Pentatonik gam hakkında

• Konuyu açan Konuyu açan Tenet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Merhabalar forumdaşlar,

Şimdi kaynaklardan da okudum ama kayboldum pek bir şey anlayamadım.

Şimdi hepimiz bildiği la minor pentatonik diye geçen 5-8 5-7 5-7 5-7 5-7 5-8 5-8 durum var ya. Ben bu gamın tamamını klavyeye yaydım ve öğrendim. Fakat birkaç yerde bunun notaların sırası değişince işte atıyorum re minör gamı oluyor gibi şeyler duydum.

Mesela örnek vereyim 10-12 10-12 10-12 9-12 10-13 10-12 pozisyonunu ele alalım bu da la minör pentatonik gamın pozisyonu olmuyor mu? Yoksa başka bir ismi mi var. Ben bu pozisyonların tamamını tüm klavyede öğrendim. Buradan nereye gitmem gerekiyor ne değişince ne oluyor? Sıra değiştirme derken ne kast ediliyor anlamadım. Tekrar başka bi pozisyondan örnek vereyim 12-15 12-15 12-14 12-14 13-15 12-15 diyelim bu da la minor pentatonik pozisyonu değil mi ? Yoksa pentatonik pozisyonu ve biz bunu kök notalarla oynayarak başka şekilde isimlendirilebilen bi gama mı çevirebiliyoruz?

Bu gamlara pentatoniklere yeni girdim ifade ederken hatalı terimler kullanmış olabilirim.

Aynı gam içerisinde aynı notalara basıyorsun ama başlangıç notan değişiyor. Bende öğrenme aşamasındayım bilgili üstadlar cevap verecektir. Ama eklediğim resme bakarsan biraz anlayabilirsin.
CopyofModalChart-1-copy-e1497403812685.webp

Yukarı aşağı hep inip çıkma olarak değilde her telden başlayıp klavye sonlarına doğru kayacak şekilde daha iyi olacaktır. Pozisyonlar arası geçiş yapıyorum. caged sistemine bakmanı tavsiye ederim. Instagram'da ve youtubede kısa ama çok güzel paylaşımlar oluyor.

Eğer karar notanı değiştirirsen ton değişmiş olur ve farklı bir gam çıkmış olur mantıken sen de biliyosundur karar nota mevzusunu, mesela la minör birinci pozisyonda çalarken çalımının çoğunu o poziyon ve alttaki tiz notalarıyla yap eğer geçiş yapacaksan yine alt pozisyonlardan geçiş yap ve şarkının ritmine bağlı olarak özellikle La Do Mi notaları üzerinden git, bu şekilde dene. La minör pentatonik birinci pozisyondan başlayıp gidip üçüncü pozisyonda bitirme solonu yine başladığın pozisyonda bitir veya onun tizinde bitir

minör gamın pentatoniği 1-3-4-5-7 dir. yani ses aralığına göre

natürel minör için
1- 0(kök ses)
3.notası = +3 yarım ses
4.notası = +5 yarım ses
5.notası = +7 yarım ses
7.notası= +10 yarım ses

hangi notadan başlarsanız başlayın bu ses aralıklarına göre o kök notanın minör pentatonik gamını çalmış olursunuz. ezber yaparsanız mantığını bilmeden zorluk çekersiniz. nota bilgisi o yüzden önemli, bona kitabınız varsa önce ses aralıklarını okuyup aşina olun sonra pentatonik mantığını çalışın.

Gamı çalışırken ister 3. notadan ister 5. notadan başlayın farketmez yani a c d e g de çalsanız, e g a c d de çalsanız gam A natürel minör dür ( diğer minörlere girmiyorum), modal tanımlamaları ihtiyacı olan kullanabilir ancak 30 yıllık müzik geçmişimde hiç kullanmadım ihtiyaç da duymadım.

Son düzenleme:
minör gamın pentatoniği 1-3-4-5-7 dir. yani ses aralığına göre

natürel minör için
1- 0(kök ses)
3.notası = +3 yarım ses
4.notası = +5 yarım ses
5.notası = +7 yarım ses
7.notası= +10 yarım ses

hangi notadan başlarsanız başlayın bu ses aralıklarına göre o kök notanın minör pentatonik gamını çalmış olursunuz. ezber yaparsanız mantığını bilmeden zorluk çekersiniz. nota bilgisi o yüzden önemli, bona kitabınız varsa önce ses aralıklarını okuyup aşina olun sonra pentatonik mantığını çalışın.

Gamı çalışırken ister 3. notadan ister 5. notadan başlayın farketmez yani a c d e g de çalsanız, e g a c d de çalsanız gam A natürel minör dür ( diğer minörlere girmiyorum), modal tanımlamaları ihtiyacı olan kullanabilir ancak 30 yıllık müzik geçmişimde hiç kullanmadım ihtiyaç da duymadım.
Merhabalar,

Bu kısmı biliyorum. Benim kafamı karıştıran diğer minörler aslında yani bu saydığımız pozisyon a minör pentatonik ya Re minör pentatonik yaptığımız zaman klavyedeki yerler mi değişiyor yoksa yine bu 5 pozisyonda bastığımız kök notalar mı değişiyor ? Bunu anlayamadım.

Yazdığınızdan anladığım naturel minörde la seçince bu pozisyon. Re seçsem dediğiniz 1-3-4-5-7 ses aralığını uyarlamam gerekecek bu sefer yine boxlar oluşacak ama ta
Ekran Resmi 2025-06-04 00.45.48.webp
bi ki bastığım perdeler la notasında bastığımdan farklı olacak.
Ekran Resmi 2025-06-04 00.45.10.webp
Elimde guitarpro vardı orada scaleler varmış yeni gelmiş herhalde. Biraz daha iyi anladım ama hala şunu anlamadım D scaleinde 3. perdedeki G A D C F neden öyle. Yazdığınız formülden dolayı mı?

Son düzenleme:
Merhabalar,

Bu kısmı biliyorum. Benim kafamı karıştıran diğer minörler aslında yani bu saydığımız pozisyon a minör pentatonik ya Re minör pentatonik yaptığımız zaman klavyedeki yerler mi değişiyor yoksa yine bu 5 pozisyonda bastığımız kök notalar mı değişiyor ? Bunu anlayamadım.

Yazdığınızdan anladığım naturel minörde la seçince bu pozisyon. Re seçsem dediğiniz 1-3-4-5-7 ses aralığını uyarlamam gerekecek bu sefer yine boxlar oluşacak ama ta178676 eklentisini görüntülebi ki bastığım perdeler la notasında bastığımdan farklı olacak.178677 eklentisini görüntüle
re minör pantatonik çalmak için la yerine re basıp her ilgili nota için ses aralığını re nin üstüne koyuyorsunuz. yani la minör çalarken nasıl 2. notanız 3 yarım ses fazlasıysa; re minör çalarken de re nin 3 yarım ses fazlasıı oluyor. klavye üstünde A min pentatonik çaldığınız paterni iki fret kaydırın si minör pentatonik olur. yazarken ne kadar anlaşılabiliyorum onu da bilmiyorum, o yüzden ses aralıklarını
çalışmanız gerektiğini belirttim. Hemen hemen her bona da ses aralıkları 2. veya 3. konudur ki önemi büyüktür.

Geri