Peak verme olayı kazanç ayarı ile ilgili. Doruk açıklamış.
Sesin çatlamasının nedeni de mikrofonun muhtemelen rutubet almış olması. Condenser mikrofonlar için en ufak rutubet dahi felç geçirme sebebi olur. Condenser mikrofonu sakladığın paketin/kutunun içinde mutlaka birkaç tane silikon jel paketi bulunduracaksın, özellikle ızgaranın etrafında. O paketleri de her bir iki ayda bir ya yenileyeceksin ya da çıkartıp kurutacaksın.
Ayrıca mikrofonu da kutusunda dahi olsa duvar kenarından veya rutubet alabilen raf ve çekmecelerden uzak tutacaksın.
Eğer mikrofon rutubet aldıysa kapalı bir mekanda kutunun ağzı açık ama mikrofon toz almayacak bir şekilde birkaç gün boyunca havalandır. Sakın ha kurutacağım diye saç kurutma makinesi filan kullanayım deme, mikrofonu öldürürsün. Ani ısı değişimleri mikrofon membranını öldürür.
Ayrıca elindeki bu mikrofon lambalı tip (valve) condenser mikrofon, kullanırken başaşağı pozisyonda tutman mikrofonun daha uzun yaşamasını sağlayacaktır, zira eğer membranı gövdenin üstünde tutarsan lambadan çıkacak ısı uzun süreli kullanımlarda membranı zaman içerisinde kavurabilir.
P, s, ç, t gibi seslerin patlamasını engellemek için:
1) Condenser mikrofonun membranını ağız seviyesinde değil, iki göz-burun üçgeninin ortasına gelecek şekilde yerleştir.
2) Şarkı söylerken telaffuzuna dikkat et, o seslere gelince yuvarla, fazla bastırma, gerekiyorsa o sesleri yuvarla es geç, söyleme.
3) Aradan kaçanlara da de-esser ile lokal anestezi ile müdahele edersin.
Üzerinde çalışmaktayım,
MüzikTek sitesini bir açayım, bütün bu konularda hazırladığım makaleleri koyacağım.