Müzik teknolojisi ile alakalı kaynaklar...

Müzik teknolojisi , profesyonel müzik bilgisi ve ekipmanları hakkında yeniliklerden haberdar olabileceğimiz , yurt içi yada yurt dışı menşeili (yurt içi elle tutulur gözle görülür birşey olmadığını biliyorum) önerebileceğiniz dergi , internet adresleri vs. vs. var mı?
 
Ya Kıvılcım Müzik'in böyle bir dergi çıkartma fikri vardı bildiğim kadarıyla... Ancak sözkonusu derginin daha "kurumsal" bir yapıda olması gerektiğine karar vermişler...

Kâr amacı gütmeden, sırf kitleye faydalı olsun diye bir iş yapsalar şaşardım zaten...
 
Internetteki en onemli haber kaynaklarindan biri:

http://www.harmony-central.com

Bir digeri:

http://www.kvr-vst.com

Bu ikisi de cok engin ve guncel bilgi kaynaklaridir. Ikisi de Ingilizce.

Dergilere gelince, Amerikan menseli Recording, Home Recording ve Keyboard dergileri muzik teknolojisindeki gelismeleri takip etmek icin iyi kaynaklardir. Biraz daha profesyonel duzeyde EQ ve Mix dergilerini onerebilirim. Ingiliz menseli Sound on Sound ve amator muzisyenlere yonelik Future Music dergileri de zengin birer bilgi kaynagidir. Bunlarin web sitelerine girdigin zaman makaleleri okuyamasan bile (makaleler yalnizca abonelere aciktir) yeniliklere iliskin haberleri gorebilirsin.

Bunun disinda internette cok sayida tartisma forumu da var. Mahcem bu konuda cok daha bilgilidir, ama genel olarak Sound on Sound dergisinin forumunu tavsiye edebilirim (yine Ingilizce, maalesef). Burada yeni baslayanlardan bu ise yillarini vermis olanlara kadar herkesi bulmak mumkun, ustelik de yeni gelenlere karsi son derece sicak bir tavir var. Cok sayida aktif katilimci oldugu icin belli bir konuda bilgi sahibi olan birileri mutlaka cikiyor ve soruna cevap aliyorsun. Hem Turkrock forumundan tanidigin Mahcem, Playmaker ve ben de oradayiz. Adresi:

http://sound-on-sound2.infopop.net/2/OpenTopic
 
GaRGoYLe demiş ki:
Kâr amacı gütmeden, sırf kitleye faydalı olsun diye bir iş yapsalar şaşardım zaten...

Sanki para kazanmak söyleyenin en tabii hakkıymış da babasının hayrına iş yapmak diğer herkesin boynunun borcuymuş gibi bir düşünce izlenimi veren ifadeler okumaktan sıkıldım artık. Bence zihninizi biraz açın, para kazanmak istemenin neresi yanlış?

Adam o kadar masraf yapıp bilgi sahibi kişiyi bulup bir araya getirip bir ay boyunca yazı toplattıracak, sonra getirip size bedava sunacak ki siz de işi öğrenip piyasada iş yapıp para kazanın, ya da amatörce uğraşıyorsanız kendinizi eğlendirin. Var mı böyle birşey ya? Kurtulun şu hastalıklı düşünce yapısından.

Ticari kurumların kuruluş amacı para kazanmaktır, Kıvılcım Müzik de ticari bir kurum ise yaptığı faaliyetlerde kâr amacı gütmesinden daha doğal birşey olamaz.

Kitlelere faydalı olacak organizasyonları düzenlemek devlet kurumlarının işidir, özel kurumların değil. Ayrıca da dünyanın en gelişmiş müzik marketlerinde bile sizin ifadenizle "sırf kitlelere faydalı olsun" diye cepten harcayıp bilgi dağıtan özel kurumlar yok, hiçbir zaman olmadı, olmayacak da.


