Resme şimdi dikkat ettimde iki parmağı sakatmış.Avatardaki gitarist eski bir gypsy jzz üstadı. Aynı zamanda çingene kökenli bir sanatçı. Bir karavan yangınında sol el parmaklarından iki tanesini işlemez yada az işler duruma gelmiş. Doktorlar bir daha gitar çalamayacağını söylerler. Ancak bu gitarist üstad çalışır ve başarısını devam ettirir. Django Reinhardt. Kendisi gypsy jazz türünü oluşturan veya yayan en ünlü gitarcılardan biridir.
Bende size bir şey soracağım bu konuyla ilgili :Bizim ulkemizde self taught isi hic ilerlemiyor malesef. Soyle bir goz gezdirdim genel kani ders al olmus. Bijen rahimiyi taniyanlar vardir, hic ders almamis, 4 5 saat muhabbet etme firsatim olmustu, abi ders ver bana demistim. Olum devir internet devri, youtubedan ogrenemeyecegin sey yok demisti. Ilk soylediginde anlam verememistim, 18 yasindaydim ve bence hoca cok onemliydi, o zamana kadar hep ders almistim. Hoca bir yere kadar bile degil arkadaslar, malesef durum boyle. Cok iyi calabilir, hocaniz dunyanin en iyi gitaristi olabilir. Ama size verebildigi kadar degil sizin ne kadar aldiginiz da onemlidir. Yani en begendiginiz gitariste 0 gitar bilen birini verin , abartiyorum, 50 sene sonra birebir kopyasi olabilir bu ders alan kisi. Mesela ben troy stetinadan calismistim, ee blues ne oldu hocam? Chicken picking nerde, economy picking hani? Bunlar icin de bir daha ders mi alacagiz? Hic ders almamis guthrie govan var ki calamadigi tarz yok, dogaclamalarda tarz kavramini kaldirmis bir adam. Joe pass plaklarini dinleyerek calmaya calismis cocukken, nota tab yok diye oturmus kendisi yazmis.
Calismak diye yaklasmayin, insanin kafasinda olumsuzluk olusturan bir terim. Ne seviyorsaniz aynen calmaya calisin, madem altyapiyi olusturuyorsunuz. Troyun ve govanin kitabi altyapini gelistirir, sonrasinda youtubedan kafana ne eserse calabilirsin. Sadece videoyu ac, begendigin lick i birebir calmaya calis. Bir kac ay sonra gelismeye kendin bile inanamazsin. Birebir calamadigin yerde ya parmagin gucsuz kalacak, ya hizin yetmeyecek ya teknigi bilemeyeceksin. O zaman bunun ustune gidip basarili olacaksin, sadece sabir ve calarken ne yaptigini dinlemen, anlamaya calisman. %70 taklitten geciyor isin sirri.
Eger motivasonu bulamiyorsan, hoca sart. Hoca verdigi odevi takip eder, sen de mecbur kalip yaparsan ilerlemis olursun. Ama dedigim gibi, bir yere kadar 🙂
Şimdi ben hiç ders almadım bi hocadan elektro gitar konusunda. Hem zamanım hem de ulaşım imkanım pek yok. Elimden geldiğince disiplinli çalışıyorum. Birkaç kitabım var onlara bakıyorum ve ekstra youtube den video izleyip bir şeyler kapmaya calisiyorum.
Sizin bu konuda önerebileceğiniz beni ilerletecek, o kitapları dersleri bitirince teknik anlamda profesyonel oldum diyebileceğim kitap veya cd var mı ?
Örnek verdiğiniz gitaristler çok başarılı gitaristler. Ben de tek başıma hocasız disiplinli azimli çalışarak onlar gibi olabilir miyim ? Kendi kendimi eğiterek ?