Şarkıya eşlik etmek( lütfen yardım )

Merhabalar öncelikle, ben solo gitar çalıyorum grupta şarkıyı yürütmek bana kalıyor altyapisal olarak, dolayısıyla şarkıda sözlerle birlikte daha çok ritim gitar olarak çalıyorum aklıma takılan bir soru var eminim içinizden deneyimli iyi gitaristler veya önceden bu konuda tartışıp bilgi sahibi olan birileri vardır sorum şu şekilde; şarkıda akorları grupça çalmadan önce mi ezberleyip çıkıyorsunuz veya ezberlemeyip kulaktan mi çıkarıyorsunuz ( şarkı anında )özellikle bu kısmı merak ediyorum bildiğim bir şarkıya sahnede tek gitar olarak akorlarini bilmiyor isem eşlik edememek beni gerçekten üzüyor çünkü pozisyon olarak yapmam gereken iş bu lütfen bu konuda bilgi ve görüşlerinizi benimle paylaşın bu sorunu nasıl çözebilirim sonuçta 2 dk Durun akorları açayım demek ve şarkı boyunca bir ekrana bağlı kalmak kötü bir olay , şimdiden teşekkür ediyorum umarım yardımcı olursunuz
 
Biraz kalabalık bir grubuz o yüzden playlist hazırlayıp çıkıyoruz, genelde şu şekilde liste yapıyorum;
Şarkı 1 ----> Akor
Şarkı 2 ----> Akor
Büyük puntolarla her sayfaya yaklaşık 20 tane şarkı sığıyor. Şarkı anında kulaktan çıkarma gibi bir şey söz konusu olamaz ki zaten provasız şarkıyı çalmıyoruz.
 
Grupta lead gitarist olsanız da çaldığınız şarkıların akorlarını bilmeniz gerekiyor. Akorları bilmeden ezbere mi solo atacaksınız? Hadi diyelim ezberleyerek solo kısımlarını çalıyorsunuz. Sahnede olur da bir yerde takılırsanız akorları bilmeden soloyu toparlamanız çok zor. Gülünç duruma düşebilirsiniz. Akorları bildiğiniz takdirde soloda bir aksilik yaşarsanız hiç zorlanmadan toparlarsınız, hatta işin içine mizah katarak toparlayan gitaristler de çok vardır. Sonuç olarak, solo dediğimiz şey zaten o akorlarla doğrudan ilişki içindeki melodilerdir.
 
E bilmediğiniz şarkıyı neden çalıyorsunuz o zaman grup olarak?

Benim bildiğim performanstan önce repertuar oluşturulur, herkes parçayı öğrenir, defalarca provası yapılır, sahnede de kimse bilmediği bir şeyi çalmak zorunda kalmaz. Neden macera arıyorsunuz?
 
Şu şekilde şarkıyı biliyorum ancak akorları bilmiyorum mesela o an aslında repertuar da olmayan bir şarkı yapılması gerekti açıp netten bakmak istemiyorum merak ettiğim bu kadar iyi insanlarla çalan gitatistler var ve birkaç kişi ile de çalıyorlar bu adamlar akorları ezberleyip mi çalıyor acaba öyleyse bu çok zor değil mi
 
Tonu bildiğim şarkıları solo atarken sorun yaşamıyorum gam falan da kullanmıyorum yani böyle şimdi şuraya basıcam diye kendisi gidiyor elim ancak tonunu bildiğim şarkıya kulaktan akor gidişatı yapamıyorum bu bana en büyük eksiklik olarak geliyor kendimden ve kendime olan güvenim kırılıyor bir şarkıya akorla eşlik edememek altyapının yükü sırtında ise insanı üzüyor normalde ezberleyip yapıyorum bunu ancak şarkısını bildiğim akorunu bilmediğim bir şarkıda bunu yapamıyorum acaba herkes mi böyle yoksa bahsettiğim kişiler bu işi kulaktan mi yapıyor
 
İşin kolayına kaçmaya çalışıyorsunuz gibi tınlıyor cümleleriniz. Müziği ve gitarı seviyorsanız ve sevilen bir müzisyen ve gitarist olmak istiyorsanız şarkıları çalışacaksınız, bunun başka yolu yok. Emek şart.
 
