Şarkı söylemek = Teknoloji Kullanımına evrildi mi ?

Selamlar, mixin masteringin çok fazla şeyleri değiştirdiği ve bunlara ihtiyacı olmayan kişilerin sanatına emeğine saygı duyuyorum, çok efsane bir şey, teknoloji olmadan güzel söylemek bunu kenara koyuyorum.

Ancak bunları izledikçe sanki yetenek, emek falandansa işi bilen birisi de yine ortaya bir şeyler çıkarıyor gibi, bilmiyorum bu biraz bana şey gibi geliyor. Mesela ben fotoğraf çekmeyi çok severim ama bu fotoğraflarla photoshop ile bir şeyler silmek eklemek bana çok ters gelirdi, çünkü işin içine bir yapaylık girmiş gibi hissederdim. Bu da öyle bir şey umarım anlatabilmişimdir.
Sonuç olarak siz ne düşünüyorsunuz ? Ne yapıyor bu abiler autone mu ?

Mix mastering yeni bir sey degil ki, autotune bile 25 yıllık teknoloji şu anda. Tabi ki stüdyo kaydında hatalarım giderilmesi, seslerin parlatilması söz konusu, tek gelişme bugünlerde bu imkanların teknoloji sayesinde daha fazla müzisyen tarafından erişilebilir olması.

Diğer taraftan kötü performansı mixle toparlamak (canlı enstrümandan bahsediyorsak) yine oldukça zor ve uzun emek gerektiren bir şey. Birçok durumda da anlaşılıyor kaydın oynandığı.

Kurduğun analojiyeye bakalım, photoshopla inanılmaz ekleme çıkartma yapılan fotoğraf kötü gözükebilir, aşırı işlenmiş kayıt da kötü duyulabilir ama kaynak performans iyiyse sunumunu daha da güzelleştirmek için bu araçların kullanımında bir sıkıntı yoktur.

Mix mastering yeni bir sey degil ki, autotune bile 25 yıllık teknoloji şu anda. Tabi ki stüdyo kaydında hatalarım giderilmesi, seslerin parlatilması söz konusu, tek gelişme bugünlerde bu imkanların teknoloji sayesinde daha fazla müzisyen tarafından erişilebilir olması.
Dediklerinize katılıyorum ancak, benim yaşım 25 oldugundan dolayı bilmiyor olabilirim ama gerçekten 25 sene öncede bu kadar düzeltilebiliyor muydu ?

İlk autotune 97de piyasaya sürülmüş. Populerlesmesi Cher'in life after love şarkısında kullanmasiyla gerçekleşti, yanlış hatırlamıyorsam sene 99.

Ben saygı duymadığımdan dolayı sahne performansı kötü olan "sözde" sanatçıların konserine gitmiyorum. Detoneler surtoneler , sigara içmekten paslanmış kalitesiz sesler , sarhoş şekilde sahneye çıkıp saçmalamalar falan... Öte yandan düzeltilen sesleri ben dinlediğimde anlıyorum zaten , autotune hissiyatı diye bir şey var "bence". O bana çok gıcık geliyor. Özellikle zaten rap dinliyorsanız onlarda fazlasıyla belli oluyor.

Başlığa cevap olarak da bence şarkı söylemek teknoloji kullanımına evrilmedi. Sadece şarkı çıkartmak teknolojiye evrildi. Hatta videolarda "sıradan biri" nasıl şarkıcıya çevirilir yazmış , bence hâlâ sıradan insanlar bir şey değişmemiş yani.

Geri