Dostlar yazdıklarımı "trollemek" olarak algılamayınız lütfen. Konuyla ilgili kısacık bir görüş belirtmek istedim sadece. Bu başlığın tamamen "eğlence" amaçlı açıldığının sonuna kadar farkındayım. Ancak, Osmanlıca ile ilgili başka başlık olmadığından burada kısaca düşüncelerimi belirtmek istedim affınıza sığınarak ve vaktinizi çalarak.
Son zamanlarda bu Osmanlıca konusu gündemi ciddi anlamda "oyalıyor". Öğrencilerim de bu konuda ileri geri konuşmaya başladı derslerde, bilgi birikimlerine bakmadan- tabi asıl istenen de buydu-, yeri geldikçe düzeltmek için elimden geleni yapıyorum.
Öncelikle Osmanlıcanın tanımını yapmak gerek. Osmanlıca içerisinde bol miktarda "Arapça ve Farsça" sözcükler bulunduran bir yazı dilidir. Dil bilimindeki deyimiyle bir "esperanto"dur. Şu an nasıl günümüzde İngilizce-Fransızca sözcüklerle yüklü bir Türkçe kullanılıyorsa, o zaman diliminde de Arapça ve Farsça sözcükler yoğundu. Ancak Osmanlıcanın sınırları yazı dilinde başlar. Osmanlıca Türkçenin Arap ve Fars alfabelerinin karışımı (buna Osmanlı alfabesi de denir) ile yazılmasıdır. Yani biz şu an Latin harfleri kullanıyoruz ancak İngilizce bir metni okusak da anlamamız mümkün değil. Bunun gibi Arap harfleri kullanmak Arapçayı (her zaman her yerde öne sürülen Kur'an'ı) anlamak demek değildir.
Peki bu Arap ve Fars kırması harfleri kullanmak dilimize ne sağlar? Ben size söyleyeyim, tam bir hiç... Çünkü:
Türkçeye uygun bir alfabe değil.
Söz gelimi Türkçede bir tane "s" var ama söz konusu alfabede üç tane.
Türkçede olmayan sesler o alfabede var,
Sesli harfler sözcük içerisinde uzun olmadığı müddetçe yazılmaz Osmanlıcada, ancak Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dildir.
Bunun karşısında şu an kullandığımız alfabe Tükçenin tüm özelliklerine uygundur. Haa birisi derse ki Türkçemizi geliştirmek için şöyle bir alfabe kullanmalıyız, o zaman kabul edilebilir. Ancak; Osmanlıcanın Türkçeye, vatana, millete, eğitim sistemimize hiç bir faydası yoktur.
Hali hazırda Osmanlıca bilen biri olarak bilgi kırıntılarımı ve kişisel yorumlarımı katarak bir şeyler yazmaya çalıştım, faydalı ise ne mutlu. Tekrar edeyim amacım -güncel deyimle- "trollemek" değildir.
Başlıkla ilgili de; yazdığınız Tüm isimler Arapçadır. Maalesef hiç biri Osmanlıca değil.
Sağlıcakla kalınız.