Tonu bildiğim şarkıları solo atarken sorun yaşamıyorum gam falan da kullanmıyorum yani böyle şimdi şuraya basıcam diye kendisi gidiyor elim ancak tonunu bildiğim şarkıya kulaktan akor gidişatı yapamıyorum bu bana en büyük eksiklik olarak geliyor kendimden ve kendime olan güvenim kırılıyor bir şarkıya akorla eşlik edememek altyapının yükü sırtında ise insanı üzüyor normalde ezberleyip yapıyorum bunu ancak şarkısını bildiğim akorunu bilmediğim bir şarkıda bunu yapamıyorum acaba herkes mi böyle yoksa bahsettiğim kişiler bu işi kulaktan mi yapıyor
Yavuz Çetin'in belgeselinde MFÖ kayıtlarında Mazhar direk şunu diyor;
-Yavuz soloyu sadece bir kere dinledi ve tüm o karmaşık notaları tek seferde hatasız çaldı.
Blue Blues band'ın bateristi;
-Sahnede bir şarkı çalmaya karar veriyorlar ama bu daha önce hiç duymadığım bir şarkı Yavuz'a abi şarkıyı bilmiyorum dediğimde hisset çal dedi.

Sonuç olarak içinde yetiştiğimiz dönem hazırcılık yaptığımız için bu kadar yetenekli olamayabiliriz. Çünkü o dönemde tab diye bir şey yoktu. Radyoda çalar, kulağını dayarsın kulaktan çıkarırsın tamamen. O sebepten ötürü tabdan uzak durmalı gerçek bir müzisyen. Teori ve kulağına önem ver zamanla o noktaya geleceksin.
 
Eposta çıktı, arkadaşlarımızın ev adreslerini unuttuk. Navigasyon cihazları çıktı, adres bulamaz olduk (kentsel dönüşüm yüzünden navigasyon cihazları da çuvallıyor, o ayrı 🙂 ). Cep telefonlarındaki rehberler büyüdü, ezbere çevirdiğimiz onlarca telefon numarasını unuttuk. Tab, akor sayfaları çıktı, enstrümanda hangi perde, hangi tuş ne ses çıkarıyor unuttuk. Standart armonik eserlerde (pop müzik diyelim) akorların nasıl yürüdüğünü ve nereye bağlanıp finale ulaştığını unuttuk.

Teknoloji çok iyi. Ancak gereksinimler doğrultusunda başarılı olmak için farklı yollar denemek gerek.

Enstrüman üzerinde sürekli çalışarak eksikliğini hissettiğin becerileri kazanabilirsin sanırım.

... ve evet, daha önce çalmamış olsa da duyduğu şarkının akor yapısını o anda kafasında canlandırarak çalabilen profesyonel müzisyenler var.
 
Merhabalar öncelikle, ben solo gitar çalıyorum grupta şarkıyı yürütmek bana kalıyor altyapisal olarak, dolayısıyla şarkıda sözlerle birlikte daha çok ritim gitar olarak çalıyorum aklıma takılan bir soru var eminim içinizden deneyimli iyi gitaristler veya önceden bu konuda tartışıp bilgi sahibi olan birileri vardır sorum şu şekilde; şarkıda akorları grupça çalmadan önce mi ezberleyip çıkıyorsunuz veya ezberlemeyip kulaktan mi çıkarıyorsunuz ( şarkı anında )özellikle bu kısmı merak ediyorum bildiğim bir şarkıya sahnede tek gitar olarak akorlarını bilmiyor isem eşlik edememek beni gerçekten üzüyor çünkü pozisyon olarak yapmam gereken iş bu lütfen bu konuda bilgi ve görüşlerinizi benimle paylaşın bu sorunu nasıl çözebilirim sonuçta 2 dk Durun akorları açayım demek ve şarkı boyunca bir ekrana bağlı kalmak kötü bir olay , şimdiden teşekkür ediyorum umarım yardımcı olursunuz
Bu aslında pek çok müzisyenin cevabını aradığı bir soru. Özellikle de gitaristlerin. Çünkü gitar ritim unsuru olarak bir eşlik ensturamanı. Çogu kez melodisini bildiğimiz ama henüz akorlarını ezberlemediğimiz şarkılara anında eşlik edebilmek isteriz. Bu zor olmakla beraber imkansız değil.

Öncelikle, eşlik edilecek şarkının tonunun (karar sesi) ve makamının bilinmesi gerekir. Türkçe şarkılar genellikle Kürdi ağırlıklıdır. Hicaz ve Nihavent ve Rast ı da eklerseniz neredeyse %80-85 şarkının makamını ve şarkının tonuna göre alacağı akorları biliyorsunuz demektir. Bu akorlardan ikisi çok önemlidir. Toniği yani 1nci derece akoru ve 5nci derece akoru. Örneğin Am gamı için Tonik Am ve 5nci derece Em. Kulak duyumuna göre bütün bir parçayı sadece bu iki akoru kullanarak çalabilirsiniz. C majör ve G majör akorları geçiş akorları olarak düşünülebilir. Bunların yerine de Am ve Em kullanılması büyük eksiklik yaratmaz.

