yazmak için 25 tuş kullanıyorum. Zaten hepsinde octave up-down var, kolayca oktav değiştilebilirsiniz. Sadece tavsiyem, sağa sola pek gitmiyorsanız, sabit bir sisteminiz varsa, "mini"model klavye almamanız. Tuşları çok küçük ve oyuncak gibi. Internetteki fotoğraflarına bakarsanız, sanki Steinway piyano gibiler ama eve gelince oyuncak gibi olduğunu görüyorsunuz. Ve tuş darlığı yüzünden, akor basarken eliniz şekilden şekle giriyor. Hemen hepsinde, drum yazmak için Pad'leri var hepsinde ama inanın çok kalitesizler. Akai ve Alesis denedim daha önce. Hepsini tuş kalitesizliği yüzünden elden çıkardım.
25 tuşlu ve yer kaplamayacak bir midi klavye bakıyorsanız, benim de şu an kullandığım NI Komplete A25'i gerçekten tavsiye ederim. Tuşları gerçekten çok kaliteli. Pad yok üzerinde (çok basit ama sağlam bir tasarım). Yine USB çıkış.
Kolaylıklar dilerim.

Son düzenleme:
Selam.
Öncelikle, USB çıkışlı midi klavyeyi bilgisayara direkt giriyorsunuz. Benim de UA Volt-4 ses kartım var. Ses kartını ayrı, klavyeyi ayrı bağlıyorum bilgisayara.
Model konusunda da, eğer klavyeci değilsen, 25 tuş da işinizi görür. Fiyat farkları per olmamakla birlikte yer kaplamaması açısından küçük klavye avantajlı. Ama ana enstrumanınız klavye ise, 49 tuşun altına inmemelisiniz.
Mesela ben gitaristim ve sadece alt yapıları yazmak için 25 tuş kullanıyorum. Zaten hepsinde octave up-down var, kolayca oktav değiştilebilirsiniz. Sadece tavsiyem, sağa sola pek gitmiyorsanız, sabit bir sisteminiz varsa, "mini"model klavye almamanız. Tuşları çok küçük ve oyuncak gibi. Internetteki fotoğraflarına bakarsanız, sanki Steinway piyano gibiler ama eve gelince oyuncak gibi olduğunu görüyorsunuz. Ve tuş darlığı yüzünden, akor basarken eliniz şekilden şekle giriyor. Hemen hepsinde, drum yazmak için Pad'leri var hepsinde ama inanın çok kalitesizler. Akai ve Alesis denedim daha önce. Hepsini tuş kalitesizliği yüzünden elden çıkardım.
25 tuşlu ve yer kaplamayacak bir midi klavye bakıyorsanız, benim de şu an kullandığım NI Komplete A25'i gerçekten tavsiye ederim. Tuşları gerçekten çok kaliteli. Pad yok üzerinde (çok basit ama sağlam bir tasarım). Yine USB çıkış.
Kolaylıklar dilerim.
Yok direkt stüdyomda kullanacağım midi klavyeyi. Aslında bir yandan piyano gibi çalmak da istiyorum (geçmişim yok ama melodi ve akor basarak kendimi geliştirmek için), bütçem yüksek olsa 88 tuşlu almak isterdim ama malum fiyatlar çok uçuyor. Dediğin klavyeye baktım, şu an Zuhal Müzikte 5.865 TL diyor. Dün başka bir midi klavyeye rastladım, "Arturia MiniLab 3 (şu an sıfırı 3700 bandında satılıyor)" Akai'den falan daha kaliteli duruyor, tuşları da Akai'ye nazaran büyük. Bütçemi çok zorlamamak adına 25 veya 49 tuşlu alacağım herhalde. Ama o internetteki 2.el Novation klavye de aklımı karıştırdı. 2 bin liraya satıyor adam ve marka olarak da hiç fena değil aslında. Cevap için teşekkürler. Dediğin klavye dahil birkaç modeli daha karşılaştırıp karar vereceğim.

Geri