Müzisyenler Akustik Travma'ya Dikkat!

Dönem dönem uplanması gereken başlık. Özellikle forumun adı "turkrock" olunca. Bana birşey olmaz ben rakçıyım isyankarım gencim diyen nice yiğitler gg oldu. Hatta, bu işin içinden gelen bizzat bildiği halde aldırış etmeyip bu hale geleni tanıyorum.

Geçmiş olsun. Söz konusu yerdeki deformasyon nano ölçekli ve mikronlar seviyesinde olduğu için ne ameliyatı var bu işin ne de ilacı vs.. Genel olarak vücutta iyileşmeye(burayı fazlaca açmıyorum makale olmasın mesaj) sebep olabilecek a vit. e vit. d vit. seviyesini makul düzeylerde tutmalı. Bunu olabildiğince de doğal besinlerden ve doğal yollarla yapmalı. Her vitamin için geçerli olmasa da piyasada satılan vitamin takviyelerinin işe yaramadığı ya da doğal yollardan alınmaz ise vücutta emiliminin olmayacağına dair tonla araştırma mevcut. Yani, işimiz yine ete süte yoğurda yeşilliğe kalıyor.Doğal maya alarak probiyotik bakterilere bağırsaklarımızda olmasına izin vermeliyiz. Doğal turşu-ev yoğurdu-şalgam gibi. Bunlar bağışıklık sistemimizi aktive eden/boostlayan (turkrock tabiriyle) dolaylı yoldan da burada bahsedilen hasarlı bölgelere onarıma yardımcı olacak basamaklar. Yani, kulağımızdaki mikron düzeydeki bir yıkımı bile düzenli yemek, uyku, aktivite-spora geldin bağladın demeyin biliyorum çok sıkıcı ama gerçek bu şekilde. İnsan, hangi yaşta olursa olsun kendine bakmalı ki sonrasını da tıpkı 20'li yaşlarını yaşar gibi yaşayabilsin.
 
Öncelikle çok geçmiş olsun hocam. Benim de büyük bir korkum ama aynı zamanda büyük bir zaafım bu. Günde en az 3 saat müzik dinliyorum ve son seste dinliyorum. Ciddi anlamda ses hafif kısık bile olsa o müzikten aldığım tat kaçıyor. Ayrıca kafa üstü bir ses sisteminden filan dinleyince de sesleri net algılayamıyormuşum gibi hissettiğim için sadece in ear kulaklıklardan tat alıyorum. Dinlemeyince de ciddi anlamda istek duyuyorum. Hatta bazen son ses bile yeterli gelmiyor (eroin gibi anlattım resmen 😀). beats tour ve ibeats kullanıyorum kulaklık olarak. Kontrollerde sorun çıkmadı şu ana kadar ama bazen kulaklıkta duyduğum tiz seslerde cızırdama hafif fafif oluyor. Kulaklıkla alakalıdır diyordum ama şimdi yazıyı okuyunca huylandım açıkçası. Hatta günlük hayatta da çok tiz sesler duyunca o sesi böyle kayıtlarda derin bir echo efekti basılmış gibi duyuyorum(İşte bunu doktora nasıl tarif edersin!!). Boş bir günümde bunu kontrole gideceğim, gerçekten buradaki herkes için olabilecek en kötü şeylerden biri olmalı bu.
 
Başlığı hortlatmak insanlık borcum.
Bir ekleme yapmak istiyorum; Zencefil, bal ve limon karışımı çay ile "Tinnitus" denilen bu akustik travma illetinden sanırım kurtuldum. 10 yılı aşkın bu hastalıkla yaşayan insanlar bile vitamin takviyeleriyle bunun üstünden gelmişler. Gerçekten zencefilin sağladığı yararlar saymakla bitmiyor.

http://tinnitustalk.com

Bu sitede çok fazla hasta, çok fazla başarı hikayesi bulunuyor. Lütfen duyarlı olalım, kulağı zedelemek bütün müzik zevkimizin içine edebilir, dikkat.
 
Selamlar,

Kulak çınlamasından (tinnitus) dertli birisi olarak ben de deneyimlerimi paylaşayım istedim. Öncelikle başlığı açan arkadaşa çok çok geçmiş olsun.

