Şarkı Kaydı Ile Ilgili Sorular

Eğer bütün amaç sadece amfiden çıkanı kaydetmek ise DI Box yerine mikrofon alabilirsin. DI Box ham gitarı kaydeden bir şey. Ücretsiz VST'ler ile bu ham kayıtları amfiden çıkmış gibi yapıyorsun. Ben sana ses kartı + DI Box tavsiye ederim. İyi bir amfi almadığın sürece VST amfiler daha başarılı, güzel tonlar alırsın.

Eğer bütün amaç sadece amfiden çıkanı kaydetmek ise DI Box yerine mikrofon alabilirsin. DI Box ham gitarı kaydeden bir şey. Ücretsiz VST'ler ile bu ham kayıtları amfiden çıkmış gibi yapıyorsun. Ben sana ses kartı + DI Box tavsiye ederim. İyi bir amfi almadığın sürece VST amfiler daha başarılı, güzel tonlar alırsın.
Benim yapmak istediğim şey ortam gürültüsünü almadan backing track üstüne enstrüman kaydı yapmak.
Line 6 spider iv 15 in ozelliklerinde böyle bir şey yazıyor:
  • High-quality direct-recording output
Bu nasıl bir özellik iyi sonuç alınır mi ? Bütçem fazla olmadığından ve elimde sürekli olarak bilgisayar olmadığından line 6 daha avantajlı gibi görünüyor.
Ayrıca line 6 spider in ses kartı özelliğide varmış ise yarar mi bu ? Spider iv 15 de bu özellik var mi ?Normal zamanda amfide çalıp kayıt zamanı abimin bilgisayarına girerim line 6 yi ses kartı olarak.

Bir şey daha soracağım :
Mydukkan a baktım ses kartları 200 liradan başlıyor. Ben 300 kusur lira bütçe ayirabilirim. 300 liraya aldığım ses kartından başlangıç seviyesine göre yeterli verim alabilir miyim ? Amacım ortam gürültüsünü almadan backing track üstüne temiz kayıt yapmak.
Ayrıca tüneldeki yada başka yerlerdeki müzik mağazalarında ses kartını bulabilir miyim ?

Benim şahsi düşüncen sadece gitar kayıtı yapacağım diyorsan, pod xt alman ses kartı olarakta kullanırsın ama içindeki amfi ve effect simulasyonlarını kullanarak eş zamanlı kayıt alabilirsin bu çok önemli eş zamanlı gecikme yaşamadan yani. Ben bir çok ses kartı denedim ve illaki bir gecikme yaşadım. Gecikmeden kastım sen tellere vurduğunda geri dönüşü çok düşükte olsa bir gecikme ile duyuyorsun. Eş zamanlı kayıt gibisi yok. Büyük kokaylık.

Bilgisayarım olunca demişsin demişsin. Bilgisayarın henüz yoksa ve başlıkta bahsettiğin 2 telefondan biri iphone'sa, "irig" denen aparatı alıp (150 tl falan), gitarı irig ile telefona bağlayıp, telefona indireceğin bir VST programıyla ( Bias Fx gayet iyidir ) en kısa yoldan en düşük maliyetle kayıt işine girmiş olursun. Apple tablet de olur.
IK Multimedia iRig - iPhone/iPod touch/iPad için Gitar Arayüzü

BIAS FX on the App Store

Bu da seçeneklerden biri. Hepsi hepsi 200 tl yi geçmez. Tabi eğer iphone/ipad varsa.

Bilgisayarım olunca demişsin demişsin. Bilgisayarın henüz yoksa ve başlıkta bahsettiğin 2 telefondan biri iphone'sa, "irig" denen aparatı alıp (150 tl falan), gitarı irig ile telefona bağlayıp, telefona indireceğin bir VST programıyla ( Bias Fx gayet iyidir ) en kısa yoldan en düşük maliyetle kayıt işine girmiş olursun. Apple tablet de olur.
IK Multimedia iRig - iPhone/iPod touch/iPad için Gitar Arayüzü

BIAS FX on the App Store

Bu da seçeneklerden biri. Hepsi hepsi 200 tl yi geçmez. Tabi eğer iphone/ipad varsa.
Telefonlar android. Ama android içinde irig benzeri cihazlar var internette görmüştüm. Ama bu cihazlar ses kartları kadar kaliteli mi bilmiyorum.
Evde bir bilgisayar var şimdilik bozuk ama tamir olacak birkaç haftaya.Yani kayıt için kullanabilirim. Bilgisayar kötü değil kayıt yazılımlarını rahat kaldırır bence. Normal egzersiz gibi çalışmalarımı amfide kayıtları ise bilgisayarda yapacağım ses kartı alırsam.
Sizce bilgisayarla ses kartı kullanmak mi daha iyi yoksa telefon artı irig mi ? İrig ler ses kartına göre çok ucuz. Backing track üstüne temiz kayıt alırsam editleyebilirsem iyi olur.