Başlığın sorusuna gelince:

Benim Müzik Kayıt Teknolojisi üzerine şu ana kadar gördüğüm en kapsamlı dergi İngiliz menşeli Sound On Sound dergisi oldu http://www.soundonsound.com Senelerdir aboneyim, düzenli olarak alır okurum. Eşi benzeri ABD'de dahi yok, forumlarına dünyanın her tarafından katılımcılar gelir (ben, Domokun ve Playmaker dahil 🙂 ) derginin yazarları düzenli olarak foruma uğrar, katılımcı sorularını cevaplar, tartışmalara katılırlar filan. Okuyucu tabanı ile sürekli iletişimde olan bir dergi. Altı aydan eski sayılarını da ücretsiz olarak herkesin erişimine açmak gibi güzel bir kıyakları vardır. Son altı ayın içeriğini görebilmek için ise abone olmak gerekir. Forumlarına girmek serbest, abone olma şartı aranmıyor. Dergi normal baskılı kopya aboneliği ve E-Abonelik (E-Sub) gibi iki farklı abonelik şansı sunuyor. E-Abonelikte kağıt baskılı dergi göndermiyorlar ancak aboneliğin boyunca siteye istediğin gibi girip çıkabiliyorsun. Normal baskılı abonelik ise E-Aboneliğin verdiklerinin üzerine bir de derginin baskılı bir kopyasını gönderiyor. Baskılı SOS'un Britanya ve Uluslararası olmak üzere iki ayrı edisyonu var, Uluslararası edisyonda içerik aynı, sadece UK edisyonundaki reklamlar yok.

SOS'a alternatif olmaya çalışan Future Music dergisi var, http://www.futuremusic.co.uk Biraz bitirim ağızlı bir dergi, benim pek hoşuma gitmiyor (daha doğrusu SOS'dan sonra biraz hafif kalıyor), daha çok elektronik müzik tayfasına hitap ediyor. Bir de yine aynı medya grubuna ait daha başlangıç seviyesindekilere hitab eden Computer Music dergisi var ki hiç almıyorum zira bana göre birşey yok içinde.

ABD'dekilere de sonra gireceğim, şimdi kaçmam lazım. Belki o zamana kadar Domokun veya Playmaker yetişirler de onlar yazarlar, ABD onların bölgesi 😀
 
Mahcem demiş ki:
ABD'dekilere de sonra gireceğim, şimdi kaçmam lazım. Belki o zamana kadar Domokun veya Playmaker yetişirler de onlar yazarlar, ABD onların bölgesi 😀

Tevazuya gerek yok Mahcem, Amerikan menseli pro-rec forumundaki azili piranhalari nasil hizaya getirdigini coskuyla izlemistik zamaninda 😀
 
soundonsound sanirim en duzeyli olan bbs. Homerecording.com'un ki de fena degil. Harmonycentral'da her telden caliyorlar, eger elektrik gitar bultenine bakarsan cogunlukla birsey bilmeyenler yaziyor. Bunun yanisira her marka entrumanin kendi forumlari var. Ben genelde lespaulforum.com, fenderforum.com veya tdpri.com(telecaster) gibi forumlara takiliyorum. Gitarlarla ve amplilerle ilgili konularda danisilacak iyi muzisyenler var.
 
domokun demiş ki:
Tevazuya gerek yok Mahcem, Amerikan menseli pro-rec forumundaki azili piranhalari nasil hizaya getirdigini coskuyla izlemistik zamaninda 😀

Ya yok be abi, oralarda da harbi herifler var aslında o Mixerman forumunda, ifadelerinden anlıyorsun, herkesle yüzgöz olmuyorlar. Mesela git prodüktör Steve Albini ile muhabbet et eğer adamın cevap vermeye ihtiyaç duyacağı bir sorun varsa, ara sıra takılır oraya "electrical" takma adı ile (Electrical zaten adamın prodüksiyon şirketinin adı). Eminim "abi şindi Nirvana'nın o albümünü nasıl yaptın bi annatsana yağaaa? Sen şindi Kurt babayı tanıyondu de mi?" gibi sorulara cevap vermekten gına gelmiştir adamcağıza, veya "Albini kötü, Butch Vig iyi" muhabbetleri okumaktan filan, hani bizde var ya öyle "Ali kötü, Veli iyi" muhabbetleri 😆

Benim kalayladıklarım bana sataşanlardı, o da bir kez oldu. Onlar da aslında senin benim gibi tek tabanca tipler, bir süre gözlemleyince kimin ne olduğunu anlıyorsun, ama işte akılları sıra oraya takılıp ekran arkasından "büyük pro" ayaklarına takılmaya çalışıyorlar, soru sorup birşey öğrenmeye çalışanları aşağılayınca sanki orada şöhretleri artacak gibi bir zan içindeler. Oysa forumun birinde takma isimle şöhretin olsa ne olur olmasa ne olur? Burada müzik yapmaya çalışıyoruz, bilgi lazım. Zaten babalar o ayak takımı ile pek yüzgöz olmazlar, postlarına cevap vermezler, referansta bulunmazlar filan. Öyle kendi kendine takılır yapmacıklar, bir süre sonra düşerler forumdan.

