Sahneye çıkmak için ne yapmak gerekiyor?

1 - repertuarın nedir
2 - tecrüben nedir, iyi icra yapabiliyor musun(uz)

bunların cevabı tatmin ediciyse geri kalanı arkadan gelir.... ben sahne vs bilmem, ev amatörüyüm zaten ama iyi bir dinleyici ve rock kültürüne gönül vermiş birisi olarak diyorum ki kimse birbirinin çakması 9. kalite Duman cover'ı dinlemek istemiyor artık... ben çoğu profesyonel organizasyona bile yer sıkıntısı olmayacaksa sırf ön grubu dinlememek için son dakika gidiyorum .... çöp dolu piyasada ayrışamayacaksan üstte sorduğun sorulara cevap bulmakla vakit kaybetme zaten, para filan kazanamazsın

Sahneye çıkmak için yapman gerekenleri sıralamak çok basit ama bu sıralananları yapman çok zor.
1- Kendi istediklerini değil, seyircinin istediklerini çalacaksın (Özetle Türkçe Pop-Rock belki de arabesk)
2- Hatasız icra yapacaksın (4 dakikalık bir şarkıda her ekip üyesi 1-2 hata yapsa, şarkının neredeyse tamamı b0k oluyor)
3- Albenili olacaksın, giyinmeyi, kur yapmayı, sahne yapmayı bileceksin
4- Ciddiye alınmamaya hazır olacaksın
5- Emeğinin karşılığını uzunca bir süre alamamaya hazır olacaksın
6- @barrios'un demek istediklerini anlaman gerek. Hayatında halı saha maçı görmemiş bir adamı kimse premier ligde top oynatmaz. Konserlere gideceksin, kafa sallayıp içmeye değil, setup'ı inceleyip sahnede dönen trafiği anlamak için gideceksin. Gördüğünü "Para verip geldiğin bir eğlence" gibi değil, bizzat seninde yapman gerek iş olarak inceleyeceksin. Sadece laylaylom şarkı söylemek değil olay, organizasyonu takip edeceksin, elektrikten, tesisattan anlayacaksın, kim ne iş yapar, sahnede kime ne yük düşer öğrenmen lazım
7- Ekipman sıkıntın olmayacak, sahnede telin koptuğunda 2 dakika içinde çantanda hazır bulundurduğun yedek teli takıp programa devam edebilmen gerek
8- Hasta olma hakkın, lüksün yok, moralim bozuk diyemezsin. Show must go on.
9- Sahnede her saniye %100 performans sergilemek zorundasın, öyle gülelim eğlenelim takılalım, şarkı arası 1 bardak çay içeyim falan diyemezsin...
10- iletişimin iyi olmak zorunda, muhataplarının tamamına yakını sarhoş olacak.
11- Sen sahnede eğlenmeyi hayal ediyor olabilirsin ama orası senin iş sahan, alkol alıp performanstan kaybetme lüksün yok, ha yaptığın işe çok hakimsindir içersin o başka. Sonra kafalar güzel olup bar kavgasına tutuşmayacaksın.

Bunların içinde henüz müzik bilgisi ve mekan ayarlamaya dair hiç birşey listelemedim daha... Umarım sorularının neden havada kaldığına biraz açıklık getirebilmişimdir. Vaktiyle günde 9 saat gitar çalışırdım, üniversitemi 2 yıl uzattım müziğe ayırdığım süreler nedeniyle. Yıllardır pratik yapıyorum, hala da kendimi çok iyi bi noktada görmüyorum, aktif olarak düzenli sahne alıyorum ve bu gerçekten senin internetten öğrenebileceğin birşey değil, sahada olman ve işi inceleyip öğrenmen gerek. Yolun çok uzun...
Mekan bulmak mı?Ona da bi yorum yapayım, kaliteli iş yaptığını belgeleyebilmen gerek. Video, klip vs. ne üretebilirsen. Mekan sahibi hem senin performansını beğenecek, hem senin mekanda müşteri ile problem yaşamayacağından emin olacak, hem mekanı doldurabileceğine inanacak hem de X grup yerine sana sahne vermenin daha karlı, daha mantıklı olduğunu düşünecek. O zaman bi deneme sahnesi kopartabilirsin. O da kimbilir ne kadar sürer...

Merhaba bursada oturuyorum ve metal/rock grubumla sahneyi çıkmayı düşünüyoruz. Daha önce hiç sahne tecrübem olmadı hiç konsere de gitmedim o yüzden hiçbir fikrim yok. Sahneye çıkmak için ne yapmak gerekiyor (kiminle konuşmak gerekiyor) ya da sahneye en düşük kaç yaşındaki kişiyi alırlar, diyelim sahneye çıktık bizi ne karşılayacak, kaç şarkı seçmemiz gerekir, ne zaman para kazanabiliriz, sahnede tuningleri farklı olan şarkılara (örneğin: E standart tuningdeki şarkıdan, D standart olan şarkıya) geçiş yaparken ne yapmamız gerekçe ya da şarkıların tonunu değiştirirken ne yapmamız gerekiyor gibi türlü türlü soru var aklımda. Bana her şeyi açıklayabilcek bi BABA Yiğit yok muuu 😀

