Sap Ayarı Ve Entonasyon Sonrası Tellerin Konumu

Çok iddialı bir cevap vermişsin ama olur eski deluxe ler de bariz bir balık sırtı biçimi vardır yeni compound radius larda da çalım tarzına göre belli belirsiz bir balık sırtı biçimi ayarlayabilirsin milimlik, cızlama bızlama olmadan sevgiler...

Bunun iddiası yok, doğrusu bu. Teknik olarak öyle olması gerek. Ben de zaten hafif olabileceğini, yükseldikçe kademeli olarak azalacağını belirttim, üstteki mesajımda. Üstte açıkladım demiştim fakat dikkat etmemişsiniz.

Bahsettiğiniz eğimli köprü durumu, yani G ve D tellerinin daha yüksek olması, genelde 7,25"-9,5" klavyelerde olur. 12" ile sonra ciddi oranda kademeli olarak azalır. Örneğin Ibanezlerde düz olmasının sebebi radiusun 17" olmasından kaynaklanıyor.

Eski deluxeler derken, deluxe pluslardan bahsediyorsanız, onlar da zaten compund radius yoktur, sabit 9,5"dir ve yine uygun şekilde köprüye eğim verilir.

Merhabalar,

Gitarınızın özelliklerine http://www.fender.com/series/americ...aster-rosewood-fingerboard-aged-cherry-burst/ baktığımızda, sapın eğimi
Fingerboard Radius:9.5"-14" Compound Radius (241 mm-355.6 mm)
olarak karşımıza çıkıyor...

http://www.fender.com/support/articles/telecaster-setup-guide/ incelediğimizde
ACTION
Players with a light touch can get away with lower action; others need higher action to avoid rattles. First, check tuning. Using a 6" (150 mm) ruler, measure the distance between bottom of strings and top of the 17th fret. Adjust bridge saddles to the height according to the chart, then re-tune. Experiment with the height until the desired sound and feel is achieved.
Neck Radius - 9.5" to 12"
String Height Bass Side - 4/64" (1.6 mm)
Treble Side - 4/64" (1.6 mm)
görüyoruz...(Tablo çıkmadı, sizin gitarın radius u elle ekledim)

Özetle, sevgili @CoolDoG un belirttiği üzere tellerin düz olması normal...Ancak çalım tarzınıza ve isteğinize göre bir miktar ayarlama yapabilirsiniz, yalnız entonasyon ve tellerin fretlere dokunmasına (cızlama) dikkat etmenizde fayda var...

Sevgiler ve saygılar...

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için, akşam kontrol edeceğim..

Hocam kisaca yardimci olmak isterim. Eğer tellerinizin yüksekliği sizi rahatsiz etmiyorsa, gitarinizi tuner a baglayin. Bos telin akordu ile 12. Perdedeki akordlar birbirini tutuyor ise sikinti yoktur. Bol müzikli gunler

Hocam kisaca yardimci olmak isterim. Eğer tellerinizin yüksekliği sizi rahatsiz etmiyorsa, gitarinizi tuner a baglayin. Bos telin akordu ile 12. Perdedeki akordlar birbirini tutuyor ise sikinti yoktur. Bol müzikli gunler
Entonasyonuna baktım hafif kayıklıklar var, ama asıl dert teller çok yüksek. Bugün bir girişeceğim bakalım sonuç ne olacak göreceğiz. 👎

Kendiniz girişmek yerine yaptırdığınız yere geri götürüp düzeltmesini isteseniz?
İstanbul'da birkaç ustaya götürdüğümde hepsi bana aksiyonu nasıl tercih ettiğimi sormuştu. Telleri yüksek isteyene yüksek, yakın isteyene yakın yapmak durumunda ayarını. Sormadıysa kendi hatası ve sizin talebinize göre düzeltmesi lazım diye düşünüyorum.

Kendiniz girişmek yerine yaptırdığınız yere geri götürüp düzeltmesini isteseniz?
İstanbul'da birkaç ustaya götürdüğümde hepsi bana aksiyonu nasıl tercih ettiğimi sormuştu. Telleri yüksek isteyene yüksek, yakın isteyene yakın yapmak durumunda ayarını. Sormadıysa kendi hatası ve sizin talebinize göre düzeltmesi lazım diye düşünüyorum.
Buda bir seçenek tabi ki.
Gitarı teslim ederken özellikle söyledim, "telleri mümkün olduğunca yakınlaştır" diye. sonuç ortada..:banghead:

Yükseklik bahsettiğiniz gibi düz olabilir, çünkü deluxelerde radius değişir ve yüksek perdelerde dümdüz olur, eğer cızlama yoksa doğru bir ayar. U şeklinde ya da eğri tipinde farklı yükseltiler, düşük radiuslarda görünür, örneğin 7,25" necklerde. Bu tip compound radius gitarlarda tel yükseklikleri de oldukça düşük olur. Eğer tellerde hafif cızlama varsa ve amfide duyulmuyorsa (tabii ideali hiç olmaması) tamamdır. Ölçebiliyorsanız tellerin 17.perdedeki, fret-tel yüksekliğini söylerseniz daha rahat yardımcı olurum. Entonasyon da problem değil, siz evinizde yapabilirsiniz.

