Şarj Maliyeti Hesaplama Platformu, Benzin VS Elektrik Farkı da var :) Şarj Kaça açıldı :)

Selamlar, Elektrikli araç aldım ve nerede, ne kadar tutara şarj ederim? diye düşünürken, bu hesaplamayı kolayca yapabileceğim bir site bulamadım. Bunun üzerine kendi küçük projemi yapmaya karar verdim. Piyasadaki en yaygın elektrikli araçları ve içten yanmalı araçları karşılaştırabileceğiniz, şarj maliyetlerini hesaplayan sade, şık ve işlevsel bir site. Tabii eklemek istediğim daha çok özellik var ama şimdilik güzel bir başlangıç oldu.

Sizden gelecek fikir ve önerilere çok açığım, bu alanda neler eklenebilir, hangi özellikler işinizi kolaylaştırır, yorum bırakırsanız çok mutlu olurum.

Herkese keyifli sürüşler. 🚗⚡️

Sitedeki fiyatlara doğruluğu yüksek ancak %100 oran veremiyorum.

Son düzenleme:
Selamlar, gayet güzel bir site olmuş. Bende de elektrikli araç var, maliyet konusunu artık araştırmıyorum ama bildiklerimi ekleyeyim belki faydası olur.

Artık son 12 ay tüketime göre 5000 kwh geçildiğinde fatura 2-3 kat artıyor. Sitede sadece yüksek tarife bölümü var sanırım, 5000 kwh geçen çok kişi yok deniyor ama elektrikle ısınmak zorunda kalan haneler rahat rahat 5000'i geçecek, üstüne tabii bir de araç şarjı varsa faturalar kabaracak.

Şehir içi ve dışı tüketimi aslında elektriklilerde daha belirgin bir farka sahip. Otobanda 15 kwh civarında olan tüketim şehir içi yavaş akan trafikte 10 kwh'ye kadar düşüyor, bunun doğru bilgilerinin siteye eklenmesi zor olur herhalde ama ciddi fark yaratıyor.

Bir de son link donanımhaber yönlendirmeli olmuş, onu anlayamadım.

Selamlar, gayet güzel bir site olmuş. Bende de elektrikli araç var, maliyet konusunu artık araştırmıyorum ama bildiklerimi ekleyeyim belki faydası olur.

Artık son 12 ay tüketime göre 5000 kwh geçildiğinde fatura 2-3 kat artıyor. Sitede sadece yüksek tarife bölümü var sanırım, 5000 kwh geçen çok kişi yok deniyor ama elektrikle ısınmak zorunda kalan haneler rahat rahat 5000'i geçecek, üstüne tabii bir de araç şarjı varsa faturalar kabaracak.

Şehir içi ve dışı tüketimi aslında elektriklilerde daha belirgin bir farka sahip. Otobanda 15 kwh civarında olan tüketim şehir içi yavaş akan trafikte 10 kwh'ye kadar düşüyor, bunun doğru bilgilerinin siteye eklenmesi zor olur herhalde ama ciddi fark yaratıyor.

Bir de son link donanımhaber yönlendirmeli olmuş, onu anlayamadım.
Selamlar, 5000kwh bugün güncellemesini yapacağım aklımda o durum, şehir içi ve şehir dışını da fabrika verilerinden alıyorum gerçek tüketimleri almam pek olanaklı değil bir sürü araç var, tek kişi ben yapmam cok zor 😀 ama sırf bu yüzden manuel kısımları da editlenebilir yaptım. Linki düzenledim.Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

Bazı geliştirmeler yaptım, böylece projenin daha da olgunlaştığını düşünüyorum.

Her zaman geri bildirime açığım!

İşte son güncellemeler:
1- "Elektrikli Araç Benim İçin Uygun mu?" testi eklendi.
Kısa bir testle size uygun olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

2- Elektrik tarifesi gece ve gündüz olarak seçilebiliyor.
Fiyatlar tam olarak net olmasa da ortalama düzeyde doğru sonuçlar veriyor.

3- 5.000 kWh sınırı aşıldığında hesaplama devreye giriyor.
Bu alanda fiyatlandırma konusunda destek olabilecek varsa çok sevinirim ⚡

4- Sonuç sayfası genişletildi.
Ne kadar şarjla ne kadar menzil gidebileceğiniz, km başına tüketim maliyeti ve eklenen enerji artık detaylı şekilde gösteriliyor.

