Merhaba,
Bir hafta önce Almanya'daki ProMusicTools adlı siteden, internet üzerinden Belçika'daki arkadaşımın adresine gönderilmek üzere uzun zamandır istediğim ve para biriktirdiğim Fender stories collection Eric Johnson 1954 'Virginia' Stratocaster sipariş ettim. (Bir gitara o kadar para verecek kadar iyi çalmıyorum tabii ama işte ömrüm boyunca zaten bir kere olacaktı, ne olacaksa olsundu artık) Mail yoluyla iletişime geçtiğimde ortadoğuda olmadıkları için gitarın fotoğraflarını yolladılar sağ olsunlar sorularımı aynı gün içerisinde cevapladılar. Mağazanın birkaç gün önce bir youtuber tarafından gezilmiş videolarını da görünce baktım Jet Fadıllık bir durum yok siparişi oluşturdum. Aynı gitarı Avrupa'da başka bir sitede daha ucuza gördüğünüzde o fiyata çekip pazarlık yapma imkanı sunuyorlar. Ben daha ucuza görmedim ama parayı banka hesaplarına swift yoluyla göndereceğim için sitedeki fiyat üzerinden yüzde birlik indirim yaptılar. Yüzde bir komik bir rakam gibi duruyor ama altı yüz liraya da denk geliyor neyse. Bu arada Türkiye'den yurtdışı hesabına euro göndermeye çalışırken iki sorun ile karşılaştım. Birincisi belirli tutar üzerinden yapılan gönderimler takip ediliyor ki bu ileride size vergi çıkabilir demek, diğeri ise gönderim işlemi bir kaç banka üzerinden yapıldığı için 30-50 Euro arası bir kesinti oluyor. (Bu paralar hala büyük paralar mı küçük paralar mı emin olamıyorum birine sorsan dışarıda yemek parası diyebilir ama para biriktirerek alışveriş yaptığınızda önemli geliyor) Bu kesinti Avrupa Birliği sınırları içerisinde olmadığı için ödemeyi de arkadaşım yaptı Allah razı olsun, üç gün içinde de gitar adresine geldi. Fotoğraflarını ekliyorum, bunları neden mi anlatıyorum şirket gerçekmiş Burkina Faso'da falan değil yani kutudan hıyar çıkmadı bilginiz olsun hem belki böyle bir imkanı olanın işine yarar çünkü sitede birçok markaya ait custom gitarlar var, hem de arkadaşımın gitarı getirmesiyle ilgili bir sorum olacaktı. O da şöyle:
Türk Hava Yolları kabin kurallarında taşıma kablarıyla 118 cm'ye kadar müzik aletleri kabin içerisinde taşınabilir diyor. Arkadaşımın evinde mezura🙃 yokmuş ölçemedik ama internetten baktığımda tweed caselar bu ölçülere yakın gözüküyor. Bir şekilde uçak içinde gelebilirse ülkeye girişte sizce sorun olur mu, daha önceki postları okudum ama burası Almanya olmadığı için her gün bir şey değişiyor emin olmak istedim yakın bir zamanda böyle bir deneyim yaşayan biri varsa cevaplayabilirse çok sevinirim. Mağazayı çok övdüm biraz da gömeyim eşantiyon bir gitar kılıfı istediğimde anlam veremediler, çok tuhaf geldi onlara gitar kılıflarımız zaten çok ucuz diye link gönderdiler avrupalıları bir kez daha takdir ettim. O yüzden kılıfla getiremiyorum. Aklıma gelen tedbir case içinde sadece gitarın gelmesi, fatura aksesuar vs olmaması ve işte soran olursa kendi gitarım ben çalıyorum demesi inşallah çal demezler meksika hapishanesi girişiymiş gibi kurup duruyorum. 40 yaşında bir avukat olarak bunları kafaya taktığıma mı üzüleyim yoksa elimden gelenin en iyi savunmanın bu olmasına mı bilemedim ya, zahmet edip yorum yapacak olursa şimdiden teşekkür ederim.