"kullandığın speakerın dışında bir speakerı seçersen kötü bir ses alırsın. "
Böyle bir şey de yok. Kötü ses alınıcağına dair bir genelleme yapmak çok yanlış. Vaktim imkanım olsa size dinletsem birkaç sonucu.
Speaker dediğimiz meretler, analogun da ötesinde elektro-mekanik aygıtlardır. Belli bir volüm sonrasında hareket olarak bazı frekanslara yetişemezler, kenarları "pörtler" distorsyon yaratır vs.. vs..
Ampli/speaker simulaötler ise gerek power amp section da olan distrosyon ve compresyonun simulasyonu ve bu speakerların sese etkisini simüle etmeye çalışırlar.
Tabiki optimal olan gerçek ampli gerçek speakerlar fakat elde olan bu da olsa yetmiyebiliyor. Çünkü güzel bir amplinin güzel sesi için güzel bir volüm de gerekiyor. Bu durumda da speaker simulatörler yardım ediyor.
Öte yandan, Türkiye şartlarında genellikle olsa olsa güzel "bir" amplimiz oluyor. Güzel iki amplimiz olmuyor. Örneğin benim bir Marshall JCM2000 kafamla 1960 4x12 kabinim var. Kader utansın lead tonalrda bu ampliyi hiç mi hiç sevmediğim oluyor. Elimin altındaki çok sevdiğim özel üretim bir analog speaker simulator hayatımı değiştiriyor. Ben prosonic 4x12 nin sounduna aşığım. Çat, bana sağlıyor onu.
Bazen de kayıt sırasında farklı şeyler geliyor. Örnek olarak mesa-boogie işi ağır tonlar. Çat başka bir amp simulator -> Line dan gir kayıda. Ama line dan girmeyip ampliye girdiğim zaman Line dan daha da güzel bir ton alıyorum. " kötü " bir ton almıyorum .
Öte yandan Marshall JMP-1 gibi aletlerin sözde speaker simulated line çıkışlarını line a girin, dinliyeni alatın. Yok böyle bir rezalet 🙂
Çok baside indirgersek speaker simulatörler advanced low-pass filitrelerdir. Ampli kabinleri nasıl bazı high-freq. leri yiyorsa, speaker. sim lerde yer. Özetle üst üste binmeleri bir sorun yaratmaz, çünkü üst üste çoğu durumda binmezler (lo-pass ) Binseler dahada enterasan şeyler çıkabilir ortaya.