Pedalboard Diziyorum

Herkese selamlar, bir pedalboard dizdim. Pedalların linkleri aşağıda. Ben özellikle Duman ve MVÖ seven birisiyim. Buna göre değerlendirebilirsiniz.

Amfi, kabin ne?
Gitar ne?
Tuner sikistirmali mi olacak?
Wah olacak mi?
Comressor ihtiyaci var mi?
Ac sim ihtiyaci var mi?
Noise gate ihtiyaci var mi?
Drive amfiden mi alinacak yoksa sadece tube screamer mi kullanilacak?

Gitarı bilmeden net yorum yapamayız. Amfi de öyle. Send return yapılacak mı mesela? Tuner göremedim varsa hangisi? Pedalların çoğu true bypass, CE5'ten sonra tremoloyu koymak sinyal için yararlı ama öyle de ardında 3 true arka arkaya dizilecek sonda ve reverb ile biteceği için sona buffer output pedalı koyulabilir ya da HoF yerine RV6 düşünülebilir, aksi takdirde sinyal seviyen biraz düşecektir.

Evde kendi kendine takilacaksan 5-6 pedalin sinyal seviyeni dusurdugu nokta cok hissedilmez diye dusunuyorum.

Ancak sahne ve/veya kayit konularinda @MaveDustaine in dedigi gibi true by-pass ve buffer onemli olabilir.

Ben de asagidaki sistemi toparladim. Elim erip bitiremedim bir turlu. Yok ara jack ne kullanayim, yok board'un kenarlarini router ile yuvarlayayim. Yok boarda ates tutarak kavruk bir goruntu vereyim yok velcro ne yapsam (yoksa 3D printer ile her pedala ayri sabitleme ayagi mi yapsam) yok chorus ve tremolo pedallarini secemedim derken 7-8 aydir paslaniyor aletler. (Cogunlukla MG50, orta siklikla preamp+cab sim pedali, nadiren de DSL40 amfi ile kullanilacak. Bridge inde mini humbucker olan strat ve tele ile kullanilacak.)

analog_mid_setup.webp

Son düzenleme:
Evde kendi kendine takilacaksan 5-6 pedalin sinyal seviyeni dusurdugu nokta cok hissedilmez diye dusunuyorum.

Ancak sahne ve/veya kayit konularinda @MaveDustaine in dedigi gibi true by-pass ve buffer onemli olabilir.

Ben de asagidaki sistemi toparladim. Elim erip bitiremedim bir turlu. Yok ara jack ne kullanayim, yok board'un kenarlarini router ile yuvarlayayim. Yok boarda ates tutarak kavruk bir goruntu vereyim yok velcro ne yapsam (yoksa 3D printer ile her pedala ayri sabitleme ayagi mi yapsam) yok chorus ve tremolo pedallarini secemedim derken 7-8 aydir paslaniyor aletler. (Cogunlukla MG50, orta siklikla preamp+cab sim pedali, nadiren de DSL40 amfi ile kullanilacak. Bridge inde mini humbucker olan strat ve tele ile kullanilacak.)

181834 eklentisini görüntüle
board u kendiniz mi ürettiniz?

Gitarı bilmeden net yorum yapamayız. Amfi de öyle. Send return yapılacak mı mesela? Tuner göremedim varsa hangisi? Pedalların çoğu true bypass, CE5'ten sonra tremoloyu koymak sinyal için yararlı ama öyle de ardında 3 true arka arkaya dizilecek sonda ve reverb ile biteceği için sona buffer output pedalı koyulabilir ya da HoF yerine RV6 düşünülebilir, aksi takdirde sinyal seviyen biraz düşecektir.
Kesinlikle.
Hele ki Duman tarzı parlak tonlar için, buffer'sız zor. Zaten tube screamer'dan mid'ler yükselecek (ki ona da boost ekleyeceksin). Üstüne de ardışık tru-bypass'lar yüzünden hi-end frekanslar törpülenecek. Elinde ortadan düşüğe doğru bir ses aralığı kalacak. Parlak bir neck manyetikli bir strat/tele ile bu denklemden çıkılabilir. Ama sinyal kaybı yine de cepte. Ve giden hep yüksek frekanslar olacaktır.

board u kendiniz mi ürettiniz?
Evet, kendim urettim. Aslinda sadece kesip birlestirdim. Poplar diye bir agac tercih ettim. Kavak oluyor sanirim. Hafif ve (benim icin) yeterli seviyede dayanikliydi. Lego gibi ic ice gececek sekilde kestim. Boylece vida veya yapistirici olmadan da dengede durup butun pedallari tasiyabiliyor. Tabiki vidayla saglamlastirdim. Cok kotu bir kesim yaptigim icin kenar yuvarlama vs isler bittikten sonra ek yerlerindeki bosluklari macun ile doldurup zimpara yapmayi hayal ediyorum. Uretebildim diyebilmek icin (bence) daha yolu var ama basladik bakalim. Hobici olunca yavas ilerliyor isler. Bu ara ses karti ve chocolate switch’in kolayligina da alistim biraz o yuzden iyice yavasladim ama devam edecegim durmak yok 🤘

Son düzenleme:
@MaveDustaine ve @YBamac arkadaslar bilmedigimden dolayi bir sey sormak isterim. Eger ki en sondaki reverb pedali hep acik kalacaksa buffer gibi davranmaz mi? Yine de true by-pass oldugu icin sinyalde kayip olur mu?

