“How to shred” diye aratıp çıkan kaynakları deneyebilirsin. Solo çalmakla ritim çalmak biraz farklı olabiliyor, solo çalarken daha detay bir keskinlik gerekiyor. Bazı gitarlar solo çalmak için uygun (Ibanez, Schecter gibi). Gitar sapının yan kesiti yuvarlağa yakınsa o gitarla ritim çalmak kolaydır, fakat ince kâğıt gibiyse solo çalmak kolaydır. Örneğin; Ibanezin giriş modelleri bile 19-21 mm klavye genişliğine ve 400 mm klavye yarıçapına sahip yapılıyor. Bu da aslında klavyenin sap üzerinde oldukça düz bir alanda bulunması anlamına geliyor, böylece solo çalmak kolaylaşıyor.
Yeni model gitarlarda ise artık klavyenin gitar gövdesine yakın kısmındaki yarıçapı 400 mm iken uç bölgesine yakın kısımdaki yarıçapı ise 300 mm oluyor. Böylece klavyenin gövdeye uzak kısımlarıyla ritim çalınırken gövdeye yakın alt kısımlarında (tiz notaların olduğu bölge) solo çalınıp rahat bend ve vibratolar yapılabiliyor.
Klavye yapısı dışında hızlı ve doğru çalım için diğer önemli bir gereksinim ise tel yüksekliğinin cızırtı yapmayacak biçimde en az yükseklikte ayarlanması gerekmektedir. Burda da tune-o-matik köprü ile sabit köprü gitarlar arasında sabit köprü gitarlar daha avantajlı oluyor. Örneğin Ibanez super strat gitarlar Les Paul şekilli gitarlara göre solo çalmak için çok daha avantajlıdır.
Dolayısıyla gitar seçerken de buna dikkat etmek gerekiyor. Genelde Ibanez klavyeleri düz ve ince olduğundan solo çalıma çok uygun oluyor. Eskiden Ibanez yoksa shred yapmak zor olurdu. Örneğin 250 mm klavye yarıçapına sahip bir Fender strat ile hızlı solo çalmak çok daha zorlaşıyor. Yapan var mıdır, tabi ki vardır, fakat Ibanez’e göre daha fazla çalışıp emek vermek gerekiyor.