Yaklaşık 10 yıldır sahneye çıkıyorum. Başlardan beri yoğun program sonrası kulak çınlamaları dikkatimi çekiyordu fakat bununla ilk yüzleşmem 2009 yılında oldu (4. yılda sanırım) O dönemde 1.5 sene boyunca haftanın 5 günü küçük bir sahnede uzun bir programlar yapıyorduk. Davul hemen yanı başımdaydı ve sahne için oldukça gürültülüydü. Hassasiyetimi bildiğim için kulak içi tıkaç + kafaüstü izolasyon kulaklığı takıyordum. Neredeyse kendi nefesimi bile duyacak halde sahne yapıyordum. Yine de kulak çınlamasına engel olamadım. O dönemlerde işitme testine gittiğimde tiz frekanslarda hafif bir hassasiyet olduğunu fakat bunu duyum kaybı olarak nitelendirmediklerini söylemişlerdi. Ben yine de dikkat etmeye devam ettim.

Bu sene ise özellikle yorgun olduğumda sol kulağımdaki çınlamanın arttığını hissediyordum ve tekrar kontrol için doktora gittim. (Artık eskisi kadar yoğun çalmıyorum. Haftada 1-2 maksimum).

Ekteki raporda gördüğünüz grafik (başlığı açan arkadaş da ilk mesajında kendisi için olanı paylaşmış) belirli frekanslarda her iki kulak için ayrı ayrı olarak duyabildiğim en düşük seviyeyi gösteriyor. Burada beni zora sokan özellikle sol kulağımdaki 4khz'lik çınlama oluyor. Bu çınlamadan dolayı 4Khz ve buna yakın olan sesleri diğer seslere göre daha az duyuyorum.

Normalde bu frekanslarda 25db'in altındaki sesleri duymasanız da bu normal kabul edilir. Bende ise raporda görüldüğü üzere 4Khz ve çevresini duyabilmem için ses kaynağının 40-50db civarında olması gerekiyor. Bu kayıp kulağımdaki çınlamadan kaynaklı ve sadece belli bir frekansta olduğu için "kısmi hafif duyum kaybı" diye nitelendirilebilir. Eğer tüm frekanslarda 40-50 db altını duyamıyor olsaydım bu "genel hafif-orta duyum kaybı" olarak nitelendirilecekti.

Doktor tavsiye olarak çıplak kulakla konser, maç gibi aktivitelere gitmememi önerdi. Sahneye çıktığımda ise kulak içi kulaklık ve hatta bere takıp kafama çarpan sesin azalmasını sağlamamı ve haftada 1, maksimum 2 sahne yapmamı tavsiye etti.

Sahne sayısı olarak zaten eskisi kadar çok çalmıyorum. Sahne içindeki duyumumu da şöyle çözdüm. Bir adet Shure SE215 kulak için monitör aldım. Kulak içi monitör bulunmayan mekanlarda kullanabilmek için bir adet kablolu in ear preamfisi aldım (beltpack). Ek olarak kulak içi monitörün üzerine dış sesi tamamen kesecek izolasyon kulaklığını takmaya devam ediyorum. Aslında Paul Gilbert'ın sisteminin aynısını kullanıyorum. Aksi durumda program ertesinde çınlama uğultu seviyesine çıkıyor ve oldukça rahatsız ediyor.

Çok uzun yazdım toparlıyorum. Maruz kaldığınız ses seviyesine ve süresine çok dikkat edin. Kulakta yaşanan deformasyonları eski haline döndürmek genelde imkansızdır. İyileşme ihtimali tamamen şans işidir. Zencefil bal mevzusunu ben de deneyeceğim. Etkilerini tekrardan paylaşırım.

Sevgiler,
audiometir.webp
13710032_10154181050325907_2780918461665484094_n.webp
 
Başlığı hortlatmak insanlık borcum.
Bir ekleme yapmak istiyorum; Zencefil, bal ve limon karışımı çay ile "Tinnitus" denilen bu akustik travma illetinden sanırım kurtuldum. 10 yılı aşkın bu hastalıkla yaşayan insanlar bile vitamin takviyeleriyle bunun üstünden gelmişler. Gerçekten zencefilin sağladığı yararlar saymakla bitmiyor.

http://tinnitustalk.com

Bu sitede çok fazla hasta, çok fazla başarı hikayesi bulunuyor. Lütfen duyarlı olalım, kulağı zedelemek bütün müzik zevkimizin içine edebilir, dikkat.
Bu arada foruma baktım da çok çok paylaşım var. Sizin yaptığınız uygulamayı paylaşır mısınız?
 
