Sap ayarı ve cızırtı problemi

• Konuyu açan Konuyu açan locst
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

locst

locst
Selamlar, gitarımın sap ayarı ve tel yüksekliğinin ayara ihtiyacı olup olmadığını bilmiyorum. Özellikle kalın Mi teli başta olmak üzere kalın tellerde cızlama problemi yaşıyorum; bu durum bazı teller için orta perdelerde de geçerli. Pena vuruşumu hafiflettiğimde cızırtı kesiliyor ancak vuruş sertliğimi biraz artırmak istediğimde sorun tekrar başlıyor. Yüklediğim fotoğraflara göre bu durumun sap ayarıyla bir ilgisi olabilir mi?

IMG_3974.webp.jpg IMG_3972.webp.jpg IMG_3975.webp.jpg IMG_3970.webp.jpg IMG_3971.webp.jpg

Tek tek her perdeyi çaldığınızda sadece orta perdelerde cızırtı oluyorsa evet sap ayarının yapılması gerekir. Teller de fazla yüksek ama öncelikle sap ayarı yapılmalı sonra köprü ayarı yapılarak teller indirilmeli.

Sap ayarı başlarda zor bir işlemdir ve yanlış yapıldığında sapı kırık olarak elinize almanıza sebep olabilir Bu yüzden bilen birine danışmakta fayda var.

Bir de size sorum; bu cızırtı hep böyle miydi? Gitarı ne zaman nereden aldınız?

Tek tek her perdeyi çaldığınızda sadece orta perdelerde cızırtı oluyorsa evet sap ayarının yapılması gerekir. Teller de fazla yüksek ama öncelikle sap ayarı yapılmalı sonra köprü ayarı yapılarak teller indirilmeli.

Sap ayarı başlarda zor bir işlemdir ve yanlış yapıldığında sapı kırık olarak elinize almanıza sebep olabilir Bu yüzden bilen birine danışmakta fayda var.

Bir de size sorum; bu cızırtı hep böyle miydi? Gitarı ne zaman nereden aldınız?
Alalı neredeyse 1 yıl olacak. Rota Müzik’ten almıştım. Ne zamandır böyle olduğunu bilmiyorum; birden şarkı çalarken fark ettim. Sanırım daha önce dikkat etmemişim. Sonradan olmuş olabilir çünkü mağazaya köprü, sap ayarı vs. yapılıp yapılmadığını sormuştum; bütün ayarlarının yapıldığını söylemişlerdi.

Kış-Yaz geçişlerinde bazen dramatik olmayan ayar değişimleri olabilir bu normal bir durum. Ancak resimlerden gördüğüm telleriniz aşırı yüksek, eğer buzzing oluyor diye siz yükseltmediyseniz alırken düzgün ayarlanarak teslim edilmemiş demektir. Gitarınıza önce bir sap ayarı ,sonra da köprü, action ve entonasyon ayarlarının yapılması lazım. Bu şekilde çalmak çok zorlar sizi, bir luthiere götürmenizde fayda var.

Belli ki tüm ayarlarını yapmamışlar ve başlarından savıp göndermişler. Ben de yıllarca klasik gitar çaldıktan sonra ilk elektrogitar aldığımda tel yüksekliğini garipsememiştim ve öyle çalmıştım yıllarca normaldir hatta bu uluslararası bir derttir.

JQY1vY3iIqZHDwQ&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fist11-1.webp

Sap ayarı bariz bozuk, sap dış bükey olmuş. Önce telleri gevşetin sonra truss rodu saat yönünün tersine çevirerek sap ayarını yapmaya çalışın. tel yüksekliği de makul seviyeye kadar inecektir. Bu işlemi yavaş yavaş yapın ve truss rodu her çeyrek tur çevirdiğinizde durumu kontrol edin.

Alalı neredeyse 1 yıl olacak. Rota Müzik’ten almıştım. Ne zamandır böyle olduğunu bilmiyorum; birden şarkı çalarken fark ettim. Sanırım daha önce dikkat etmemişim. Sonradan olmuş olabilir çünkü mağazaya köprü, sap ayarı vs. yapılıp yapılmadığını sormuştum; bütün ayarlarının yapıldığını söylemişlerdi.

Yeni başladıysanız, ortalama civarlarında bir ayar yapılır.
Ancak ileri seviyelerde ise sap ve tel yüksekliği ayarının belli bir keskin standardı yoktur. Bu iş sizin çalım sitiliniz ile ilgili bir şey ve size özel yapılırsa doğrudur. Penayı hangı konumda tellere vuruyorsunuz? Ne sertlikte çalıyorsunuz? Hangi kalınlıkta tel kullanıyorsunuz? Tremolo kolu ile ne seviyede işiniz var? gibi unsurlar Luthier tarafından gözlemlenir ve ona göre bir ayar yapılır.

Son düzenleme:

Geri