evet biliyorum çok eski bir başlık, ama gelecekte arayacak olanlara kaynak olabilmesi açısından bu amfi ile ilgili bildiklerimi anlatayım dedim.
öncelikle amfide 17" değil, 12" bir kolon var, zaten adı buradan geliyor(1x12=112).
bu arada bu amfi peavey supreme 160 ile tamamen aynı amfidir, special 112 nin harmony central ortalaması 7.1 olup hakkında çok kötü şeyler söylenirken(çok kötü drive, çamur gibi ton vs) supreme 160 ın ortalaması 9.1 olup altındaki yazılar çok iyi şeyler söyler(jazz, blues, rock, metal tonları verir, pantera bile çalarsınız vs.)
2 kanal bir amfi. low gain ve high gain olmak üzere iki girişi var. fx loop mevcut. bence çok güzel ve başarılı bir reverbi var, iki kanal da aynı ayarı kullanıyor. reverb ve kanallar fx loopla değiştirilebiliyor(2 li footswitch). ayrıca amfinin arkasında preamp out ve power amp in diye birer giriş çıkış daha var, bunlar fx looptan farklı olarak reverb tankından sonra yerleştirilmişler. yani amfide 2 fx loop var diyebiliriz(malesef switch yok)
clean kanal gerçekten tertemiz. çok yüksek volumelerde bile tertemiz kalıyor. volume, bass, mid, treble ve presence olmak üzere 4 kanal eq ve volume e sahip. ayrıca bright switchi var. bright switchi ve iki gain girişini değerlendirirseniz eq hariç 4 farklı clean tona sahip olduğunuzu görürsünüz, ki hepsi de kendi alanlarında oldukça başarılı. özellikle bright açıkken ve hi-gain kullanırken çok parlak ve kesinlikle tertemiz bir tonu var. lo gainden girdiğinizde çok daha kuru ancak daha da temiz bir tonunuz oluyor.
drive kanalı ise gerçekten muhteşem. üzerindeki kontroller alışık olduğunuzdan biraz farklı. pre ve post gain ayarı var, bildiğiniz gain ve volume yani
🙂 eq üzerinde yazanlar ise bottom, body ve edge. tahmin edebilecğeiniz üzere sırasıyla bas, mid ve tiz. eq ayarları oldukça aktif, çok ufak değişiklikler bile tonunuza çok büyük etki ediyor ve mesela marshall amfilerin aksine kesinlikle kısır değil. (bence) çoğu amfi bir veya iki ayarda başarılı tonlar üretmek için tasarlanıyor ve bu nedenle eq nun temel işlevi gitarınızı amfiyle uyumlu hale getirmek oluyor. bu amfi ise farklı eq ayarlarında çok başarılı ve çok esnek bir amfi. ayrıca gain ve bass olmak üzere iki de switch var. bass, mid scoop gibi çalışıyor, gain ise gaini arttırıyor. bunlarla desteklendiğinde drive kanalı daha da esneklik kazanıyor. gain ve bass kapalıyken pre-gain i açıp eq ile oynayarak ac dc tarzı tonları yakalamak mümkün. pre-gain i kıstığınızda lambalı amfi overdrive ına yakın sonuçlar üretiyor ve tuşeye çok hassas bir hale geliyor. blues, rock ve rock n roll tarzlarına çok yakışan tonları var, özellikle maple klavyeli gitarlarla çok iyi anlaşıyor. gain ve bass ı aktif hale getirip pre-gain i açıp bası ve tizi arttırıp midi kıstığınızda ise dimebag(pantera) tarzı bir distortionınız oluyor
🙂 10 bant bir eq ile destekledğinizde modern tonlara da yaklaşmak mümkün, ama yine de modern tonlarda modern amfiler kadar başarılı olamayacaktır.
bu dediklerimi, özellikle sonlara doğru olanları üzerindeki standart 1x12 scorpion ile yapmakta zorlanabilirsiniz, basları çok başarılı veremiyor. bendekinin kolonu yarıldıktan sonra celestion g12-65 ile değiştirdim, çok fark oluşmadı ancak hala bass konusunda biraz zayıftı. şu an ise marshall 1960a ile kullanıyorum ve özellikle bir eq pedalı desteğiyle modern tonlarda bile tatminkar sonuçlar elde edilebiliyor, üstelik amfinin vintage tonlardaki yeteneğini kaybetmeden.
eksikliklerine gelince, 2 kanal olması çok yazık. özellikle drive kanalının yeteneklerini öğrendikten sonra bir kanal daha istiyorsunuz. ayrıca tiz tarafında biraz dağınık tonlar üretiyor, modern metal tonları için bunu bir eq ile biraz toplamak isteyebilirsiniz. 2 fx loop olması çok güzel, reverb sonrasına bile efekt ekleyebiliyorsunuz ancak bunları footswitchle kontrol edememek de başka bir eksik. ayrıca amfi çok ama çok ağır, ve gerçek potansiyelini ancak bir takım pedal destekleriyle ve 4x12 bir kabinle ortaya koyabiliyor olması da bu ağırlığı arttırıp pratikliğinden birşeyler alıyor. ayrıca kabin tasarımı nedeniyle amfiyi nereye koyduğunuz tonunu çok etkliyor, kulak hizanıza ne kadar yakında o kadar tiz, dağınık ve rahatsız edici bir ton elde ediyorsunuz. arkasını mümkün olduğunca kapatıp(örneğin bir duvarın veya ahşap bir dolabın önüne koyup) kulağınızdan uzağa, yer hizasında yerleştirdğinizde amfinin tonu çok değişiyor.
sonuç olarak, günümüzün modern amfilerine göre özellikle pratiklik alanında eksikleri olan bir amfi. denediğiniz yere göre amfiden nefret etme ihtimaliniz var, mümkünse yere koyarak deneyin
🙂 160 watt olması ev kullanımı için korkutsa da düşük volumelerde bile fena değil, sonuçta lambalı değil.
belki de en büyük avantajı fiyatı. arayanı olmadığı için piyasası çok düşük. haliyle çok ucuza alma şansınız var.
bu arada bu amfiyle ilgili yazdığım çoğu şey bu tipteki çoğu peavey modeli için de(örneğin studio serisi) geçerlidir.