Selamlar Shakti,
Dedigin gibi genelde etki biraz daha detayli bakinca meydana cikiyor. Insanlari yanlis yonlendirmemek namina benim basima gelen tecrubeleri ve dusunduklerimi bu konuda tam yazayim ki milletin isine yarasin.
Simdi senin de dedigin gibi bunlar aslinda direnc kontrol uniteleri. Grafit bir bant kullanarak direnc 0 ila yuksek seviyesi ne ise o arada dolasiyor. Dolayisi ile iki tane pot olsa birisi dedigin gibi 5 dolarlik digeri de 500 binlik ve ikisi de ayni ust limit resistans degerlerine sahip olsalar mesela 500 kilo ohm, o zaman tabi ki eger ikisi de 10'da duruyorlarsa bir fark olmayacak. Ama bu demek degil ki fark yok aralarinda. Ne demek istedigimi altta daha detayli yaziyorum. Ama kisaca belirtmek gerekirse volume ve de tonu ile oynamayan birisi icin hep onlari 10'da tutan birisi icin tabi ki fark yok. Gerci o zaman neden potansa gerek oldugu, neden manyetigi direkt olarak jack'e veya 3 way switchlere baglamadiklari da ayri bir soru. EVH mesela oyle yaparmis, manyetigi direkt hic ton ve vol kullanmadan jack'e baglarmis. Denedim merak edeniniz olursa, uzun sure rio grande BBQ isimli manyetigi direk kullandim ton olmadan. Tonda degisiklikler oluyor, zira her resistans aslinda biraz kacirir, leaking out derler ingilizcede. Bu yok oldugu anda hafif daha fazla cikis ve hafif daha fazla cartlak uppermidler geliyor. Seven varsa denesin. JB'de mesela olan hani o bagirtkan cartlaklik var ya o artiyor. Neyse, altta daha detay yazacagim zira bunu potanslar ile yapmak ta mumkun. Fender bunun adina delta tone diyor nedense, halbuki standard adi no-load potanslardir.
Ama eger gitarci volume ve tonu kullaniyorsa benim tecrube etttigim kadari ile ciddi farklar var. Bunun sebebi de o grafit bandin kalitesi duzgun degilse, ve de wiper (yani grafik bandin ustunde gezinen metal parca) yumusak bir sekilde hareket etmiyorsa (mekanik bir problem) o zaman volume veya ton degisikliklerinde surekli ziplamalar olmadan bir sonuc almak cok guc. Volume'u cok ufak bir hareketle dusmesini saglamak imkansiz. Ve bundan dolayi da direk lambali bir amfiyle calindiginda sesi "temizlemek" yani sesteki power tube drive'i gitarda volume kisarak elde etmek o kadar kolay olmuyor. Dusus ya cok fazla ya da cok az oluyor eger yukarda bahsettigim problemler varsa. Ayni zamanda kalitesiz potanslarin ust resistans degerleri de birbirini tutmuyor. 500K adi altinda 330K'lik hatta 610Klik potanslar gordum. Olcup almak lazim o zaman baska turlu 500K nin cidden 500K cikacagi hic mi hic garanti falan degil.
Neyse ama su da asikar: $5 olmasinin sebebi aslinda parca masrafi ile alakasiz bir sey. Amerikan yapimi oldugu icin bu potanslar, iscilik daha pahali ve de ayni sekilde diger giderler. Bir de arz talep hadisesi! Yani yoksa uzakdogu'da ucuza ayni kalitede bir potans uretilse (belki oyle potanslar vardir ama ben bilmiyorum, ve ogretirsen de cok sevinirim) amenna basimizin ustunde yeri var. Benim sahsi tecrubemde su ana kadar CTS ve DiMarzio haricindenki potanslarda ciddi kallite kontrol problemi oldugu (Hatta DiMarzio potanslar da bile o kadar fazla olmasa da kotu olanlara rastladim). Onun icin 500 bin yerine 6 milyon 500 veririm duzgununu alirim diye dusunuyorum, sonucta elektrikcilerde potans olcup almisligim var ama bu da benim acimdan zaman kaybi zaman zaman sinir olayi (yok kardesim ne o oyle pazarda elma mi seciyorsun seklinde yaklasan tiplere bolca rastlaniyor). 😉
Saygi sevgi,
B