http://ilef.ankara.edu.tr - reklam atölyesi başlamak için çok güzel bir site mesela. Yazı-makale kısmından bir yazı eklemek istiyorum buraya.
Bu arada eskiden adı "metin yazarlığı" bu mesleğin yeni adı özellikle Haluk Mesci'nin çabasıyla "reklam yazarlığı" na dönüşmüştür. Arada gerçekten de büyük fark var. Sağolsun
🙂
Reklam Atölyesi |
http://reklam.ilef.net/
Bu doküman,
http://reklam.ilef.net/yazi.php?yad=260 adresinden alınmıştır.
Reklam Metinleri
Pazarda aynı ürünlerin çoğalmasıyla marka kavramı altında tüketicinin bir ürüne sadık kalması umulmaktadır. Bu durumda ürünün diğerlerinden ayrılabilmesi için ürün imajının diğerlerinden farklı bir konuma getirilmesine çalışılır. Reklam metinleri, burada; imajın oluşturulması açısından gerekli olan altyapısıyla birlikte iş görür. Sağlam bir yapıda oluşturulmuş, hedef kitlesini iyi konumlandırmış reklam metinleri elbetteki diğer ürünlere nazaran pazardaki yerini daha da sağlama almış olacaktır.
Yaratıcı çalışmada sözcüklerin ve görüntülerin oluşturulması çalışmaları reklam metni ile belirlenir. Reklam metni mesajın hem yazılı hem de sözlü öğelerini içerir. Buna göre metin, yalnızca başlıklar, alt başlıklar, resim altları ve sloganlardan oluşan bir bütün olmayıp aynı zamanda resimler, markalar, çerçeveler, semboller, logolar ve diğer görsel görüntüleriyle radyo ve TV’de olduğu gibi ses ve müzik etmenlerinin hareketliliğini içeren bir bütün olarak algılanmalıdır.
Reklam metninin amaçları:
*Okuyucunun veya izleyicinin ilgisini çekmek,
*Haber vermek,
*Gerekli bütün bilgileri anlaşılır ve inandırıcı bir şekilde anlatmak
*ve Tüketicilerin ürünü almasını sağlamaktır.
Reklam yazarı reklam metnini oluştururken:
*Belirli bir plan içerisinde ürün ya da hizmetin özelliklerini,
*Tüketiciler hakkındaki bilgileri,
*Reklamın yayınlanacağı medyayı,
*Reklamın ana temasını,
*Kullanılacak görüntüleri
*ve Tüketicilerin reklama karşı göstereceği tepkileri dikkate almak zorundadır.
Ayrıca;
*Ürün ya da hizmetin tüketiciye sağladığı faydalar nelerdir?
*Dezavantajları nelerdir?
*Ürün ya da hizmeti alanla tüketen aynı kişi midir?
*Ürünün yapımında hangi malzemeler kullanılmıştır?
*Hizmet ya da ürünün kalitesi nasıldır?
*Hizmet ya da ürünün fiyatı nedir?
*Ürün ya da hizmet nerelerden temin edilecektir?
*Ürün ya da hizmet,rakip ürün ya da hizmetlerle hangi açılardan karşılaştırılacaktır?
Gibi başlıklarda toplayabileceğimiz özellikleri de bilmek zorundadır. Bunun için de reklamın amaçları ve mesaj stratejisi, metin yazarının yol göstericileridir.
İyi bir reklâm metni:
*İnsanların ilgisini çekebilmeli,
*Anlaşılabilir ve inandırıcı olmalı,
*Ürünün insanlar tarafından arzulanmasını sağlamalı
*ve Onları satın alma eylemine yöneltmelidir.
Reklam metni, ürünün dezavantaj gibi görünen özellğini avantaja çevirebileceği gibi bunun tam tersini de yapabilir!
Örnek: Abd’de yapılan filtresiz sigara reklamı. Filtresiz sigaranın dezavantaj etkisi ‚her iki ucundan da yakabilirsiniz’ şeklinde yazılan bir reklam metniyle avantaja dönüşmüştür.
Reklam metinlerinin genel özellikleri:
1-Anlaşılırlık:
Okuyucu metni anlamalıdır.Yalın bir anlatıma sahip olmalıdır.Bu nedenle de uzun ve karmaşık cümleler ve çift anlamlı kelimeler kullanılmamalıdır.
2-Sözcük seçimi:
Metinde kullanılacak sözcükler özenle seçilmelidir. Hedef kitlenin kullandığı sözcüklerin dışında sözcükler kullanılmalıdır.
3-Cümle yapısı:
Aktif cümlelerin kullanılması. Örneğin %25 tasarruf edilir yerine %25 tasarruf edersiniz. Pasif öğeler en az indirilmelidir ki ilginç ve kışkırtıcı olabilsin...
4-Özetleme:
Metnin etkisi kısaldıkça artmaktadır...Fakat posta yoluyla gönderilen metinler ve basılı medyada kullanılan metinlerin uzun ve fazlasıyla bilgilendirici olması önemlidir.
5-Akıcılık:
Cümle ve paragraflar arasındaki geçişler akıcı olmalıdır. Metin ani değişimler içermemelidir ve kolay algılanabilmelidir.
6-Üslup:
Reklam yazarı canlı,kesin ifadeli ve kolay algılanabilen sözcükler seçmeli ve bunları okuyucunun hatırlayabileceği bir üslupta hazırlamalıdır... Gerçekçi metinler hayal gücünü sınırlar ve genellikle etkisiz donuk ifade sergiler.