@Osxfang3 başlık çok güzel bir amaç için açılmış. İyi ki de hortlatmışşın. Tebrik ederim. Fakat yaptığın çayda malzemeleri hangi ölçeklerde kullandın ? Malum zencefil biraz tehlikeli bir bitki. Birde balla birleşince kalp krizine kadar yolu olabiliyor. (Babamda oldu. Ama sıkıntı yok şuanda) Biraz daha aydınlatsan sevinirim.
 
@BandRoll çok çok geçmiş olsun.

1 ay kadar öncesinde, eşimle kore'ye gittik. Kendisi çok hastaydı ve vitamin takviyeleri alıyordu. 7 Eleven'a girip çaylara bakarken, kore'ye özel 10'lu kutuda bal+zencefil çayına rastladık. Islak mendil paketi boyutlarında paket içerisinde direkt bal + zencefil taneleri vardı. Her sabah içerken bana da dedi, iç bak iyi gelir diye. 1 hafta boyunca her gün düzenli olarak içtim. Ülkenin verdiği sessizlik, huzur, stressiz bir ortamın da etkileri sanırım. Türkiye'ye döndüğümde fazladan aldığım 1 kutu çayı da 1 hafta boyunca içmeye devam ettim. Sonrasında ise duş bile alırken, saçımı bile kuruturken gelen o hışırtı ve çınlama bildiğin kesildi. Sonra müzik dinlerken sese birazcık yüklendim, bana mısın demiyor. Restoranda biriyle sohbet bile edemezken, gürültülü bir şekilde hararetli sohbetler içerisinde buldum kendimi. Sonra oturup düşündüm ne sebep olmuştur diye, aklıma zencefil geldi.

Sonra yabancı forumlarda "Ginger Tinnitus" diye arattığımda birinin 2010 yılından beri 6 yıllık hastalığı olduğunu gördüm. Bir gün zencefil yerken kulağı acımış, yemeğe devam etmiş ara ara. Sonra düzeldiğini gözlemlemiş. Resmen 6 yıllık hastalığım uçup gitti yazmıştı. Sonra araştırmalara devam ettim ve zencefilin faydalarının çok olduğunu gördüm. Sanırım bana iyi gelen şey o oldu.

Balın 43 derecenin üstündeki sıcak suya katıldığında tüm etkisinin kaybolduğu heryerde yazıyor. Zencefilin de çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Ben çaylarıma ara verdim. Haftada 1-2 kez küçük bir dilim ısıra ısıra yerim. Şu an hala bir problem yok. Yine de yüksek sesten olabildiğinde kaçmaya çalışıyorum.
 
Selam arkadaşlar,
Geçen gün yediğim, hayatın en büyük darbelerinden biri olan "Akustik Travma" hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum;

Lise yıllarından beri çok şiddetli bir seviyede, yüksek sesli olarak müzik dinlemekteydim. Neden yüksek ses dinliyordum? Çünkü sesi kıstığım zaman gitar frekansları dandik kulaklıklarda, hi-fi ,hi-end olmayan kulaklıklarda hep kayboluyordu. Ben de haliyle abandım da abandım...

Sonuç; İç kulakta bulunan "Cochlea" denilen salyangoza benzer bir yapının zedelenmesi sonucu, yüksek seste ve bazı frekanslarda kulakta cızırtı gelmeye başladı. 🙁
Cochlea şöyle çalışıyor;

hz-of-cochlea.webp


Dışarıdan bir ses gelir ve Cochlea'nın geniş ağızından içeri girer. Geniş ağız resimde de görüldüğü üzere bass frekanslarından tiz frekanslarına doğru yol alır. Bu yolun içerisinde mikroskobik boyutlarda tüyler bulunur ve her ses geldiğinde bu tüyler ses dalgasının verdiği rüzgar efekti sayesinde salyangozun(cochlea) yüzenine dokunup geri kalkarlar. Beyin de bu yüzeydeki her bir dokunuşu ses olarak algılar, çözer ve sonucunda o sesi duymamızı sağlar. (Hayret verici gerçekten)

Şimdi yüksek sesle dinlediğimizde bu tüyler fazla desibel'e maruz kaldığı zaman yorulmaya başlıyorlar. Bunun da adına akustik travma diyorlar. Bu tüyler yorulduğu zaman ses dalgası geldiğinde, eğilip yüzeye dokunup geri kalkamıyorlar. Kalkamadıkları için de beyin onu hala ses geliyormuş gibi algılıyor, ama ortada ses yok. Bu yüzden de gerçek ses yerine cızırtı duymaya başlıyoruz.

