Bass frekans dengelemek home studio kullanıcıları için bir kabusa dönüşebilir...
Mixin içinde yapıldığı oda belli bir hacmin altındaysa ve birbirine paralel duvarlar varsa, dengeli bir duyum almak ''imkansız'' hale gelir...
Bass trapler ile durum biraz toparlanabilir.
Çok kaliteli bir kulaklık aldınız diyelim, mesela ben AKG K702 kullanıyorum ki AKG nin en başarılı ürünüdür diyebilirim, ama BASS kontrolü başlığı altında sadece kontrol amaçlı kullanıyorum kulaklığımı. ( panorama, reverb delay vs... bunlardan bahsetmiyorum, sadece bass dengesi için konuşuyorum)
İnsan sadece kulağıyla duymuyor diyebiliriz 🙂 özellikle bass frekansların bir de vücutta hissedildiği hem hem psikoakustikle ilgili hem de reel etkileri mevcut. Yaptığınız işi herkes kulaklıkta dinleyecek olsa sadece kulaklıkla yapılan dengeye güvenilebilirdi belki ama sub baslar, araba sistemleri, küçük hoparlörler, ev tipi müzik sistemleri , bilgisayar hoparlörleri vs... birsürü ortam mevcut ve MONİTÖR OLMAZSA OLMAZ durumunda kalmaktadır. Ama oda akustiğiniz sizi yanıltıyorsa mutlaka düzeltmeniz gerekecektir.
Yüklediğiniz kayıtlarda aslında genel olarak (sadece bass değil) hiç de fena olmayan bir dengeleme yapmışsınız. Tabi ki eksikleri yok değil ama fena da değil.
Birçoğumuz problemi doğrudan mixaj ya da masterine yıkıyoruz ama bence iş aranjmanda başlıyor. Kullandığınız davulun KICK i ile bass soundu hakkında en baştan iyi düşünmek gerekiyor... Çok derin mevzu girersem çıkamam 🙁
Bir de yanlış duymuyorsam kaydınızın bass registerdaki öğeleri de REVERB efektiyle buluşmuş 🙂 Bu (tabi ki istisnalar vardır) bence biraz kaçınılması gereken bir durum olmalı. Bass frekanslarda netlik daha dağınık değil sıkı duyulan soundlarda ortaya çıkıyor (genelde)
Bana kanallarınızı ayrı ayrı yollarsanız zaman bulduğumda üzerinde birkaç deneme yapıp tekrar yollarım size 🙂 Ama zaman olarak söz veremiyorum şuaralar sürekli konser, demo, aranje, mixaj trafiğinden kendimi kaybetmiş durumdayım :S :/ 🙁 )