Elinize sağlık,ben mix,mastering işinden anlamam.Fakat trampetin tekdüzeliği,davulun biraz fazla ataklı şekilde önde olması bir süre sonra sıkıyor,sonlara doğru ise iyice baymaya başlıyor.Bu arada bas gitarı kendiniz ayrıyeten çaldınız mı yoksa midi klavyeden mi yazdınız acaba?İddialı bir thrash dinleyicisi olmasam da kemikli,kick gibi bas sesinin parçaları daha bütünleştirdiğini,daha güzel duyulduğunu düşünüyorum.
Madmax hocam bu video sana
🙂
@cemburak hocam elinize sağlık öncelikle. Paylaştığınız her yeni işte birşeylerin güncellendiği, üstüne kafa yorulduğu hissediliyor. Güzelleşen yönler var, hala zayıf kalan yönler var. Hiçbiri oldurulamayacak işler değil. Zaten bu konularda gökyüzü limit olduğu için asla mutlak bir tamamlanış da gerçekleşmiyor. Tüm bu sürecin de bir parçası olabiliyorsam ne mutlu.
Madmax çok güzel özetlemiş durumu. Benim de değerlendirmem şu şekilde;
- Davulda ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın midi olmanın getirdiği, sürekli benzer yerden tınlayan, bir süre tüketildiğinde yoran bir yetersizlik var. Yine de biraz daha velocity mesaisi ile önüne geçişmeye çalışılabilir.
-Davul aslında çok fazla erken dönem Metallica gibi soundlamakta ancak bir tık fazla kanırtılmış bir sivrilik duyuyorum. Bu da genel yapıda bir gövde eksikliği yaratıyor. Belki biraz daha yumuşak eqlar, daha kesilmemiş altlar, önde tutulmuş low midlerle daha derinden ve tüm alanı dolduran bir his elde edilebilir. Bu basla bütünleşmeyi de kolaylaştırır.
-Bas konusunda bence Parallax ya da X, Y, Z plugin demeden önce bir izole kanal dinlemeyi öneriyorum ben. Jason Newsted'a bakılabilir yine. Kendisi kemik bas tonunun en iyi, en endüstri standartı örneklerindendir. Piyano teli gibi vuran baslar için sıfır tel şart. Ben teli takar, tüm albümü tek günde kaydeder geçerim bunu korumak için. Ancak mali açıdan, evde takılmasal işler için çok sürdürülebilir değil. Bunun dışında da, prosesörde ton nasıl yazılması konusunda değindiğim gibi, beğenilen bas tonlarının arkasındaki ekipmanları öğrenip, onları simüle etmeye çalışırsanız, bu çabayı da gitar ve davul tonunuzu da gözeterek yaparsanız çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Ben de aslında "iyi bas tonu" değil de, yayınlar sırasında üstünde uğraştıklarımıza göre ayarlanmış bir tonu NDSP Parallax üzerinden alıyorum. Çalışıyor, öneririm. Ancak arkasındaki yapıyı öğrenmeyi daha çok öneririm. Bir de biraz döve döve çalmak bu genre için hayırlı olabiliyor.
-Belki tek rahatsız olduğum ya da verimli bulamadığım konu AI üzerinden vokal koymak. Bir karşılık bulacağını ya da fayda sağlayacağını düşünmüyorum. AI unsurlar barındıran herhangi bir şarkının tüketilebilir değeri olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu 5 dakikalık eser "bu da kendi içinde bitmiş bir üründür." noktasında değerlendirilecekse forumda 100 insanın 100 ürününe karşı sahip olduğum tavrı burada da sürdürmekten yanayım. Diğer taraftan tamamen prodüksiyonel kaygılarla "üstüne vokal gelince bakalım nasıl oluyor" noktasındaysak da, bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Çünkü nasıl amfi tonumuzu gitarımıza, tuşemize, diğer bileşenlere göre şekillendiriyorsak; vokalde de belli mesailer söyleyene, mikrofona, amaçlanan sounda, ve yine diğer enstrümanlara göre şekillenmeli. Basitçe örneklendirmek gerekirse bir SM7B ile alınmış kayıt ve Neumann TLM103 ile alınmış kayıt aynı şekilde işlenmez. Burada da AI ile elde edilmiş vokali işlerken elde ettiğimiz tecrübenin çok karşılık bulacağını düşünmüyorum. Benzer şekilde, diğer enstrümanlarınızdan keserek tanımlayacağınız bu alanı dolduran vokalin gerçek dünyada karşılık bulmaması yine verimsiz bir sürece sebebiyet verecek.
Genel değerlendirme dışında bir öneri olarak, bu uzunluktaki ve formdaki içerikleri değerlendirme amaçlı herkese açık sunmak yerine, 30 - 60 sn uzunluğunda, 2 3 farklı tatta riff içeren işler üzerinden yürümek; ikonik vokallerin kanal kayıtlarını onların üzerine yerleştirmek, bunlara göre şekillenmek bence çok daha verimli olur.
Mesela RuTracker üzerinde birçok farklı grubun multitrackleri mevcut. Bunlar Guitar Hero, Rockband gibi oyunların sistem dosyalarında bulunan kayıtlar olduğu için gizli saklı yasak içerikler de değil. Mesela buradan bir Metallica şarkısı indirip önce gitarınızı aslı gibi, devamında basınızı, davulunuzu yine aslı gibi soundlamaya çalışarak daha verimli bir mesai yapabilirsiniz. Değerlendirenler için de "şurası olmuş, burası olmamış" gibi fikir vermek bence daha faydalı olur. Ayrıca bu ikonik kayıtların sinyal zinciri belli olduğu için neyi nasıl taklit etmeniz gerektiğini, dijital kopyasını ya da analog aslını bulamadığınız ürünlerin alternatifi olarak ne kullanılabilir gibi sorularla ufuk açıcı mesailer de yapabilirsiniz.
Şimdi buraya kalın bir çizgi çekip tekrar hatırlatmak isterim; Çabanız, yaklaşımınız ve ilerleyişiniz gerçekten takdire şayan. Sağda solda görüyoruz, bence dinlenemeyecek kalitede işlerle "10. albümümü yayınladım" diye gezen, asla gelişmediğini düşündüğüm, fikir belirttiğimizde yalnızca bahaneler sıralayan insanları. Aslında yapılması gerekenleri adım adım takip eden
@cemburak hocamın gerek yaklaşımı, gerek ilerleyişi gerçekten seyreden birisi olarak mutlu ediyor beni. Birçoklarına örnek olması dileklerimle;
Sevgiler, kolaylıklar!