Söylediğiniz gibi 17. perdede ölçümleri yaptım. 17. Perde de telin klavyeye yakın olan yüzü ile klavye arası 4,5mm., telin frete yakın olan yüzü ile fretin arasındaki mesafe ise3,5mm.
Birkaç örnek resim de ilave ediyorum, yardımcı olması açısından.
WWEkrQ.jpg
32PLRp.webp
REBk6n.jpg
pv9zYn.jpg
kZJBY9.jpg
NYWAbL.webp

Dosyalar

• 32PLRp.webp
    32PLRp.webp
    185.3 KB · Gösterim: 22
Fret-tel arası 3,5 mm ise baya baya yüksek, hatta inanılmaz yüksek, 2,7 mm'den sonrası ciddi anlamda yanlış ayar veya bozulmuş ayar demektir. Yalnız hassas bir ölçe cetveli kullanmanız önemli, ona mutlaka dikkat edin, çünkü mm'ler önem kazanıyor. Dediğim gibi 2mm civarı olmalı. Yani 1,9 mm olur, 2,3 mm olur bunlar kabul sınırları içindedir. Hatta Fender ince mi telinde 1,6 mm öneriyordu yanlış hatırlamıyorsam, ben şimdiye kadar hiç o yüksekliği görmedim, çok fantastik bir durum. 🙂 Ben bir gitarımda 1,8 mm'i gördüm en fazla. O bile inanılmaz düşük, neredeyse yapışık denebilecek bir yükseklik.

Fret-tel arası 3,5 mm ise baya baya yüksek, hatta inanılmaz yüksek, 2,7 mm'den sonrası ciddi anlamda yanlış ayar veya bozulmuş ayar demektir. Yalnız hassas bir ölçe cetveli kullanmanız önemli, ona mutlaka dikkat edin, çünkü mm'ler önem kazanıyor. Dediğim gibi 2mm civarı olmalı. Yani 1,9 mm olur, 2,3 mm olur bunlar kabul sınırları içindedir. Hatta Fender ince mi telinde 1,6 mm öneriyordu yanlış hatırlamıyorsam, ben şimdiye kadar hiç o yüksekliği görmedim, çok fantastik bir durum. 🙂 Ben bir gitarımda 1,8 mm'i gördüm en fazla. O bile inanılmaz düşük, neredeyse yapışık denebilecek bir yükseklik.
Evde çizimlerde kullandığım güzel bir cetvel vardı onunla ölçtüm, sizin dediğiniz benimde aklıma geldi ve bir şerit metre ile ve bir başka cetvelle de ölçüm yaptım mikron farklar olsa da , hepsinde aynı değerleri aldım. Aslında kumpas olsa çok daha sağlıklı olurdu, ama her halikarda teller çok yüksek çıkıyor. 0,5mm hata ile bile gösterseler yine geriye kalıyor 3mm bir yükseklik ki bu da hayli yüksek bir tel seviyesi. Dün görüştüm ayarları yapan arkadaş ile bugün götüreceğim tekrar düzeltmesi için.

O tamam hocam, siz işi biliyorsunuz, gerekli ekipman da var. 🙂 Öyle mikron farkı önemli değil. Kumpasa filan hiç gerek yok. Kısaca ayarlar sorunlu.

Kalın mi teli 2-2,2 mm civarı, ince mi, 1,9-2 mm civarı olmalı. Örneğin ince mi teli de kesinlikle 2 mm üstünde olmamalıdır. Örneğin ince mi teli için 2,3 mm çok yüksek bir değer, o yükseklik ancak kalın mi de kabul edilebilir.

Valla 3,5 mm'i filan duyunca, bahsettiğiniz kişinin ustalığını sorguladım. Yine olmazsa bence işi bilen birine teslim edin.

O tamam hocam, siz işi biliyorsunuz, gerekli ekipman da var. 🙂 Öyle mikron farkı önemli değil. Kumpasa filan hiç gerek yok. Kısaca ayarlar sorunlu.

Kalın mi teli 2-2,2 mm civarı, ince mi, 1,9-2 mm civarı olmalı. Örneğin ince mi teli de kesinlikle 2 mm üstünde olmamalıdır. Örneğin ince mi teli için 2,3 mm çok yüksek bir değer, o yükseklik ancak kalın mi de kabul edilebilir.

Valla 3,5 mm'i filan duyunca, bahsettiğiniz kişinin ustalığını sorguladım. Yine olmazsa bence işi bilen birine teslim edin.

3 Gün kaldı gitar arkadaşta ama, işinin yoğunluğundan olsa gerek, biraz oldu bittiye getirdi düşüncesindeyim. (art niyet aramadan, öyle düşünmeye çalışıyorum) Bugün tekrar bırakacağım, tahminim yarın geri alırım, o zaman daha detaylı konuşuruz.

Estağfurullah hocam.. Sizler gibi deneyimli arkadaşlardan öğreneceğimiz çok şey var.

Teşekkürler..

Geri