Beni uzun süre çok önemli büyük bir prodüktör filan zannettiler orada, baştan beri öyle birisi olmadığımı söylememe rağmen. Önce Türk olduğuma inanamadılar, zira biliyorsun Amerikalıların İngilizcesi zaten genelde monosyllabic'dir "yo man, wotzup bro ha ho" filan, biraz düzgün cümleler kurunca bir de çıkış yerin Britanya deyince biraz çekinik duruyorlar. Birkaç kişiye zılgıtı kayınca millet pek bulaşmaz oldu, sonradan öğrendim onların bazıları oranın babalarıymış, özelden tanıştım bilahere onlarla, gerçekten saygın mühendisler var orada. Sonra zaten baktım artık alacak birşey yok, verecekleri de verdik, hep aynı konular dönmeye başladı, ayağımı kestim. Şimdilerde sadece arada bir girip beş dakika bir bakıyorum, ilgimi çeken bir başlık olursa okuyorum, yoksa çıkıyorum. Çok vaktini alıyor insanın öyle yerler lagalugaya çok dalınca.

Yalnız orada sadece Mixerman forumu yok, diğer forumlar da var, Mastering forumu, zart zurt Dijital forumu, Fletcher'ın Analogue forumu filan (o forumun sahibi Fletcher da sizin orada Boston'daki Mercenary Audio'nun sahibi). Oralar aslında güzel forumlar, bayağı güzel tavsiyeler oluyor. Mixerman'ın forumu teknikten ziyade artistik tartışmalara yönelik bir platform. Tabii bilmeyenler hemen dalıp "abi şimdi Presonus mic pre'yi 001'e nasıl bağlıyoruz?" gibi bir soru düşünce de doğal olarak cevap "S*ttir git otur el kitabını oku da öğren!" oluyor, İngilizcesi ile "Read The F*cking Manual!" biliyorsun 😉 Hatta onu bile yazmaya üşeniyorlar artık, karşılaşılan vakaların çokluğundan, RTFM! yazıp geçiyorlar. Ona rağmen arada bazan tekrar "What's RTFM?" diye soranlar bile çıkıyor 😆

Bizim çok şükür o noktaya gelmemize daha var. Ama yine de arada bir çıkıyor bizde de öyleleri, geçen gün bir vatandaş bana email atmış, "abi ben şimdi davul makinası alacam, bizim burada piyasası yok, sen oradan bana bir bakıp fiyat versene". Sanki burada gazeteyi açıyorsun, döviz kurları gibi ikinci el davul makinesi fiyat listesi çıkıyor karşına. Yahu insan biraz kafa çalıştırır: Soruyu sorduğun adam bu fiyatı nereden bulacak? İnternetten. Sen bu adama nereden ulaşıyorsun? İnternetten. E peki bu adama email atıp sana fiyat bulmasını isteyene kadar niye sen aynı araştırmayı internetten yapmıyorsun? Cevap şu: "Abi şimdi seni kızdırmadan son bir soru sorayım sana: Kaç para? Sen yine de bi fiyat ver"

Allahım :roll: Sever misin sabaha mı bırakırsın? Sanki bana İskoç hükümeti maaş veriyor burada oturacağım işim gücüm yok kime nerede ne var hangi cihaz kaça onun araştırmasını yapacağım.

Yani o kadar üşengeçler ki, biraz daha üşenseler kalpleri atmayı bırakacak. Bir de o kadar yazdık forumun en başına "özelden yazıp yardım istemeyin" diye.

Neyse konu nereden nereye geldi. Ben de ha bire şikâyet etmeye başladım ha, yaşlanıyor muyum ne... 🙂
 
http://www.tweakheadz.com/ Faydalı bir site. Recording üstüne bir genel kültüre sahip olabilirsin orayı ve forumunu okursan. Ayriyetten members song reviews diye bi kısmıda var forumun oda hoş, bi bakarsınız.

Türkçe olarak www.studyo24.net in forumunda "Bilgisayarda Müzik" başlığı altında bişeyler yapmaya çalışıyoruz. ( Benim nick orda Ozan diye geçiyor ) Misafirliğe beklerim 🙂 .

Son olarak mikrofonlar hakkında bilgi istiyenlere shure un sayfasındaki PDF leri öneririm, güzel hazırlanmış dökümanlar
 
Mahcem,

mixerman amcam gelip burada sorsun o soruyu bak nasil aslanlar gibi cevapliyoruz aynen 😉

sk,

Forumunuza soyle bir goz atmak istedim ama "uye girisi yapmaniz gerekiyor" diye beni geri cevirdi. Hadi mesaj yazmak icin uye girisi yapilsin anladim da, okumak icin buna ne gerek var?