Bu hastalığın tedavisi yok denilecek kadar az. Bazı vitamin takviyeleriyle ne kadar müdehale etseler de pek bir gelişme kaydedemiyor vücut. Sadece ilerlemesini engellemek kalıyor yaşamımız boyunca. Lütfen duyarlı olalım, çevrenizde yüksek ses ile müzik dinleyenleri gerçekten uyarın. İnsanın başına gelmeyince anlamıyormuş gerçekten 🙁

Buna çare olarak da 1500-4000 lira arasında hi-end kulaklıklar mevcut. Sesi ne kadar kısarsanız kısın frekanslar kaybolmuyor, in-ear'ın da avantajı olarak dış ortamdan ses almadığı için saf müzik dinliyorsunuz. 400-500k'ya millet araba alıyor onlara bişi yok, biz bu fiyatları kulaklığa gömünce OOO... ne oo amk.

Saygılar

Bunlar da raporlar;
iNkNeGy.webp


u10YtSf.webp
Öncelikle çok geçmiş olsun hocam Aynı sorun bendede var ve 3 yıldır şu lanet şeyden kurtulamadım ve her geçen gün artarak kronikleşti kaç tane doktora gittim tanı koyamadılar dış kulakta herhangi bir sorun bulamadılar . Duştayken bile cızırtı oluyor ama işitme kaybım yok ama yüksek sesde sol kulağımda işitme giderek azalıyor ve cızırtı başlıyor. Sendeki durum devam ediyor mu tedavisi için önerebileceğin bir ilaç yada doktor var mı? seni en iyi herhalde ben anlarım yaşamaktan soğuttu artık.
 
Merhabalar başlığı bu sefer ben tekrar hortlatıyorum. 🙂 Öncelikle @Osxfang3 hocama verdiği değerli bilgilerden ötürü çok teşekkür ediyorum. Bahsedilen çınlama olayı bu yıl bende de oldu. Sene içinde bir ara haftanın 4-5 günü sahne aldım. Sahnede kulağıma ses engelleyecek bir şey takmadım öyle bodoslama giriştim anlayacağınız. Ancak bir süre sonra sahne bitişlerinde özellikle sol kulağımda çınlama ve ağrı olmaya başlamıştı. Yaklaşık 2 aydır sahne yoğunluğunu epey azalttım hatta 1 aydır hiç sahne yapmadım. Çok şükür çınlama ya da ağrı yok ancak eylül gibi sahnelerim tekrar başlayacak. Aşağıya linkini koyduğum earplug denen kulak tıkaçlarından buldum amazonda. Normal eczanede satılan kulak tıkaçları sesi çok fazla kesiyor sahnede ne çaldığımı duyamıyorum. Bu ürünlerden hiç kullanan oldu mu? Kendi sitesinde yazdığına göre delikli yapısı sayesinde belli frekansları kesmeden net vererek duyumu öldürmüyor sesi düşürüp kulağı koruyor. Özellikle @Osxfang3 hocam hala forumdaysanız tavsiyelerinize açığım. Teşekkürler.


 
Son düzenleme:
, earbud oldukları için kulağımı mahvetti. Mümkün olduğunca in-ear tercih edin.
fark ne onu anlamadım ikisi de bana aynı görüntüyü çıkarttı. kulak duyma yoluna giren silikon plastik parça var.

ben en eski usül kulaklıklardan kullanıyorum, kanala girince rahatsız ediyor.
model bu değil ama kulağın üstündeki şekli böyle, bence hâlâen rahat kulaklk tarzı bu

SONY MDR-E829V.webp
 
Merhabalar başlığı bu sefer ben tekrar hortlatıyorum. 🙂 Öncelikle @Osxfang3 hocama verdiği değerli bilgilerden ötürü çok teşekkür ediyorum. Bahsedilen çınlama olayı bu yıl bende de oldu. Sene içinde bir ara haftanın 4-5 günü sahne aldım. Sahnede kulağıma ses engelleyecek bir şey takmadım öyle bodoslama giriştim anlayacağınız. Ancak bir süre sonra sahne bitişlerinde özellikle sol kulağımda çınlama ve ağrı olmaya başlamıştı. Yaklaşık 2 aydır sahne yoğunluğunu epey azalttım hatta 1 aydır hiç sahne yapmadım. Çok şükür çınlama ya da ağrı yok ancak eylül gibi sahnelerim tekrar başlayacak. Aşağıya linkini koyduğum earplug denen kulak tıkaçlarından buldum amazonda. Normal eczanede satılan kulak tıkaçları sesi çok fazla kesiyor sahnede ne çaldığımı duyamıyorum. Bu ürünlerden hiç kullanan oldu mu? Kendi sitesinde yazdığına göre delikli yapısı sayesinde belli frekansları kesmeden net vererek duyumu öldürmüyor sesi düşürüp kulağı koruyor. Özellikle @Osxfang3 hocam hala forumdaysanız tavsiyelerinize açığım. Teşekkürler.


