Processorleri kabin ile kullanmak

arkadaşlar şimdi aklımda bir fikir var.
combo amfi almak yerine boss gt6 processor ve kabin almayı düşünüyorum.sizce nasıl bir ton olur.?yani iyimidir direk combo amfinin preampindfen girmeye kıyasla yoksa olmaz mı böyle?gt6da amfi simülatörü var ama yeterli midir?ne gibi bişey alayım peki bu gt6nın yanına onu soruyorum

teşekkürler
 
niye olmazki?
mantıksız geldi şimdi.ben boss metal zone umu normal speakera bağlıyorum mesela okadar kötü çıkmıyor.ama gt6 yı bağlasam daha iyi elde etmezmiyim sonuçta kendi amfi simülatörü var.ayrıca preamop olarak kullanmak için her özelliği mevcut dfeğil mi ki?

ha ama ses iyi gelemz okadar diyorsan bişey diyemicem.
 
GT6 nın üstünde
1X10
1X12
2X12
4X12
8X12

gibi kabin simülatör seçenekleeri vardı hatırladıgım kadarı ile. Bana sorarsan kabin almak yerine Poweramfi alman daha mantıklı. Zaten GT6 kabini simüle ediyor sana da onun simüle ederek verdiği sesi başka hiç bi değiştirici unsur kullanmadan direk olarak yükseltmek kalıyor yani power amfi ile....Yine de emin değilim bildiğim kadarını yazım işte 🙂
 
Processor ile kabini beraber kullanamazsın. Bir powerampe ihtiyacın var. Preampten çıkan sesin sinyal seviyesi çok düşüktür ve kabin için anlamsız bir seviyededir. Processorı ya bir combo ya da head+kabine girerek kullanabilirsin. Bunun ışında PA, line ya da bilgisayarını da kullanabilirsin tabii ki.
 
arkadaşların da dediği gibi processorü ile kabin arasında power amp olması gerekir.
bence en güzeli , processorü, amfinin clean kanalına bağlayıp kullanmak. FX looptan daha iyidir heralde 😛
 
Herkes yazmış ama yine de belirteyim; prosesörü direk kabinlere bağlayarak bir sonuç alamazsın.

Power amfi olsa bile sadece prosesör ile iyi ton alamazsın.

Kaliteli, tüplü bir kombodan alacağın tonu BOSS Gt-6'dan alamazsın.

Bu nedenle herkes kombo ya da stack tercih ediyor.


GT6 nın üstünde
1X10
1X12
2X12
4X12
8X12

gibi kabin simülatör seçenekleeri vardı hatırladıgım kadarı ile. Bana sorarsan kabin almak yerine Poweramfi alman daha mantıklı. Zaten GT6 kabini simüle ediyor sana da onun simüle ederek verdiği sesi başka hiç bi değiştirici unsur kullanmadan direk olarak yükseltmek kalıyor yani power amfi ile....Yine de emin değilim bildiğim kadarını yazım işte

kabin simülatörleri direk mikser çıkışı ya da kayıtta kabinin sonik özelliklerini taklit etmek için kullanılır. Kabin simülatörünü power amfi ile tekrar kabinlere verirsen oldukça kötü bir sonuç elde edersin.

1993'te Erkan Oğur'la konuşurken bana "efektlere çok da gerek yok, sadece iyi bir amfi iyi ton için yeterli demişti". Çok haklı 😀

Bir de içinde tüp de olsa dijital efekt prosesörlerin hiçbirinden gerçek, dolu bir gitar soundu maalesef alınamıyor. Eğer bu konuda ayrılacak belirli bir bütçe varsa pahalı prosesör yerine iyi komboyu kişisel olarak öneririm 😀

Kolay gelsin
 
da abisöylediklerinde haklısın full stack marshallın yerini hiçbirşey tutamaz,ancak şöyle bir şey avrki konsere çıkarken stüdyoya giderken o aleti götüremem yanımda.bunu yerine processor alıp daha rahat edebilirim diye düşünüyorum.

sanırım bu gt6nın yanına güzel bir marshall valvestate yakışıcak gibi gözüküyor ne dersiniz?
 
slm

8" bi kolon oem ve ona arkası kapalı bi kabin yaptırırsan çok iyi sonuçlar alabilirsin tabiki power anfi şart power anfinin görevi pre amptan aldığı sesi hoperlörü sürecek kadar güçlendirmek bu yüzden power amp şart
 
"kabin simülatörleri direk mikser çıkışı ya da kayıtta kabinin sonik özelliklerini taklit etmek için kullanılır. Kabin simülatörünü power amfi ile tekrar kabinlere verirsen oldukça kötü bir sonuç elde edersin. "

Yok böyle birşey.

