QUOTE="izzzyy, post: 946990, member: 71989"]Ben yazdigin hemen hemen hicbirseye katilamayacagim.
Bolt-on un sanki eksi bir ozellikmis gibi soylenmesine,
metal muzik yapacagini soyleyen birine les paul onerilmesine,
evde lambali ampli onerilmemesine,
metal calacak birine attenuator onerilmesine,
ayni wattajda olan lambali ampli ile transistorlu amplinin sanki farkli guc uretiyormus gibi anlatilmasina,
metal calacak birine blues Jr.veya crunch dan bahsedip marshall veya peavey classic 30 onerilmesine,
Peavey drive daha tok daha fazla deyip, high gain ampliler dururken classic 30 denmesine,
katilamayacagim. Kusura bakmayin ama vaktinizi oldurmussunuz bunlari yazarak zira koskoca bir metin icinden isabetli tavsiye niteliginde birkac cumleyi cekip cikarmak bilen biri icin bile oldukca zor.
Ooy oy. Hocam en basta buyugumsunuz ondan sonra forum içerisinde yaptiginiz nice yararli paylasim var. Bunlardan ötürü saygim sonsuz.
Su yandan bakarsanız sorun çözülecek sanirim?
1) Ben arkadasin actigi konuya 2. Cevap atan kisiyim görünene gore. Ve arada 1. Yanit dahil olmak üzere konuyu açan arkadasin ekstradan bir postu yok. Yani kisacasi ben yazdigim yaziyi otomatikman arkadasin ilk ve tek postuna yazmis oluyorum.
Peki gerek konunun basliginda gerekse ilk gonderide "metal" sözcüğü kullanilmis mi hayir?
2) Konuyu açan arkadaş bütçem büyük demiş hard rock demiş gitar ve amfi önerisi demiş. Adam herhangi bir ekstra kriter belirtmemis. Dolayisiyla verdiğim cevabi oldukça zorlanarak yazdigim doğru. Zira cevabin içinde bol bol "bu konu çok ucu açık olmuş ama..." gibi ifadeler kullandigimi görebilirsiniz.
3) Arkadaş ilk mesajinda ben metalciyim deseydi hic yorum yazmazdim çünkü metal müzik ilgi duyduğum veya icra ettiğim bir alan değil. Zira arkadaşı iskembeden sallama onerilerle kafasini karistirip mağdur etmek istemem.
4) Verdigim tavsiyeleri çok kıytırık bulmuşsunuz sanıyorum fakat dikkat ederseniz konu açan arkadasim sadece param var ve rock/hard rock çalmak istiyorum dediği icin, bu sulara gidebilecek, genel geçer tavsiyelerde bulundum.
5) Kişiden kişiye durum değişse bile %90 evde veya apartmanda lambali amfi kullanimi zordur. Fakat yine de arkadasin evinin müstakil olabileceğini veya müsait bir ortami olabileceğini düşünerek transistörlü amfi tavsiyemin yaninda bol bol lambali amfi önerisi sunmaya calistim.
6) Saygılar.[/QUOTE]
Eyvallah, bir hurmet beklentim olmasa da tabiki birbirimize saygi cercevesinde yaklasmanin gerekli oldugunu dusunuyorum. Yazdiklarimi saygisizlik olarak algilamani istemem, ortada cok donen ama asli astari aslinda farkli olan birkac konuya karsi net bir fikir belirtmek adina biraz koseli yazdim. Cunku orda yazdiklarindan bir kismini tecrube etmedigini kendin de belirtmissin ve dolayisi ile bu sehir efsaneleri etkisinde oldugunu gordum.
Arkadas basligi duzenlemis, rock-hardrock yerine metal yaziyordu cevap verdigin sirada, sanirim gozunden kacmis, bu sebeple bu tavsiyelerde bulunmussun anlasilan. Olabilir gozden kacabilir, hepimizin sikca yaptigi seyler.
Tavsiyelerini kiytirik bulmadim estagfurullah, sadece yerinde tavsiyelerin az oldugu bir metin olmus. Aslinda burda dikkat cekmek istedigim yanlis algi yuzunden sehir efsanesine donusmus birkac sey var;
- x wattlik lambali ampli, x wattlik transistorlu ampliden daha cok ses cikarir. Hayir. Watt uluslararasi SI birim sisteminde guc birimi olarak kabul edilir. Bahsi gecen elektriksel guc P=V.I formulu ile hesaplanir ve subjektif degildir, lambaya gore baska, transistore gore baska, opampa gore baska olmaz.
- Evde lambali ampli kullanilmaz. Hayir. Power ampli kirilmasindan dogmus blues ve rock turevleri sebebi ile bu laf ortaya cikmistir. Amacin power ampliyi kirmak ve bu tonu almaksa sesi olcukca fazla acman gerekir ama sonuna kadarda acsan oyle ahim sahim bir drive elde edemezsin. Yani modern muzik yapan icin boyle bir hedef olmadigindan sesi acmak gibi bir gereklilikte yok. Zaten bu isi ses acarak yapma mevzusu bile kisa sure sonra rangemaster'in uretimi ile pre katini boostlamak olarak revize olmus, daha sonra tube screamerlar falan cikmis ve bu gereklilik tamamen ortadan kalkmis. Kusura bakmasinlar ama su anda power katini kiracam diye debelenmek, blues calan icin bile saplantidan baska birsey degil. Zaten gitaristlerin %99' u takintilidir. Ayni devreleri farkli iki kutuya koyup verirsin, birini digerinden daha cok begenir.
- Ustte anlattigim durum sebebi ile attenuator da, hardrock, metal calan biri icin gereklilik dahilinde degil.