PA Hoparlör vs Referans Monitörü

Merhaba prosesörden yeni bir ses çıkışı arıyorum. Forumda biraz gezindim kimisi 3.5luk ref monitörü alma hemen sıkılırsın demiş, kimisi işini görür demiş. Biraz araştırdım ref monitörü yerine PA hoparlör tavsiye edenler de olmuş. Ben evde kendi halimde çalıyorum miksaj işim falan pek yok, arada arkadaşa göndermelik backing trackli ufak kayıtlar alıyorum. Aklımda da

www.amazon.com.tr/Presonus-Nesil-Medya-Referans-Monitör/dp/B0CC3BJKGN/ref=pd_ci_mcx_mh_mcx_views_0_title?pd_rd_w=qlV5s&content-id=amzn1.sym.51946038-4e38-4ffa-b961-1535edc1e0c6%3Aamzn1.symc.30e3dbb4-8dd8-4bad-b7a1-a45bcdbc49b8&pf_rd_p=51946038-4e38-4ffa-b961-1535edc1e0c6&pf_rd_r=4HEW326AGWCWF9G0135J&pd_rd_wg=Vp9Au&pd_rd_r=f2604496-113e-4c19-a73a-b7b0f6cdb387&pd_rd_i=B0CC3BJKGN

Şu iki ürün var. Hangisini tercih etmem daha iyi olur amaçlarıma göre?

ilk ilan seyirci için, kalitesi orta kötü olur, düşük ses seviyelerinde (evde çalarken) sesi kısacağın için de bir anlamı olmaz. Ne çaldığını duymak istiyorsan stüdyo ref mon almalısın. Eğer parti parti gezicem dışarıda kullanıcam ses kötü olsa da millet sahneden duysun yeter diyorsan ona bişey diyemem.

Monitor için de odanın büyüklüğü şekli şemaline göre ihtiyacın olacak bir watt ve çapta seçim yapabilirsin. Monitorün sıkılınacak nesi varmış onu da anlayamadım. monitör tek bir işe yarar, çaldığını duymaya. Oyuncak kitap veya stres topu değil ki iki oynayıp sıkılasın...

Prosesörle birlikte ALTO TX210 kullanıyorum ... hatta şu an satılık ilanım da var. Sesi kötü değil, prosesör ne veriyorsa onu aktarıyor aynen, zaten görevi de bu. Kısmaya da gerek yok, en kısık seste de yüksek seste de gayet güzel.
Monitör mü yoksa PA mı dersen tamamen kişisel tercih. Kayıt kuyut rahat duyayım daha konstantre, yakından gelsin, üstüne müzik vb de çalarım diyorsan monitor bir tık daha iyi ama vaktin %90'ı çalmakla geçiyorsa ve amfi hissi de versin büyük çapıyla dersen de PA.
Doğru cevap yok burada.

Hocam şuna açıklık getirelim gitar 100 hz ile 4.5 k hz arası ses veren bir alettir.

• Hoparlör alt frekanslarda boğulur, 70 Hz altındaki notalar “hissedilir ama net duyulmaz”.
  • Tizlerde 6 kHz üstü sesler çoğu gitar speaker’ında kesilir, bu nedenle gitar “parlak ama çok keskin olmayan” bir karakter kazanır.
  • Bu yüzden elektro gitar tonları genellikle mid ağırlıklıdır (300 Hz – 3 kHz).

Yani referans monitör 20khz ila 50 hz arasındaki bir ses aralığına ihtiyacınız yoktur mix işlemi yapmıyorsanız . Şimdi bizim şiddetle frfr monitör veya pa sistem önermemizin sebebi gerçek gitar amfisinde aldığımız o hoparlörün kick hissiyatıdır ki bunuda 8 inç ref monitöründende pa sistemden de alamazsınız minimum 10 inç birşey olacak ki siz gerçekten amfiye yakın hissiyat alacaksınız sonrasında da prosesör mü plug in mi ne kullanacaksınız 100 hz altına lo cut ve duruma göre 5-6 khz üstünede hicut atmanız gerekecek ki gerçekten bir amfi gibi duyulsun ki zaten düzgün irler kabin modellemeleri bu işe yarar yani siz lezzetli gitar çalmak istiyorum bir çok ampli modellemeli plug ün vs dünyasınada adım atmak istiyorum diyorsanız amacınız amfi hissiyatı ise frfr veya pa ama minumum 10 inç spraker olmalı mix işi vs ise ref monitör olabilir çünkü sadece gitar değil vokal davul veya yüksek hz başka enstrümanlarıda kayıtta iyi duymak isteyebilirsiniz tekrar ediyorum ref monitörüyle gitar çalınmaz lütfen bilgisi olmayan konuşmasın bilgi kirliliği olmasın evimde presonus eris 4.5 bt giriş seviyesi bir alet var eskiden yamaha hs7 de kullanmıştım şuan alto tx310 kullanıyorum ve diyorum ki evet gitar bu alette çalınır nokta…