5- Şarj tipi varsayılan olarak "Ev" seçili geliyor.
Ancak ekran düzeni açısından sadeleştirildi, istenirse değiştirilebiliyor.

6- İçten yanmalı araçlarda şehir içi ve dışı arasında %20 fark otomatik olarak hesaplanıyor.

Göz atmak isteyen herkese şimdiden teşekkür ederim. Görüşlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum! Şu an en büyük önceliğim elektrik fiyatlarını tam olarak düzene oturtmak, ancak şuanda da aşağı yukarı veriler doğru.

Testi yaptım, puanım 62 çıktı 🙂
Puan düşen yerler yoğun bir kullanımım olmaması. Aslında yoğun kullanım için elektrikli araç uygun gibi görünüyor ama bir taraftan 5000 kwh sınırı bunu da biraz anlamsızlaştırdı. Pillerin 8 yıllık garantisi var, şu an ikinci senesinin içindeyim, piller ilk sene %99 düzeyde verimli çıktı yani ilk sene eğer %100 başladıysak %1 kayıp var. Üçüncü sene bu kayıp eğrisi daha iyi anlaşılır ama uzunca bir süre bir terslik olmazsa piller sorunsuz gidecek gibi duruyor. O yüzden yapılan km çok da önemli değil çünkü bir aracı uzun süre kullanacaksanız zaten konforlu olması sizin için yeterli oluyor. Muadil benzin masrafının aracı amorti etmesine o kadar gerek de yok (bence).

5000 kwh konusunda verileri çekip hesap edilecek bir kaynak bilmiyorum ama şuradan fatura hesaplanabiliyor:

Son kaynak tedarik tarifesi sanırım zamana göre değişiyor ama faturayı katlamasının esas sebebi, bu tarifeye geçilirse fatura üzerindeki düşük kademe, yüksek kademe olayı iptal oluyor ve her harcanan miktar bu "SKTT" birimi ile çarpılıyor.

Şehir içi dışı için benzer bir hesaplamayı elektrikliler için de yapmak mümkün (tabii tersten şehir içinde daha az yakıyor). %30 civarı şehir içi tüketimi daha az hesaplayabilir, daha gerçekçi olur. Tabii bir de rejeneratif olay var. Bunun etkisi veri olarak hesaplayamadım ama tüketimi düşürdüğüne inanıyorum 🙂 Chatgpt'ye inanırsak (ki inanmam) şehir içinde %30 kazanç sağlıyor diyor, şehir dışında %10 diyor. Belki bu yukarda söylediğim olay şehir içi az harcaması tamamen bunla ilgilidir, ben düşük hızdan dolayı diye düşünmüştüm ama bilemiyorum tabii.

Tesla kullanıyorum. En verimli kısım şehiriçi yavaşa yakın normal trafik. Bunun sebebi 2 tona yakın kütleyi sadece hafif harekete geçirmek yeterli, sürekli dur kalk olduğu için ayağı gazdan (pedaldan) çekince rejeneratif frenleme yapıyor ve pile geri kazandırıyor yavaşlamayı. Hatta çoğu zaman freni hiç kullanmıyorum bile.
Uzun yolda ise 2 tonluk kütleyi sürekli 100+ km hızda tutmak gerektiğinden ve nadiren fren yapmak veya yavaşlamak gerektiğinden hiç geri kazanım olmadığı için tüketim fazlalaşıyor. Hele hele 110+ hızlara çıkarsam coşuyor pil tüketimi.
Çok detaylı ölçmedim ama genel gözlemim (Tesla Y SR için) İstanbul trafiği menzil 250-300 km arası. Açık yolda 110'u aşmazsam 325-350 yapar gibi ama zorlamadım dibine kadar. Full otoban 140 civarı gidersem yine 300 olmadan abi şarzzz diye ağlıyor.

Elektrikli araçlara hala uzağım,tek şarjla 1000km+ standartı ya da değiştirilebilir batarya olmadan alacağımı da sanmıyorum.

Şehir içi kullanımı için ideal,uzun yolda şarj kuyruğu 100+km üstünde hala 400 km ortalamalarda geziyor.

Hibrit motordan devam..

Geri