Pena vuruş şekli ve lanet down picking

Kendimi geliştirmek için beni zorlayacak rifflerden biri olan "Creeping Death" çalmayı denedim ama sağ elim 80-100 bpm bile çalmaya gelmiyor, sağ elim çok kötü bir tuşeyle "boşluğa" vuruyor dicektim ama vuramıyor.

Yaptığım araştırma sonucu bir şey fark ettim benden çok daha hızlı çalan insanların çoğunun açısı çok farklı ve izlediğim bir videoda hızlanmam için böyle bir tutuş şekli öneriyor:
xc.webp

Ben soldaki gibi değil de soldaki ile sağdakinin ortasında bir açı ile tutuyorum penayı.

Sağdakini denedim tuşem çok kötü oluyor ve pinch harmonic çıkıyor çalarken 🤣 Ve sağdaki gibi çalmayı "denerken" tele vuruşlarımın nerdeyse %80'ini hissetmiyorum. Çok müşkül durumdayım 😥
yardımlarınızı bekliyorum lütfen😘

Sadece bu teknik değil tüm teknikler için tek çözüm yavaş ve metronomlu çalmak. Doğru teknik sağ taraftaki gibi. Pick slanting deniyor kendisine. Başta alışkanlığı yıkmak zor olabilir ama yavaş yavaş çalışmak gerekli.

Ben sağdakini nerdeyse dik gibi görüyorum. Penayı nerdeyse dik konumda kullanılan özel bir teknik var mı hiç bilmiyorum ama o şekilde tabii ki pinch hormonic gibi çıkar.

Milimetrik hesapla olmaz, teli ve tuşenizi hissederek yavaş yavaş oturtacaksınız ama aratınca şu açı ile vuruş bana daha doğru göründü:

1764607927079.webp

Soldaki kesin yanlış, onda şüphe yok.

Sadece bu teknik değil tüm teknikler için tek çözüm yavaş ve metronomlu çalmak. Doğru teknik sağ taraftaki gibi. Pick slanting deniyor kendisine. Başta alışkanlığı yıkmak zor olabilir ama yavaş yavaş çalışmak gerekli.
70-75 bpm çalabiliyorum ama 80'e geçtiğim an ana riff'de olan 4. ve 5.tel 2.perdedeki vuruşu yaparken 4.tele tam vuramadığımı fark ediyorum, o perdeye de anlaşılır bi şekidle vurmaya çalışınca 80 bpm zor gelmeye başlıyor. Fotoğraftaki teknik çok zor geliyor benim için, alışmaya değer mi?
Ben sağdakini nerdeyse dik gibi görüyorum. Penayı nerdeyse dik konumda kullanılan özel bir teknik var mı hiç bilmiyorum ama o şekilde tabii ki pinch hormonic gibi çıkar.

Milimetrik hesapla olmaz, teli ve tuşenizi hissederek yavaş yavaş oturtacaksınız ama aratınca şu açı ile vuruş bana daha doğru göründü:

181552 eklentisini görüntüle

Soldaki kesin yanlış, onda şüphe yok.
Sağdakinin biraz daha yatay halini deniyorum ama tuşeyi hissedemiyorum, yavaş yavaş alışmayı denicem.
Teşekkürler ikinize de.

Ben soldaki gibi değil de soldaki ile sağdakinin ortasında bir açı ile tutuyorum penayı.
Doğrusu da o zaten. Soldaki tele fazla paralel. Bunu, yani penayı tele paralel tutmayı sadece akustikte akor vururken yapıyorum, daha "crispy" bir ses çıkıyor. Ayrıca, çok ince penaların yırtılmaması için böyle tutmak zorunlu.

Sağdaki tutuş da tele fazla dik. Bu şekilde iyi bir ton alamazsın. Özellikle distortionda.

Pena tutuşu tarzınıza göre temel olarak biliyorsanız gerisi tamamen kişiden kişiye göre değişiyor. Parmak yapınız, elinizin boyutu, bilek esnekliği, baş parmak büyüklüğü, penanın çeşidi, gitarın yapısı hatta kolunuzun uzunluğu vs birçok faktör var. Oturduğunuz sandalye ve duruşunuz bile etkiliyor.

Tek bir sihirli tutuş yok maalesef. Hatta yıllar sonra tekniğini değiştiren birçok gitarist var. Hatta tek bir soloda birden fazla teknik kullanan birçok kişi var.

Maximum rahat hissettiğiniz bir tutuşla saatlerce, günlerce, aylarca hatta yıllarca metronom eşliğinde düzenli çalışmak gerekiyor. Bir süre sonra eliniz size harikalar yaratmaya başlıyor, artık nasıl tuttuğunuzu bile unutuyorsunuz, herşey tamamen doğal oluyor.

70-75 bpm çalabiliyorum ama 80'e geçtiğim an ana riff'de olan 4. ve 5.tel 2.perdedeki vuruşu yaparken 4.tele tam vuramadığımı fark ediyorum, o perdeye de anlaşılır bi şekidle vurmaya çalışınca 80 bpm zor gelmeye başlıyor. Fotoğraftaki teknik çok zor geliyor benim için, alışmaya değer mi?

Sağdakinin biraz daha yatay halini deniyorum ama tuşeyi hissedemiyorum, yavaş yavaş alışmayı denicem.
Teşekkürler ikinize de.
Daha net olması açısından "pick slanting" şeklinde araştırma yapmanızı öneririm. Shred tarzı çalım için mecburi gibi bir şey. Alışmanız gerekir.

Herkes için geçerli tek bir doğrusu yoktur bunun. Bir açı var ve herkes öyle tutmalıdır diyebileceğimiz bir tutuşu yok. Ortalama olarak bir pozisyon idealize edilmiş olabilir ama aslına bakacak olursak herkesin parmakları, el yapısı, bileği, dokunuşu hissi farklıdır. Hem yavaş hem de hızlı çalımlarda kendi maksimumunu henüz tam keşfetmemiş olabilirsin. Mesela ideal olan görseldeki gibi çalmaya zorladığında rahatsız hissediyorsan o senin için doğru tutuş değildir. Yavaşta ve hızlıda maksimumuna çıkarken pena tutuşunu optimize etmelisin. O da bir paterni çalışırken en yavaş metronomdan giderek hızlanmaya başladıkça kendini ayarlaya ayarlaya gelişir.

Geri