Bir de boyle genis bir kitleyi hedef alan bir web sitesinde frame kullanilmasini dogru bulmuyorum. Hem herkesin browser'i desteklemez, hem sitenin iceriginin arama motorlarinca endekslenmesini zorlastirir. Siz istediginiz kadar meta keyword girip bulunmasini kolaylatirmaya calisin, frame aleyhinize isler.

Ornegin benim bir konuda Google'da arastirma yaparken bizim burada bu forumda yazdigimiz seylere rastladigim cok oldu. Neden? Cunku bu forumun evrensel bir formati var ve Google tarafindan kolayca endekslenebiliyor.
 
İlk önce dur hepsini bir inceleyip ondan sonra yazayım dedim ama baktım o kadar engin ki içerikleri ömrümün vefa etmeyeceğini anladım.
Çok teşekkür ederim adresler için.
Sağlıcakla kalın.
 
Mahcem hocam, muhtemelen aynı biçimde yaklaşıyoruz hadiseye, ancak kaçırdığın bir nokta var ya da benim orada anlatmadığım da denebilir...

Şimdi, kıvılcım'ın tam olarak ne yaptığı ve neyin üzerine yürümekte olduğu konusunda yüzde yüz bilgi almadığım için, konunun geri kalanında kendilerini tenzih etmenin uygun olacağı görüşündeyim.

Böyle bir dergi, Home Recording vs gibi örneklerin yanında belki de ilk Türkçe kaynak olabilirdi bu konuda... Bence para kazandırırdı... Neden diye soracak olursanız, böyle bir durumda, bu işle amatörce uğraşanlardan tutun da, profesyonel çalışanlara kadar pek çok insan bu dergiyi takip edecek, reklam verecek, haliyle derginin kazanmasını sağlayacaktı.

Benim aldığım duyumlar ise (ki kesinlikle netlik taşımamaktadır.) yukarda anlattığım türde bir hazırlık aşamasının ardından, ani bir karar ile sadece kurumsal bazda, (ve belki dağıtımı bile böyle olacak.) hazırlanacak bir dergi formuna geçilmiş olmasıydı...

Bir önceki mesajda benim de tarzım biraz sert kaçmış ister istemez, nasıl bir halde yazmışsam... Herneyse...

Sonuç itibariyle, alınacak ufak bir risk ile (netekim zaten bu işin hazırlığı yapılmış) büyük bir boşluk doldurulurken muhtemelen zarar etmeyecek bir iş ortaya çıkabilirdi.

Ben burada, zihnimin açık olduğuna, gayet de net ve ileriyi görebilir bir biçimde baktığıma inanıyorum.

Mesajımda da "Bir dergi hazırlasınlar, bir ay kendilerini kassınlar, yazı toplasınlar... Dergiyi de bize bedava dağıtsınlar, keyfimiz yerine gelsin." dediğimi hatırlamıyorum...

Ha, cümledeki "sırf" sözcüğü fazla kaçmış olabilir... Mümkündür.

Saygılar.
 
Ocak 15'de ProSound diye bir dergi çıkıyormuş arkadaşlar büyük bir ihtimalle sadece İstanbul içerisindeki gazete bayilerinde satılacak. BBD dağıtacakmış.İlk başta kapalı devre olması düşünülüyormuş sonradan ani bir karar değişikliğiyle piyasaya sunmaya karar vermiş dergi yöneticileri.
Bilginize...:fikrimvar
 
türkiyede bu tarz bir dergi yoktur demi?
mahcen,Domokun ve Playmaker gibi ustaların sürekli birşeyler öğrettiği bir dergi.varsa hemen üye olmak isterim.türkçe ama.
 
Bir de çok taze ve Türkçe olarak bulabileceğiniz yeni bir kitap var. Aslında tek Türkeç kitap 🙂 .Özellikle bir çok terimi çok yalın ve anlaşılır şekilde açıklamış.

Hazy Hill grubundan tanıdığımız "Ufuk Önen" - "Ses, Kayıt ve Müzik Teknolojileri" adlı mükemmel bir kaynak kitap hazırlamış. İnternetten ya da kendi kişisel sayfasından temin edebiliriniz. Bakmanınızı öneririm:

http://www.ufukonen.com/
 

Geri
Üst