Bu gune kadar yanlis bilgiyle gelmis olabilirim hem beni aydinlatalim hem de ileride buralari okuyan birileri olursa onlari aydinlatalim.

Hayır hiçbir pedal diğer bir devre gibi davranamaz anca manuel olarak bypass değiştirmen lazım bunu da herkes yapamaz, bilen elektrikçiler ya da bazı luthierler yapabilir. Eğer çıkışında bir true varsa ve önceki pedalın buffersa yine problem olmaz ama bir kaç true ile output yapıyorsan evet sinyalin biraz düşer, çok devasa mı düşer hayır ama düşmemesi için alternatifler varsa neden bunu kullanmayalım ki

Hayır hiçbir pedal diğer bir devre gibi davranamaz anca manuel olarak bypass değiştirmen lazım bunu da herkes yapamaz, bilen elektrikçiler ya da bazı luthierler yapabilir. Eğer çıkışında bir true varsa ve önceki pedalın buffersa yine problem olmaz ama bir kaç true ile output yapıyorsan evet sinyalin biraz düşer, çok devasa mı düşer hayır ama düşmemesi için alternatifler varsa neden bunu kullanmayalım ki

Ha tabii bazı pedallar hem buffer hem true devreye sahip olabilir örneğin mxr tremolo var bende bunu ayarlayabiliyorsun tüm düğmeleri sıfıra getirip gaine basılı tutuyorsun yeşil ışık true kırmızı ışık buffered geçildiği gösteriyor vs.

Anladim, demek ben yanlis yanlis biliyor musum.

Benim bildigim:
Pedal aktif durumdaysa sinyal pedalin devresinden gecer ve sinyal dusmez, dusmeyecek bir seviyede islenerek gonderilir (sonucta pedala gerilom beslemesi yapiliyor). Fark pedal devre disi iken ortaya cikiyor. Zaten bu yuzden de adi true by-pass. Yani pedal devre disiyken true by-pass pedallarda sinyal direkt olarak cikisa aktarilir, pedalin kendi uzerindeki devreden gecmez ve bu yuzden bufferlanmaz ancak true by-pass olmayan bir pedalda devre disi bile olsa pedalin devresinden gecerek aktarildigi icin bufferlanir. Yani pedallar aktifken fark yok, pedallar aktif degillen fark ortaya cikiyor diye biliyordum.

Aciklama icin tesekkurler.

Anladim, demek ben yanlis yanlis biliyor musum.

Benim bildigim:
Pedal aktif durumdaysa sinyal pedalin devresinden gecer ve sinyal dusmez, dusmeyecek bir seviyede islenerek gonderilir (sonucta pedala gerilom beslemesi yapiliyor). Fark pedal devre disi iken ortaya cikiyor. Zaten bu yuzden de adi true by-pass. Yani pedal devre disiyken true by-pass pedallarda sinyal direkt olarak cikisa aktarilir, pedalin kendi uzerindeki devreden gecmez ve bu yuzden bufferlanmaz ancak true by-pass olmayan bir pedalda devre disi bile olsa pedalin devresinden gecerek aktarildigi icin bufferlanir. Yani pedallar aktifken fark yok, pedallar aktif degillen fark ortaya cikiyor diye biliyordum.

Aciklama icin tesekkurler.

Evet true bypasslarda kapalıyken de açıkken de ton kaybı yaşanmaz bu yüzden zincirde yer alması avantajlı bi durum ama arka arkaya bir kaç tane buffer koymak ton kaybı yine arka arkaya bir sürü true koymak da sinyal kaybı yaşatır, ondan dengeli dizmek gerekir, inputta ve outputta bufferlı bir pedal olması iyidir, genelde bossların hepsi bufferdır, tc electronic de truedur ve bossların bufferları fena değildir, üzmez.

Konu sahibi @stratopaul un konuyu baya sabote etmis gibi oldum ozur dilerim ancak;
TS Mini->TS808
Spark Mini->Spark
HOF 2
Flashback2

ile arkadasin bahsettigi 6 pedaldan 4 u benim boardda da yer aliyor.

Bu nedenle aslinda onun da isine yarayacak bir sohbet olduguna inaniyorum.