Geçmiş olsun. Müzisyen olarak en dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi ama aklından çıkıyor insanın. Ben uzun süredir sahne almıyorum artık zaten ama güzel aksesuarlarmış. Zamanında arkadaşlarım en azından kulakiçi kulaklık falan takıyorlardı az da olsa korunmak için. Ben de kulağımda birşey var hissinden rahatsız olduğum için takmıyordum. O yüzden sol kulağım sağa göre az duyar bazı frekansları... O halle de mix falan yapmaya çalışıyorum işte kaç senedir. 😀

Bunlar bazılarına pahalı gelebilir belki. Daha ucuza toptan satılan endüstriyel kulak tıkaçları da var. Alamayacak olan olursa onlardan da kullanılabilir. (Yine kulakiçi kulaklıktan iyidir.) Köpük tarzı bir yapısı vardı. Kullan at tarzı birşey genelde sarı ya da turuncu olur.
fark ne onu anlamadım ikisi de bana aynı görüntüyü çıkarttı. kulak duyma yoluna giren silikon plastik parça var.

ben en eski usül kulaklıklardan kullanıyorum, kanala girince rahatsız ediyor.
model bu değil ama kulağın üstündeki şekli böyle, bence hâlâen rahat kulaklk tarzı bu
Bu tarz kulaklık ile aynı ise pek işe yaramaz bunlar sahnede iken. Kanal içerisine girenlerden lazım en azından. Bu sadece bazı yüksek frekansları perdeler.
 
O endüstriyel kulak tıkaçları sesi çok fazla kesiyor hocam. Bu sefer de ne kendini ne de diğer müzisyenleri duyuyorsun ben onunla yapamadım. O yüzden bir tane alayım kaliteli alayım hem kendimi duyabileyim hem de kulağımı korusun derdindeyim.


Adsız.webp

Linkini bıraktığım earplug hayli yüksel puan almış ve yorumların çoğu olumlu. Kutusundan white, silver, gold olarak 3 farklı başlık çıkıyor. Yukarıda resimde görüldüğü üzere adamlar hangi frekanslarda sesi ne kadar kestiğini tüm değerleri yazmış. Bu ürün benim kafama çok yattı sadece 25 euroyu kuruş farkla geçiyor vergiye takılmadan nasıl getirebilirimin derdindeyim. O muhabbeti çözersem inşallah alacağım bu kulaklığı. Denedikten sonra yorumlarımı buraya yazarım. Bu arada kullanmış olan varsa yorumlarını da bekleriz. Kötüyse almayalım 🙂
 
Geçmiş olsun. Müzisyen olarak en dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi ama aklından çıkıyor insanın. Ben uzun süredir sahne almıyorum artık zaten ama güzel aksesuarlarmış. Zamanında arkadaşlarım en azından kulakiçi kulaklık falan takıyorlardı az da olsa korunmak için. Ben de kulağımda birşey var hissinden rahatsız olduğum için takmıyordum. O yüzden sol kulağım sağa göre az duyar bazı frekansları... O halle de mix falan yapmaya çalışıyorum işte kaç senedir. 😀

Bunlar bazılarına pahalı gelebilir belki. Daha ucuza toptan satılan endüstriyel kulak tıkaçları da var. Alamayacak olan olursa onlardan da kullanılabilir. (Yine kulakiçi kulaklıktan iyidir.) Köpük tarzı bir yapısı vardı. Kullan at tarzı birşey genelde sarı ya da turuncu olur.

Bu tarz kulaklık ile aynı ise pek işe yaramaz bunlar sahnede iken. Kanal içerisine girenlerden lazım en azından. Bu sadece bazı yüksek frekansları perdeler.
ben müzik dinlemek için kullanıyorum. sahneye çıkan biri değilim. kulak içi rahatsız ediyor, özellikle de yürürken
 

Geri
Üst