Speaker simulatörler güzel bir amplininn max. performansındaki halinin simulasyonunu yaparlar. İstersen diz kafa kabini, onu kullanıcak büyüklükte bir yerin yoksa ( malum crank it up meselesi ) düzgün bir netice alamazsın. Gitar speakerları beli ve lambalı power amp ler o güzel neticeleri belli bir volümden sonra verir.

Speaker simulatörleri gerek gitar amplileri, gerek poweramp kabin düzeni, gerekde mixer/recording/pa ile kullanabilirsin. Gayet de güzel sonuç verir.
 
KorayE haklı.
skatheist'in dediği gibi speaker simulatörlerin güzel bir amplinin max. performanstaki halinin simulasyonunu yapması için speaker simulatörünü "original mode"da çalıştırmak gerekir. Böylece, eğer seçiliyse, seçili amplinin speakerını simule eder ve iyi ses verir. Seçili amplinin içinde olmayan ya da kullandığın speakerın dışında bir speakerı seçersen kötü bir ses alırsın. İşte bu yüzden PA/mikserde ve kayıtta kabin simülatörleri kullanılır.
skatheisti forumdan hepimiz tanıyoruz. Saygı duyulacak ölçüde bilgi sahibi bir müzisyendir. Sanırım bir yanlış anlamadan ötürü böyle bir bilgi vermiş. Ama yok ben dediğimin arkasındayım derse
ben de bugüne kadar birçok şey öğrendiğim skatheist'e katılırım tabii.
 
"kullandığın speakerın dışında bir speakerı seçersen kötü bir ses alırsın. "

Böyle bir şey de yok. Kötü ses alınıcağına dair bir genelleme yapmak çok yanlış. Vaktim imkanım olsa size dinletsem birkaç sonucu.

Speaker dediğimiz meretler, analogun da ötesinde elektro-mekanik aygıtlardır. Belli bir volüm sonrasında hareket olarak bazı frekanslara yetişemezler, kenarları "pörtler" distorsyon yaratır vs.. vs..

Ampli/speaker simulaötler ise gerek power amp section da olan distrosyon ve compresyonun simulasyonu ve bu speakerların sese etkisini simüle etmeye çalışırlar.

Tabiki optimal olan gerçek ampli gerçek speakerlar fakat elde olan bu da olsa yetmiyebiliyor. Çünkü güzel bir amplinin güzel sesi için güzel bir volüm de gerekiyor. Bu durumda da speaker simulatörler yardım ediyor.

Öte yandan, Türkiye şartlarında genellikle olsa olsa güzel "bir" amplimiz oluyor. Güzel iki amplimiz olmuyor. Örneğin benim bir Marshall JCM2000 kafamla 1960 4x12 kabinim var. Kader utansın lead tonalrda bu ampliyi hiç mi hiç sevmediğim oluyor. Elimin altındaki çok sevdiğim özel üretim bir analog speaker simulator hayatımı değiştiriyor. Ben prosonic 4x12 nin sounduna aşığım. Çat, bana sağlıyor onu.

Bazen de kayıt sırasında farklı şeyler geliyor. Örnek olarak mesa-boogie işi ağır tonlar. Çat başka bir amp simulator -> Line dan gir kayıda. Ama line dan girmeyip ampliye girdiğim zaman Line dan daha da güzel bir ton alıyorum. " kötü " bir ton almıyorum .