Forumdaki başka bir konuda kayıt için minimum gereksinimlerde referans monitör kulaklık falan yazıyor. Bunlar kesin gerekli olan şeyler mi yani olmazsa kayıt yapamam mi ?
Ayrıca sadece referans kulaklık işimi görür mu kayıt için ? Referans monitörler çok pahalı şimdilik alamam.

Forumdaki başka bir konuda kayıt için minimum gereksinimlerde referans monitör kulaklık falan yazıyor. Bunlar kesin gerekli olan şeyler mi yani olmazsa kayıt yapamam mi ?
Ayrıca sadece referans kulaklık işimi görür mu kayıt için ? Referans monitörler çok pahalı şimdilik alamam.
Eğer amacınız sadece amatör kayıtlar almak ise,bence referans kulaklığa veya monitöre şimdilik gerek yok.

Sadece ses kartı yeterli, latency'i minimalize etmek için ses kartı gerekli. Olsa iyi olur, olmazsa da sorun değil.
İlk önce çalım mümkün olduğunca temiz olmalı, referans kulaklık/monitör sonraki işler.
O zaman olmazsa olmaz değil 😀
Bir de sadece referans monitör,kulaklık ne ise yarıyor ? Sadece referans kulaklık monitörün işini görür mu ?

O zaman olmazsa olmaz değil 😀
Bir de sadece referans monitör,kulaklık ne ise yarıyor ? Sadece referans kulaklık monitörün işini görür mu ?
Dusuk frekanslar daha genis hacim gerektirdiginden referans monitorler daha basarili. Kulakliklar genel olarak daha yorucu oluyor.
Genel olarak farki yok, mix yapmadiginiz surece calip kaydetmek icin kulaklik daha ucuz bir cozum

Bikgisayarın varsa, bir ses kartı (ses kartıyla bir kayıt yazılımı gelecektir)+ bias fx gayet yeterli olacaktır. Android telefon+ irig benzeri biri urunden hem daha iyi hem.de daha geniş yelpazeli olacaktır. Yukarıda denildiği gibi, en buyuk dert latency, sesteki gecikme.

Ya şimdi 4 aydır gitar çalıyorsan neyi kayıt etmek istiyorsun o çok ilginç geldi bana. Kesinlikle rencide olasın diye demiyorum ama kas hafızası fiziksel alışma gibi bir durum var. Bu programları öğrenmek zaten öyle tuşa basayım kaydeder gibi bir olay değil.

Ya şimdi 4 aydır gitar çalıyorsan neyi kayıt etmek istiyorsun o çok ilginç geldi bana. Kesinlikle rencide olasın diye demiyorum ama kas hafızası fiziksel alışma gibi bir durum var. Bu programları öğrenmek zaten öyle tuşa basayım kaydeder gibi bir olay değil.
Basit de olsa birkaç şarkıyı baştan sona çalabiliyorum. Zaten hemen aldığım da yok para biriktirme ,kafamda fikir oluşturma asamasindayim. Teknik olarak da yavaş yavaş ilerlemeye çalışıyorum.
Ünlü gruplardan (metallica, megadeth, guns n Roses,black sabbath,ac/dc) 50 dakika backing track üstüne temiz kaydım var. Ama araya tel sesi pena sesi amfide gelen çatırtılar giriyor, kayıtları beğenemiyorum.
Yorumunuzda haklisiniz kısa süredir çalıyorum. Biraz erken bu tur şeyler için ama bir yerden başlamak lazım bunları öğrenmeye.
Kayıt programlarını da zamanla öğrenirim kullanmayı diye düşünüyorum.
Sizin tavsiye edebileceğiniz ucuz bütçeli ses kartı veya ses kartından önce alsam daha iyi olacak alet var midir ?

Geri