1- Hocam RMS tanimi her dalga sekli icin farklidir. Sadece sinus dalgasi icin VRMS=Vpeak/Karekok(2), diger dalga turleri
icin farklidir. RMS-Watt tanimlanirken de bu V-RMS ve I-RMS kullanilir. Ses amfilerinde Watt standardi ve sesin
bozulmasini olcen THD sinus dalgasiyla olculur.
2- tuplerin calisma stili ve amfilerin tasarimindan kaynaklanan bir farklilik.
3- Desibel ile bu isin ilgisi yok, zira iki kat guc farki = 3dB iken , ben diyorum ki iki kat volume =10dB guc farki yani 10 kat.
olay insan duyma fizyo-mekanigiyle alakali.
icin farklidir. RMS-Watt tanimlanirken de bu V-RMS ve I-RMS kullanilir. Ses amfilerinde Watt standardi ve sesin
bozulmasini olcen THD sinus dalgasiyla olculur.
2- tuplerin calisma stili ve amfilerin tasarimindan kaynaklanan bir farklilik.
3- Desibel ile bu isin ilgisi yok, zira iki kat guc farki = 3dB iken , ben diyorum ki iki kat volume =10dB guc farki yani 10 kat.
olay insan duyma fizyo-mekanigiyle alakali.
1- Watt icin tanim bellidir, sinusu, kare dalgasi, dogru veya alternatif akim olmasi farketmez, 1 volt gerilim altinda 1 amper akim aktigindaki istir. Amfinin urettigi gucten bahsediyorsan, oda amplinin uretebilecegi maksimum elektriksel guctur. Yani giristen 1 khz sinus sinyali vereyim sonra olcelim cikista nekadar guc uretilmis olayi degil. Amplinin guc katinin kabul edebilecegi maksimum gerilim bellidir, bu ideal sartta poweramplinin belirlenen sinifta ureuretebilecegi maksimum guc hesaplanir, bu sinyalin herhangi bir frekans veya formda olmasinin uretilen guc ile baglantisi yoktur.
2- Bu dusuncenin kaynagi ne oldugunu aciklarsan, daha anlamli bir cevap verebilecegimi dusunuyorum. Mesela Amplinin transistorlu veya lambali olmasi neyi, nasil degistirir?
4- Watt 2 katina cikinca ses iki katina cikmaz bunun sebebi ses siddeti olan desibelin logaritmik olmasidir. Insan kulaginin lineer olmayisi isin baska boyutu, onu isin icine katarsan dunya degisken olur denkleminde. Hesaplayamayacagin degiskenleri denkleme sonmanin geregi yok. Insan kulaginin yuksek frekans cevabi daha yuksektir mesela bu goz onunde bulundurulmalidir fazlasi degil yoksa her insanin kulak frekans cevabi farkli.