Ama benim yaklaşımım 5nci derecenin 7 li olarak kullanılmasıdır. Daha geniş bir duyum elde edilir.
Kürdi makamlarda 1nci,4ncü ve 2nci dereceler kullanılabir. Örneğin Mi Kürdi de Em ve A7 ve tekrar karar sese dönerken F akoru iyi duyum verir. A Kürdi de ise benzer şekilde Am, Dm veya Dm7 karar sese dönüşte kürdi duyumunu yakalamak için Bb...

Tabi bu anlattıklarım, mecbur kalınan durumlarda çoğu kez işe yaradığını düşündüğüm pratik bir çözüm. Elbette bir parçayı doğru akor yürüyüşleri ile çalmanın tadı ve kalitesi başka..
 
Adam başlık açıyor, bir daha foruma uğramıyor. Bu başlıklara yanıt yazmamak lazım da, neyse...
Şimdi, yeni kuşak "müzisyenlerin" saçma sapan adetlerini bilmeyen bazı arkadaşlar doğal olarak soruya akıl erdirememiş. Ben açıklayayım:
Artık şu anki kuşaklar (nelerine güveniyorlarsa...) doğru düzgün prova bile yapmadan sahneye çıkıyorlar. Nasıl olsa her şeyin akorları çıkıyor telefonda ya...Anlayın işte.
Hayatları boyunca bir grup kurmak için emek vermemiş, sabit bir gruba sahip olmanın ne anlama geldiğini bilmeyen, provaya girip bunun heyecanını yaşamamış, ama deli cesareti ile sahne alan arkadaşlar var. Ben tanıştım ve çaldım bunların bazılarıyla. Bir kısmı da ünlü bir üniversitenin caz sertifka programından mezun. Ahem...
Prova yapmayı bilmeyen, hatta bundan nefret eden "müzisyenlerden" bahsediyorum. Müzisyene gel hele...
İş artık "one night stand" tadında gruplarla dönüyor. Neredeyse kimse birbirini tanımıyor, aralarında bağı kuran tek şey, baktıkları akor şeması (lead sheet). Her performansa başka biri geliyor, grup diye bir şey hak getire, Yok öyle bir konsept. Benim eşlik ettiğim bir "şarkıcı" vardı mesela, bir kaç yıl boyunca "çalıştık" güya. Performanslarındaki tek sabit eleman bendim ve bu artık tuhaf geliyordu🙂
Bu kafalardan bahsediyoruz. O yüzden soruyu okuyunca insan "bunun neresine cevap vereyim, hangi birini düzelteyim..." diyor.
Veteran müzisyen olursun, çatır çatır çalarsın, artık prova filan da yapmazsın, direk sahne alırsın, onu anlarım. Akorları önceden mi ezberlemek lazım ? tadında sorulara gark olan insanlar nesine güvenip sahne alıyor, artık bunun yanıtını da siz bulun.
 
Madem bu başlık hortlamış ben de iki kelam etmiş olayım: Müzisyen değilim, öyle bir emelim de olmadı hiçbir zaman; ancak, hayatımda "prova" yapmadan kağıt bile kesmedim. Dolayısıyla, sanıyorum yeterli provayla, anglosakson arkadaşların dediği gibi, "I can hold my own".

Şimdi olura orijinal başlık sahibi döner de okur, sadece müzik için değil, her türlü koordinasyon gerektiren işin mutlaka, MUTLAKA provası yapılır. Powerpoint sunum da yapsanız, kereste de kesseniz, iş görüşmesine de girseniz önceden çalışmak gerekir, bu bir.

İkincisi, bilmediğiniz işi yapmayın. Bunu da tepeden bakarak söylemiyorum. Gerçekten, bir insanın bilmediği/hazır olmadığı işi yapmak zorunda bırakılması o kişiye büyük haksızlıktır. Yine sık kullanılan İngilizce bir tabir var mesela: "Setting up to fail". Başarısızlığa itmek gibi çevirebiliriz belki. Sahne almak olsun, başka bir mesele olsun hazır olmadan size yaptırılmak istenen şeyleri yapmamalı veya en azından karşı çıktığınızı kayda geçirmelisiniz.
 

Geri
Üst