Referans monitörü asla gitar amfisi hissiyatı vermez ve sadece gitar çalmak (gerçek amfi hissiyatı için) speakerı büyük minumum 10inç olması lazım ki hoparlörün havayı itme hissiyatını hissedin dediğim gibi birinci önemli husus bu sonra zaten ref monitöründeki hz aralığına ihityacınız yok gitar o çoğu hzde frekansta bir enstrüman değildir alacağınız pa frfr neyse kullanım kılavuzundaki hz aralığına bakın 80-10 khz arasındaki her alet işinizi görür

mesela Alto TX210 yerde duruyor... masada da IK MTM çifti var... her ikisiyle de her işimi görüyorum ama bazen o göğüsten vuran ham ve kırçıllı distortion'ı duymak için söküp jack'ı direkt Blackstar Silverline'a takıyorum... ses daha mı iyi, tartışılır ama elimdeki gitarın çalarken suratıma suratıma karşılık verdiğini en güzel amfide hissediyorum 🙂 ... dedim ya doğru cevabı yok bu sorunun

Ben apartmanda yaşıyorum. 10" pa hoparlör veya frfr hopalör alsam sesi çok açmadan bu gerçek kabin hissiyatını alabilir miyim yoksa sesi çok açmadığım sürece normal bir hoparlörden farksız mı olur?

Hocam şuna açıklık getirelim gitar 100 hz ile 4.5 k hz arası ses veren bir alettir.

• Hoparlör alt frekanslarda boğulur, 70 Hz altındaki notalar “hissedilir ama net duyulmaz”.
  • Tizlerde 6 kHz üstü sesler çoğu gitar speaker’ında kesilir, bu nedenle gitar “parlak ama çok keskin olmayan” bir karakter kazanır.
  • Bu yüzden elektro gitar tonları genellikle mid ağırlıklıdır (300 Hz – 3 kHz).

Yani referans monitör 20khz ila 50 hz arasındaki bir ses aralığına ihtiyacınız yoktur mix işlemi yapmıyorsanız . Şimdi bizim şiddetle frfr monitör veya pa sistem önermemizin sebebi gerçek gitar amfisinde aldığımız o hoparlörün kick hissiyatıdır ki bunuda 8 inç ref monitöründende pa sistemden de alamazsınız minimum 10 inç birşey olacak ki siz gerçekten amfiye yakın hissiyat alacaksınız sonrasında da prosesör mü plug in mi ne kullanacaksınız 100 hz altına lo cut ve duruma göre 5-6 khz üstünede hicut atmanız gerekecek ki gerçekten bir amfi gibi duyulsun ki zaten düzgün irler kabin modellemeleri bu işe yarar yani siz lezzetli gitar çalmak istiyorum bir çok ampli modellemeli plug ün vs dünyasınada adım atmak istiyorum diyorsanız amacınız amfi hissiyatı ise frfr veya pa ama minumum 10 inç spraker olmalı mix işi vs ise ref monitör olabilir çünkü sadece gitar değil vokal davul veya yüksek hz başka enstrümanlarıda kayıtta iyi duymak isteyebilirsiniz tekrar ediyorum ref monitörüyle gitar çalınmaz lütfen bilgisi olmayan konuşmasın bilgi kirliliği olmasın evimde presonus eris 4.5 bt giriş seviyesi bir alet var eskiden yamaha hs7 de kullanmıştım şuan alto tx310 kullanıyorum ve diyorum ki evet gitar bu alette çalınır nokta…
Frekans aralığından ziyade monitörün flat olmasını kast etmiştim. Alto yapısı ve amacı nedeniyle belirli frekansları öne çıkaraktır. Burda kişisel tatmin devreye giriyor tabi. Headamplı kabinin zevkini tabi ki başka bir şey vermez. Backtrackli kayıt yapıyor sesleri vs. duymak istiyorsa durum başka, gitar çalayım ses beni memnun edder diyorsa durum başka olacaktır.
Hoparlörler yapılırken eğer stüdyo monitör değilse- üreticiler genelde gürültü kirliliği iç resonans ve rahatsız edici humları ortadan kaldırmak için belli frekanslara özellikle notch benzeri bir engelleme getirirler. Kullanma kitapçığında bu tip özellikler ticari durumlar nedeniyle yazılmayabilir.

Tonu aynı olacak derken neyi kastettiniz? Sonuçta prosesör lambalı amfileri de simüle etmiyor mu? Bilmediğimden soruyorum hocam mazur görün.
Lambalı amplide power ve preamp olarak belli başlı lambalar bunlarında görevleri olur sesi açtıkça bu lambalar zorlnır ve doğal harmonikler üretir bu yüzden lambalı amfilerin sesi açınca tonu güzelleşir prosesörlerde ise bu doğal harmonikleri üretilmesi mümkün değildir yaptığı o an ki similasyon ne ise hoparlörün sesini açmanızla kısmanız arasında bir fark duymazsınız (ses azaldıkça tizlerin azalması hariç )

Geri