Yani şimdi ben Vader ile çaldım mesela, adam geldi Axe FX8'ini benim götürdüğüm ENGL Stevie Morse kafaya FX'ten soktu slave olarak kullanmak için. Oradan da Mesa 4x12'ye yönlendirildi. Ve bu şekilde tüm Asya ve Avrupa'yı gezdi adamlar. Aynı sistemi ben de Mooer Ge300 ile yaptım yine. Ondan önceki sene Decapitated geldi, gözümün önünde yine aynı işi yaptılar. Bunlar doğrudan kendi gözlerim ve kulaklarım ile şahit olduğum örnekler. Bunun dışında nasıl güvenle bu kıyası yapabildiğime dair kurduğum düzenden bahsedeyim, Stüdyoda alt alta Mesa, 5150, 6505, JCM800 koyup yanına da aynı amfi modellemelerine sahip prosesörü koydum. Prosesörümün bir çıkışını doğrudan sisteme Mesa v30 ve SM57'den oluşan IR ile yönlendirdim. Elimde tamamen Dijital bir Amfi - Kabin - Mikrofon zinciri oldu. Prosesörümün diğer çıkışından da kabin ve mikrofon kısımları devre dışı kalacak şekilde, 5150 preseti deniyorsam 5150'ye, Mesa bakıyorsam Mesa amfiye FX Loop'tan bağlanarak doğrudan o amfilerin power katlarını yine Mesa v30 ve onu mikrofonlayan SM57 ile preampi dijital, Power - Kabin - Mikrofonu analog alternatif bir zincir yarattım. 3. Bir zincir olarak da prosesörü devreden çıkartıp preamp kısmını da hakiki amfiden aldım. Bu sayede hem cılızlaşacak dediğiniz power + kabin + mikrofon kısımlarını test ettim. Hem dijital ve analog preampleri test ettim. Hem de tüm devreyi dijital veya analog olarak kurduğumda nelerin değiştiğini gördüm. Bu kadar geniş kapsamlı kıyas fazlasıyla ufuk genişletici bilgi sağladı ve tek tek yazılabilecek şeyler değil ama sizin önermenizle alakalı olarak, ortada ne bir cılızlık vardı ne de bir kayıp. EQ bazlı tonal farklılıklar elbette vardı ama zahiri bir örnekle, amfinin midi 3teyken prosesörü 5e alarak bunları dengeleyebiliyordum. Bu da yan yana 2 hakiki amfiyi koyduğunuzda bile yaşanabilen bir durumdur. Eğer siz bir cılızlaşma yaşıyorsanız, muhtemelen kötü ya da farklı karakterlerdeki power ve kabinleri kıyaslıyorsunuzdur. Elinizdeki dijital yapı da muhtemelen sahip olduğunuz analog bileşenlerden daha kaliteli ekipmanlarla, büyük bir titizlikle elde edildiği için elinizdekiler o tadı vermiyor olabilir. Bu doğaldır.
Referans konusunda da, adlarının aslında Flat-Response olduğunu bilirsiniz muhtemelen. Bu da eq anlamında herhangi bir müdahaleye sahip olmadan sesi doğruca ileten monitör anlamına gelmekte. Eğer siz prosesörünüzü buna doğrudan bağlarsanız, prosesörünüzün doğrudan sahip olduğu tonu verecektir. (Monitörün kalitesine bağlı olarak) Derseniz ki 12"lik hoparlör hissiyatını 4", 7" ile elde edemezsiniz. Çok doğru bir tespit olur, ancak bu sesi var olduğu gibi iletemediği anlamına gelmez. Eğer sizin derdiniz bir şarkı açıp ona paralel çalmaksa referans monitörleri de fazlasıyla iş görür. Hatta prosesörünüzün dahili bileşenleriyle veya bir kayıt programı aracılışıyla mix konsolunu simüle edecek 2 - 3 müdahalede bulunursanız (Post Eq - Comp vb) şarkının kaydedilmiş formuna çok daha paralel bir ton elde edersiniz.
Zaten evde çalımda insanların bu "Abi illa o havayı itecek" isteklerini anlamıyorum. Kickin, snarein patlamasını ciğerimde hissedemediğim bir ortamda neden bu kadar kükreyen bir gitar yapısına ihtiyaç duyayım ki? Şarkı ne kadar puncha sahipse, benim enstrümanımın da ona paralel olması genel bütünlük içinde çok daha güzel olacak. Yoksa koyun oraya 12" aktif monitörü, logitech pc hoparlörlerinden çalan şarkıya eşlik edin, telefonunuzdan açtığınız metronom üstüne çalışın onları duymaya çalışarak, ya da duymak için apartmanda lambalı amfi açmaya çalışıp ton alamıyorum dercesine kısık tutarak çalışırsınız.
FX Loopsuz amfinin olmamasının en temel sebebi de zaten siz power ve kabini kapatsanız bile zincirinizin Dijital Preamp - Analog Preamp - Analog Power - Analog Kabin şeklinde ilerlemesindendir. Özetle bir amfiyi başka bir amfiye bağlamış olursunuz. Power amp konusunda çakışma olayına da katılmıyorum. Birçok gitarist slave olarak amfi kullanırken, prosesörlerinin power kısımlarını kapatmamayı, daha geniş bir headroom yarattıklarını hissettikleri için tercih ediyor. Yani olay Dijital Preamp - Dijital Poweramp - Analog Poweramp - Analog Kabin şeklinde ilerliyor. İşin temel kuralı gerçekte bulunan zinciri koruyabilmek.
Ufak bir ek olarak da konserdeki bir sanatçı olarak da bahsettiğiniz duruma çözümüm Shure Se-215 mesela benim. Umarım yapılmaz, edilmez, olmaz gibi kelimeler barındıran bu kadar kesin ve değişmez bir dil ile insanlara binlerce lira harcatacak tavsiyelerinizi sürdürmemeniz gerektiğine dair yeterli tecrübe ve bilgiyi aktarabilmişimdir.