Bu hesaba gore asagidaki dizilimde sadece 2 tane (boss ac2 ve ibanez ts808) buffer pedal var ve aslinda sinyalde bir miktar dusus oluyor. Sonlara dogru buffer bir pedal daha eklersem daha mi iyi olur? (ornegin phaser ile delay arasina boss chorus gibi)

Yoksa daha fazla mi buffer pedal kullanmam lazim?

Not: Sanirim polytune 3 de ayarlanabiliyor (buffer / true by-pass), onu nasil ayarlamak daha iyi olur?

setup_drw.webp

Son düzenleme:
Bana kullandığın pedalların tamamını ve baştan sona sırasını, amfinle beraber söyle daha net yorum yapayım, bunun bu şablon gibi bir tane doğrusu yok çünkü.

Bana kullandığın pedalların tamamını ve baştan sona sırasını, amfinle beraber söyle daha net yorum yapayım, bunun bu şablon gibi bir tane doğrusu yok çünkü.
Jim Dunlop DB02
TC Electronic Polytune 3
MXR M195 Noise Clamp
Keeley Compressor Plus
Boss AC-2
Ibanez TS808
MXR M78 Custom Badass 78 Distortion
Electro Harmonix Metal Muff Mini
Marshall MG50 Amfi (Vietnam yapimi eski model, UK V30 yuklu)
TC Electronic Spark Booster
MXR CSP101SL Script Phase 90 - LED
TC Electronic Flashback 2
TC Electronic Hall Of Fame 2
TC Electronic Ditto Stereo

(Power 2 tane Mooer Micro Power)

Noise ile ilgili bi problemin var mı? Normalde MG50'de send return var ve 4 kablolu send return bağlaman gerekiyor ve tabloda öyle gibi görünüyor ama neden boosterı o şekilde koydun anlayamadım, normalde boosterı gain booster olarak kullanacaksan drivedan önce, soloda volume arttıracaksan driveların sonuna, genel tüm volumelerini arttıracaksan da tuner ve wahtan sonra koyman gerekiyor. Ben solo volume arttırmak için kullandığımdan driveın sonuna koyuyorum clean boost ordan da direkt inputa giriyorum onun dışındaki 4 kablolama bağlantıları doğru.

@MaveDustaine cevabin ve ilgilendigin icin cok tesekkurler.

Neck'teki single manyetikler ve drive bir arada olunca birazcik noise oluyor. Noise gate ayari baya kisikta, gecici olarak gitara dokunmayacagimda volume potu ile ugrasmayayim diye tembellikten duruyor noise gate pedali. Bir sorunum yok yoksa.

Normalde gain boost isini TS808 ile yapiyorum. Spark Booster i hic kullanmiyorum desem yeridir. Bir ara grupla calacaktik. Ev imkanlarinda akustik davulun altinda cok ezilmemek icin volume booster olarak kullanirim diye oraya koydum. Cunku amfinin kendi drive ini da aktif kullaniyorum. Amfinin drive indan sonra olsun diye oraya koydum. Amfinin send'inden hemen sonra yer aliyor.

Evet hem MG50 hem de noise gate pedali Send/Return ile bagli.

Pedallarimdan memnunum bir sorunum yok. Sadece konusu acilmisken buffer / true by-pass konusunu dikkate alarak iyilestirme yapabilir miyim diye detaya girdim.

Bildigim kadariyla Tuner, AC Sim ve Screamer buffer ve bunlar en basta. Gerisi true by-pass. Bu kisim iyilestirilebilir mi acaba?

Tuner'i true by-pass ayarlayip,
AC2'yi oldugu gibi birakip,
TS808'i true by-pass'a cevirip (modifiye veya A/B box gibi true by-pass pedali kullanarak)
Sonlara dogru da Boss marka bir Chorus (buffer oldugu icin) mu eklemeliyim?

Boylelikle bir tane baslara yakin (AC-2) ve bir tane de sonlara yakin (Boss Chorus) buffer pedal olmus olur. Ne dersin?

NOT: Zaten bir tane chorus alma niyetim vardi. (MXR bakiyordum, Boss'a yonelebilirim)

Zaman pedalların biraz sıkıntılı görünüyor, o döngünün sonuna buffer pedal koy bence, boss chorus koysan da 3 tane true ile devreyi bitirip çıkacaksın zincirden.

Gürültü pedalları da aynı şekilde, en kötü TS'yi buffer çevir sonrasındaki iki true pedal pek sıkıntı yaratmaz.

Sona bonafide ekleyecegim,

TS'yi buffer cevirme kismini tam anlayamadim.

TS808 ve AC2 yan yana ve ikisi de zaten buffer degil mi? Acaba TS'yi true'ya mi cevir demek istedin?

Geri