Öte yandan Marshall JMP-1 gibi aletlerin sözde speaker simulated line çıkışlarını line a girin, dinliyeni alatın. Yok böyle bir rezalet 🙂

Çok baside indirgersek speaker simulatörler advanced low-pass filitrelerdir. Ampli kabinleri nasıl bazı high-freq. leri yiyorsa, speaker. sim lerde yer. Özetle üst üste binmeleri bir sorun yaratmaz, çünkü üst üste çoğu durumda binmezler (lo-pass ) Binseler dahada enterasan şeyler çıkabilir ortaya.
 
Benim yazdığım yanlış anlaşılmasın;

Önceki mesajlardan birisinde belirtilen speaker simülatörü prosesörü power amfiye girmek için kullanılabilecek bir özelliktir düşüncesini karşılık yazımı yazdım.

Genel olarak da, çoğu prosesörün kullanım önerilerinde speaker simülatörlerinin kabin olmadığı durumlarda benzer ses özelliklerini sağlamak için kullanılması düşüncesi yer alır (yani aslında bu şekilde "genel" bir öneri ve kullanım var).

Bununla beraber amfi ile kullanırken de simülatör açık olduğunda amfi-gitar-prosesöre bağlı olarak çok daha iyi ton alınabilir belki... zaten sonuçta önemli olan "iyi ton" değil mi?

Benim yazdıklarım genel kabul ve öneriler, özel durumlarda tam tersi de söz konusu olabilir. Yine de kabine dijital simülasyon sonucu elde edilen basları filtrelenmiş bir ses yollamanın genel olarak çok da iyi sonuç vermeyeceğini düşünüyorum, tabii istisnalar ya da beklenti farklılıklarına göre değişik tercihler söz konusu olabilir.

Kişisel tecrübem ise simülatörlerin gerçeğine yaklaşamadığı ve en temiz tonun mümkün olan en az devre araya sokarak, mümkünse hiç dijital-analog çevrimi olmadan elde edilen ton olduğu şeklinde.
 
Neyse ki benden çok daha usta olan iki kişi hemen hemen bir fikir birliğine varmış gibiler. Bana da onlara katılmak ve kendi bilgi ve deneyimlerimi gözden geçirmek düşer. Sanırım başlığı açan arkadaşa ve ilerde bu konuyu merak edeceklere gerekli, hatta gereğinden fazla bilgi verilmiş oldu. Bu forumu seviyorum!
 
Bu konuda Koray'a da Ozan'a da katılıyorum.

Kişisel olarak, sistemde gerçekten speaker varsa, speaker sim. kullanmayı gereksiz buluyorum. Yani direk kayda digital bir cihazı sokmayacaksam, bir poweramp ve kabin besleyeceksem, digital cihazın speaker sim. ini kesinlikle kapatırım.

Ama bu da "bu iş böyle yapılmak zorundadır" demek değil tabi ki. Mesela ozan sevdiği tonu benim yapmaktan kaçındığım şekilde alıyor, ben "o öyle olmaz" diyemem. Bu durumda speaker simulator ampliye girilirken bir efekt veya bir eq olarak kullanılmış olur, ki onun sonucunu beğenen kullanır beğenmeyen kullanmaz tabi ki.
 
yukarıda anlamadığım bir dilde bir sürü yazı yazmışsınız.cidden basitleştirirseniz sevinirim 🙂 bu kadr müzik tekniğinin içinde değilim ben 🙂

teşekkürler
 
Darestan, gitar sinyali gitardan çıktıktan sonra temel olarak bir ampliye girer. Bu amplinin içinde bir "pre" bir de "power" amplisi bulunur. Preamp sesini şekillendirir, gerekiyorsa efekt tadında tanınan distortion bu evrede olur, ama prenin çıkışı speaker sürmek için hala çok düşüktür. Bu ses power amp'e gider. Power amp de sesi güçlendirir ve speakerlardan duyulur bir hale sokar.

Senin processorunun çıkışı "preamp" çıkışı seviyesinde olacaktır. Bunu speakerlardan duymak için bu sesi güçlendirmeli yani bir "power ampli" almalısın. İlk posta göre sorununun cevabu basit haliyle bu.
Kolay gelsin
 

Geri
Üst