7-Farklılık:
Reklam metinlerinde kalıplaşmış cümle yapıları muhakkakki kullanılır fakat reklam yazarı daha önce denenmemiş olası anlatım biçimlerini de kullanmak zorundadır...
Reklam Metinlerinin Bölümleri:
Reklam metni yukarıda da söylediğimiz gibi Başlık, Alt başlık, Ara metin, İsim ve adres, Slogan, logo vb bölümlerden oluşur.
Başlık:
yaratıcı çalışmalarda bolca kullanılan ve metnin anlamını tamamlayan bölümdür...Okuyucunun dikkatinin de metne yönlendirilmesinde büyük bir etkinliğe sahiptir. Bu nedenle dikkat çekici olmalı, mesajın özünü aktarmalı ve okuyucusunu metnin alt bölümlerini de okuyamaya sevk etmelidir.
Başlık çeşitleri:
Deklaratif başlık: dünyanın en sağlam lastiği
Soru başlık: daha fazla ister misiniz?
Emir niteliğindeki başlık: Kitaplarınızı Dost’tan alın
Özdeşleştirici başlık: Yoksa siz hala annenizin margarinini mi kullanıyorsunuz?
Slogan başlık: Marc en iyi kireç sökücü
Metin başlık: Bahçenizi saraya dönüştürecek,sizi sonsuz rüyalara taşıyacak çim makinesi
Zıt başlık: Karda bahçenizde bir şortla dolaşabileceksiniz
Alt başlık
*Metne hareket kazandırarak gözün dikkatini arttırmak,
*Yeni bir harf karakteriyle değişiklik yaratmak
*Satış noktalarını vurgulamak
*Değişik maddeler ve fikirlerle metni bölmek,
*Sadece başlıklarla veya resimlere bakanların ilgisini çekmek
*ve Metni daha ilgi çekici hale getirmek gibi amaçlarla kullanılır.
Ara Metin:
Reklamın başlık veya ara başlıklarının dışında kalan ve ana fikri içeren bölümdür. Reklam metinleri, duygusal içerikli ve satışa yönelik olmak üzere iki şekilde yazılırlar.
Duygusal içerikli metin
Bir takım duygulara hitap eder bir şekilde hazırlanır. Örneğin *Kendine güven,*cinsellik, *aşk, *sevgi, *arkadaşlık, *koruma, *merak, *güvenlik, beslenme vb.
Bir çok reklam metni insanların bir takım arzularını ve duygularını harekete geçirmek amacıyla yazılır. Böylece reklamı yapılan ürün ile bu duygular arasında çağrışım yaratılarak tüketicilerin satın alma eylemine yöneleceği varsayılır.
Örnek olarak Banka reklamları ile mal mülk edinme, kazançlı çıkma, tasarruf edebilme güdüsünün yaratılması... Araba reklamlarıyla beğenilme, saygınlık, sosyal statü, vb güdüler ile bireyin satın alma eylemine yöneltilmesi...
Satışa yönelik bir reklam metninde ise
*doğrudan rekabete yönelik, *ikna edici ve harekete geçirici niteliktedir. Bu tür metinlerde promosyon, ücret indirimi ve kupon sistemi gibi yöntemler kullanılarak tüketiciler satın alma eylemine yönlendirilir.
Sloganlar:
Genellikle reklamda kurumsal kimlik yaratmak amacıyla kullanılır. Sloganlar bir ürünün diğerlerinde ayrıştırılabilmesi amacıyla rakiplerinden farklı olan özelliklerinin akılda kalıcı bir şekilde özetlenmesiyle oluşur...
*Kolay hatırlanabilmeli
*Ürünün farklılığını ortaya çıkarabilmeli,
*Merak uyandırabilmeli
*Bir ödül veya üstünlük belirtmeli,
*Akıcı ve ahenkli olmalı
*ve ayrıca tüketicinin kolayca anlayıp öğrenebileceği nitelikte olmalıdır.
Bir ürün veya hizmetin sunduğu faydalar ile yapılan işi anlatan sloganlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Kurumsal kimlik öne çıkaran sloganlar: Dünyanın en gözde hava yolu British Airways
Yapılan işi öne çıkaran sloganlar
🙁Bunlar daha çok satış amacını taşır!) Ülkersiz çay saati düşünülemez ve Zamanı tutmanın Japonca sanatı Citizen saatleri
Reklam metini hazırlamak bir uzmanlık işidir. Edebiyat alanında başarılı olan birisinin reklam metinleri yazma konusunda başarılı olabileceğini söylemek mümkün değildir. Ünlü yazar Adoult Huxley’e göre; reklam yazarlığı, modern edebiyat biçimlerinin en ilginç ve en zor türlerinden tekidir.
Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre reklamda satışa etkisi en fazla olan sözcükler şunlardır: Siz, Yeni, Sağlık, Sevgi, Koruma, Kolay, Kanıtlanmış, Sonuç, Para, Güvenlik, Buluş ve Garanti.
Bu sözcüklere Özgürlük sözcüğünü ekleyen yazarlarda bulunmaktadır. Yine reklamlarda en fazla karşılaştığımız sözcükleri de bu listedeki sözcükler oluşturmaktadır.
Kaynakça:
Emre Becer, İletişim ve Grafik Tasarım, Dost Kitapevi Ankara, 1997
Gaye Özdemir Yaylacı, reklamda Stratejilerle Yönetim, Alfa Yayınevi, 1999
© 2003 Reklam Atölyesi & ilef.net
http://reklam.ilef.net/yazi.php?yad=260