Nerede bu basçılar

  • Konuyu açan Konuyu açan Clancy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Arkadaşlar aylardır doğru düzgün basçı bulamıyoruz. Bulduklarımızla da kafa uyuşmuyor. Bugün bir gitarist ya da davulcu aradığımızda dakikasına biri bulunuyorken neden bas gitarist bulunmuyor. Piyasada basçı kıtlığı mı var yahu 😀 en sonunda bas gitara geçip 4-5 grupla çalışıp paraya para demicem ha az kaldı 😀
 
Valla bugün arkadaşımın yerine uğradım Kıvılcım müziğe,bir sürü bas gitar ikinci el satılıktı alış-verişi gitarlara göre daha düşüktü gerisini hesaplayın 🫤
 
Piyasayı bilemiyorum ama dünya çapında online müzik yapılan yerlerdeki gözlemim şöyle: Basçıların ortalama düzeyde çalanı nadir yani uzman olan basçı ya cidden aşmış adamlar multi enstrümantalist ya da çat pat ve yarım yamalak çalan giriş seviyesindekiler... Uzman olanlar zaten hemen kapılıyor, diğerleri de cesaret edemiyorsa ya da yeterli gelmiyorsa zaten otomatikman açık oluşuyordur. Gitar ve davul için durum öyle değil, her düzeyden bol bol insana rastladım.
 
Arkadaşlar aylardır doğru düzgün basçı bulamıyoruz. Bulduklarımızla da kafa uyuşmuyor. Bugün bir gitarist ya da davulcu aradığımızda dakikasına biri bulunuyorken neden bas gitarist bulunmuyor. Piyasada basçı kıtlığı mı var yahu 😀 en sonunda bas gitara geçip 4-5 grupla çalışıp paraya para demicem ha az kaldı 😀
Bas çalmak genellikle rock tayfasında temebellerin yaptığı iştir; kök sesi basmaktan öteye gitmezler.
Düzgün bas çalmak için gereken temel unsurlar gitardan çok farklıdır (hem armoninin, hem de ritmik yapının sağlam olması gerekir). Bu unsurlara doğru yönelebilen kişiler, rock-metaldeki basçının rolünden kolaylıkla sıkılır ve başka sulara yelken açar. Öyle olunca da rock projelerinin çoğunda çalan basçılar uyduruktur zaten.
Özellikle gitaristten bozma basçılarda ritmik olarak ciddi sorun oluyor, tekniğe heves edip slap-tap filan çalmaya çalışıyorlar, ama tabii harala-gürele... Ayrıca bas popüler müzikte herşeyden önce groove enstrümanıdır, groove da müziği ancak ciddiye alan ve hisseden insanların ilgilendiği bir meseledir.
Tüm bunları üstüste koyunca zaten amatör rock aleminde basçı olmaması gayet doğal bir sonuç haline geliyor.
Gerçekten üst düzey müzisyenlik gerektiren piyasa eşlik işlerinde basçılar çoğu zaman gitaristten daha üst düzey müzisyendir. Çünkü gitar çoğu zaman üstyapıda yer tutar ve ikincil olarak önem taşır. Gitaristler üst yapıda bolca saçmalayabilir, oysa basçı bu gibi işlerde kütür çalmak zorundadır, hata affetmez. Çünkü armoni bastan şekillenir, basçı yanlış birşey bastığı zaman grubun geri kalanı yanlış çalmış gibi duyulur🙂

Not:Benzer bir durum klavyede de vardır. Üst düzey rock klavyecisi bulunmaz buralarda, çünkü o düzeyde çalabilecek kişi gider pop çalar piyasada.
 
Sayısını unuttuğum kadar grupla çaldıktan ve sahnenin tadını aldıktan sonra multi enstrümantalist olarak kendi projelerime odaklanmanın en iyisi ve en tatmin edici olduğuna karar verdim.

Bu unsurlara doğru yönelebilen kişiler, rock-metaldeki basçının rolünden kolaylıkla sıkılır ve başka sulara yelken açar.

@barrios hocam durumu en iyi şekilde özetlemiş. Gerçekten de bir süre sonra rock ve metal bassline'ların çoğu aynı geliyor ve insanda hep aynı daire etrafında dönüyormuş (bir yere varamıyormuş, gelişemiyormuş) gibi bir his oluşturuyor. Bir basçı olarak da müzikten beklediğim tam olarak bu değil dememe sebep oluyor.
 
Ben lisedeyken müzik hocası hep bas'çı arıyordu, okulda klüpler vardı ben de müzik seçmiştim hoca sordu gitar çalan var mi diye ben de parmak kaldirdim tabi sonra hoca çok gitar çalan var zaten benim 2 gitarcım var gruba alamam sizi dedi şimdi ben de biliyorum o ikisinden kat kat iyi çaldığımı fakat o zamanlar utangaçtım söyleyemedim, sonra bas çalan var mı diye sordu bir kız parmak kaldırdı hoca da hiç sorgulamadı dedi seninle çalişalım dedi sonra kız sınıftan çıktı (nobetçiydi diye hatırlıyorum) işte diğer sadece akor basabilen "gitaristler"le hoca sohbet fln etti sonra dersin sonlarına doğru kız sınıfa geldi hoca sordu ne kadardır bas çalıyorsun diye sonra kız dedi ki hocam elime hiç bas gitar almadım. Sonra hoca da peki gitar calabiliyor musun dedi kız da evet dedi, kız da hocam zaten bas gitarla gitar hemen hemen aynı dedi hoca da seninle çalışacağını söyledi. Kıza zamanında çok ayar olmuştum. Zaman geçti kız bırak bas gitar çalmayı gitarda sadece akor basabiliyormuş. Bir de ben mükemmel çalarım diyordu sonrasında da hocanın çok sevdiği sadece akor basabilen gitaristler mezun olunca da kimse kalmadı grupta. Bu sefer de kimse gitmedi okul grubuna hoca beni istedi ben de sırf gıcıklığına girmemiştim kadin 5 yıl okul grubu kurmaya çalıştı cahilliğinin sonucunu aldı(sadece flüt calabiliyordu) sonra bileği kırıla 1 yıl okula gelmedi. Sonuç olarak bunu neden anlattım hiç bir fikrim yok fakat burada basçıların ne kadar nadir ve önemli olduğunu belirtiyorum. Lise döneminden tek bunları hatılıyorum ne kadar travma yaratmışsa o yaşta ağlamıştım eve gidip, zaten o dönemlerde cidden iyi gitar çalıyordum(15 yaşında sweep, economy, alternate, down pickingi son hızlarda çalbiliyordum günde 7-8 saat gitar çalışıyodum hatta şimdiki halimden daha iyi çalıyodum) Neyse sonuç olarak çok alakasız oldu fakat bu hala en büyük travmalarımdandır anlatmak istedim. Basçılar iyidir değerlerini bilin tüm tanıdığım basçılar mükemmel insanlardır.
 

Geri
Üst