çok çirkin bir yanıt gördüğüm için ayrıca bu konuya çok ilgili biri olarak yazmak istedim. Ben daha önce tek tük sahne aldım fakat hp setliste başkaları karar verdi para da kazanmadım küçüktüm. Şimdi grubumu kurdum sahneye çıkmaya hazırlanırken bir yandan kayıtlarımızı alıyoruz. Öncelikle başarı aradığın yolda asla pes etme ve sürekli denemeye devam et pes etmeyen birinin başarmaması imkansızdır. Sonralıkla öncelikle sevdiğin grupların sonra da türkiyede ve yurtdışında birkaç bilinen ismin röportajlarını izle. İllaki kendinle ortak yön buldukların oluyor ve bu işler nasıl ilerler diye fikir sahibi oluyorsun. Bağımsız ilerlemek diye bir şey var kimsenin bir tarafında gezmek zorunda dğeilsin plak şirketlerine ruhunu satmak zorunda değilsin. Sevdiğin şeyi yap ve asla bırakma ve bu işi hep nasıl daha iyi yapabilirim diye bak. Önce senin içine sinsin sanat önce sanatçı içindir. Kendi kafanda bir dinleyici kitlesi eninde sonunda bulacaksın. Youtube gibi zengin bir bilgi platformu varken ve birçok sanatçının da hayatını öğrenebiliyorken saçma salak koçluğa vs para verme. Bu iş için öncelikle para kaybediliyor maalesef durum bu fakat en kötü ihtimalle özellikle yazın her gün sokak müzisyenliği yaparak 3-5 para çıkartıp aynı zamanda tecrübe edinebilirsin bu parayı da daha iyi ekipman ve kayıt vs gibi masraflara harcayabilirsin. Aile yardımın yoksa part time iş+ sokak müziği de iş yapar fakat maalesef türkiyede tam zamanlı çalışarak bu işi yapmak çok zor. Haftada 6 gün günde 9 saat çalışarak bir yerlere gelmen çok zor ama yine de imkansız değil. Her durumdan her insan başarabilir bence önemli olan çok istemek ve isteğinin kat ve katı kadar da çok çalışmak. Eğer benim nasıl ilerlediğimi ve ilerleyeceğimi merak edecek olan olursa instagramlarım:

Aktif grubum: Threehoursoffical
Can dostumla kafamıza göre aktif olduğumuz grup: pancitheband
solo projem: nearthxmusic

Ayrıca iyi icra kısmı da çöp piyasada bir yer edinmek için ortalama kalitede herkesin bildiği şeyleri çalman yeterli günümüzde sokaktan buldukları ne kadar detone insan varsa sahneye çıkartıyorlar.

Merhaba bursada oturuyorum ve metal/rock grubumla sahneyi çıkmayı düşünüyoruz. Daha önce hiç sahne tecrübem olmadı hiç konsere de gitmedim o yüzden hiçbir fikrim yok. Sahneye çıkmak için ne yapmak gerekiyor (kiminle konuşmak gerekiyor) ya da sahneye en düşük kaç yaşındaki kişiyi alırlar, diyelim sahneye çıktık bizi ne karşılayacak, kaç şarkı seçmemiz gerekir, ne zaman para kazanabiliriz, sahnede tuningleri farklı olan şarkılara (örneğin: E standart tuningdeki şarkıdan, D standart olan şarkıya) geçiş yaparken ne yapmamız gerekçe ya da şarkıların tonunu değiştirirken ne yapmamız gerekiyor gibi türlü türlü soru var aklımda. Bana her şeyi açıklayabilcek bi BABA Yiğit yok muuu 😀

İstanbul'da Rock ve Heavy Metal Sahnelerinde yer alıyorum. Halen bu başlığı takip ediyorsan bazı şeyleri yazabilirim.

Selamlar. Sorduğunuz sorunun aslında net bir cevabı yok.
herkes bulunduğu duruma/çevreye göre farklı yerlerden geçiyor ve sahneye çıkıyor işin güzelliği de bana bakarsan biraz bu bence.
Bazı arkadaşlar tavsiye etmiş çıkan insanlar ne yapıyor onları öğrenmek lazım. Benim genel kanım iyi bir çevre edinmen gerek,konser vereceğiniz zaman ufak da olsa sizin bir kitleniz olacak, tanıdığın mekanlar olacak.

Belli süreyi dolduracak şarkılar ve yedek 1-2 şarkı iyi bir yaklaşım bence grup olarak çıkılıyor ise, Sahneyi şarkı çalmak olarak değil bir performans olarak düşünmeniz lazım. Çok ufak ve esprili hareketlerle bile güzel bir "VİBE" yakalanabildiğini gördüm ama sizin başka sahneleri görmeniz bu konuda fazlasıyla yol çizer size

Farklı tuningler için diyebileceğim; Sahnede sesler açıkken gitar akordu yapmak çok desteklediğim birşey değil. Siz tune ederken vokal 2-3 muhabbet kurar seyirci ile sizde o sırada sessizce halledersiniz VEYA hemen drop D de olan 2. gitarları takıp devam.
Ne bilim davulcu solo atar siz o sırada drop a alırsınız. Bir sürü şekilde çözülebilecek bir sorun. Şarkıların sırası da baya önem kazanıyor drop olayı olunca.
Bas gitarda Hipshot D-tuner /elektro da EVH D-Tuna gibi mekanizmalar var hızlıca drop a almak için

Sahne için söyleyebileceğim en önemli şey oraya keyifli birşeyler yapmak için çıkıyorsunuz (En brutal tarzlarda yapıyorsanız bile) Sizin İşi ciddiye alıp aynı zamanda keyif aldığınız gören dinleyici de iyi vakit geçirecektir.
Hata yapmakdan korkmayın aksine hatalar ile hızlıca vedalaşıp performansı devam ettirmeye odaklanın. İşin derinine derinine indikçe siz de karşınıza çıkan sorunlar için kendinize göre çözümler üreteceksiniz o yüzden NET bir cevap beklemeyin YAPIN,DENEYİN,ADAPTE EDİN.

🤘🤘🤘

Geri