PT2399 LFO Delay pedalım

Merhabalar, geçenlerde ufak bir amfi restorasyonu yaparken meslek lisesi yıllarımdan kalma(2010) entegreler buldum, teker teker hepsinin özelliklerini araştırdım. İçinden ikisi dikkatimi çekti biri 4049 CMOS hex inverting buffer diğeri PT2399 delay entegresiydi.

Bunlarla çok ilginç şeyler yapılabiliyor özellikde PT2399 reverb, delay, basit chorus gibi modülasyonlarda kullanılıyor, 90'larda karaoke makineleri için geliştirilmiş 44kb hafızası olan basit bir dijital entegre ama kullanım alanı çok geniş 2010'dan önceki çoğu delay pedalı da bu entegreyi kullanıyor, basit ama kullanımına dair hala yeni şeyler keşfediliyor. Tek sıkıntısı uzun delay için temiz sinyal veremiyor 400ms den sonra hafif kirleniyor 600ms'den sonra ki pedalın limiti bu delaylarda distortion duyuluyor.

Basit sayılabilecek bir pedal yaptığım tek mod pt2399'a lfo eklemek oldu, sinyal non-inverting buffer ve wet&dry için tekrar non-inverting op-amp'a giriyor, internette bir sürü topoloji mevcut, şahsen Boy in Well pedalına yakın bir topoloji kullandım. Tek değiştirdiğim direnç ve kapasitör değerleri oldu, ton kontrolü olmadığından daha koyu bir delay olmasını istedim, besleme için büyük kapasitörler kullandım ve output için gain yapısını biraz değiştirdim. Delikli bakırsız partinaksa point to point birleşim yaptığımdan ve pedal kutusunda potans için 5 delik olduğundan fikir olarak çok ileri gidemedim, farklı lfo dalgaları ve derinliği eklemek isterdim yada led-ldr kontrollü delay zamanlaması ama amacım en başta eldeki malzemeleri değerlendirmek olduğundan tek modla yetindim.

İlk defa dijital bir entegreyle çalıştığımdan araştırma kısmı çok zaman aldı, uzun soluklu bir pedal olması için içindeki her kabloyu haraket etmelerini engellemek için silikonladım. Pedal kutularının içindeki devreleri çıkartıp yeni devre kurmak gibi kötü bir huyum var...

Şekli şemali de fena değil gibi, pcb'ye erişimim olmadığından biraz zorladı ama olsun... el işi oldu.

İlk defa videolu demo aldım, bu seferlik böyle idare edin.
Strat >>Delay>THR clean channel, tamamen kuru sinyal.

1745003857366.webp

Ellerinize sağlık..

Voltaj rating'i çok yüksek olan kondansatör ve TO220 tipi voltaj regülatörü(?) kullanmışsınız ama sanıyorum.. Bunları kutulamak zor olabilir.. TO92 boyutunda voltaj regülatörleri var..

PT2399 ile yapılan PT80 diye bir pedal var.. Onu da şiddetle tavsiye ederim. Ben de bir kaç sene önce girişmiştim bunlara..

Meraktan soruyorum; Burada kullandığınız 4049 16 bacaklı; PT2399 yine 16 bacaklı.
Resimde ise sadece 1 tane 16 bacaklı, 2 tane 8 bacaklı chip var.

Ellerinize sağlık..

Voltaj rating'i çok yüksek olan kondansatör ve TO220 tipi voltaj regülatörü(?) kullanmışsınız ama sanıyorum.. Bunları kutulamak zor olabilir.. TO92 boyutunda voltaj regülatörleri var..

PT2399 ile yapılan PT80 diye bir pedal var.. Onu da şiddetle tavsiye ederim. Ben de bir kaç sene önce girişmiştim bunlara..
Eski bir amfide kondansatör yenilemesi yaptığımdan elimde en yakın değer bunlar vardı, keza to220 tip de elimde kalan eski parçalardan, açıkçası ne var ne yok bir araya getirdim bu devrede. Neyseki kutularken tam oturdu.
Meraktan soruyorum; Burada kullandığınız 4049 16 bacaklı; PT2399 yine 16 bacaklı.
Resimde ise sadece 1 tane 16 bacaklı, 2 tane 8 bacaklı chip var.
4049 ile henüz ilgilenemedim, distortion için tercih edildiğini okumuştum, runoffgrove sitesinde double D adlı bir numune de var. İleride eğer modülasyon tarzı pedal kurmazsam mutlaka 4049'a bakacağım. Gözünüzden kaçmamış.

Geri