Grupgezgin, tartışacak bir şey yok, böyle bir şey teknik olarak mümkün değil. Şimdi uzun uzun açıklayacak vaktim ve motivasyonum yok, ama mixdown edilip nihai bir stereo çıktıya çevrilen müzik içinden bir kanalı çıkartmak mümkün değil kısaca.
Analog çalışmalardan ne kastettiğini anlamadım, kayıt esnasından bahsediyorsan, zaten kanal kayıdın esprisi bu, ayrı enstrumanlar ayrı kanallara kaydedilir, ve çalışma ortamında istenilen kanallar(henüz üstüste bindirilmediği için) çalıştırılır veya susturulur. ancak parça tek kanal haline getirildiğinde, hepsi orada bütünleşiktir ve ayrılamaz.
Filmden bahsettiğin sadece filmlerde olur. Aynı filmlerde güvenlik kamerası görüntüsünü, netlik kaybı olmadan 1000 kat büyütmek de mümkün. Ancak sadece ve sadece filmlerde. Gerçekte mümkün değil o da.
Bildiğin bazı programlar EQ dan ibaret, sesin kalitesinin düşmesi de o yüzden. Şöyle düşün, bası belirginleştirmek istiyorsan diğer frekansları kısar, bası açarsın. Bas daha belirgin olur, ancak aynı frekans aralığına giren diğer enstrumanları da duyarsın. Hele orta frekanslarda olay iyice bulanır, çünkü insan sesi dahil o aralığı paylaşan bir sürü enstruman o sırada çalıyor olacaktır.
Her neyse yine de biraz uzun anlattım, kısacası böyle bir şeyin profesyonel, amatör, zor, pratik herhangi bir yöntemi yok. İki bardak suyu karıştırıp sonra onları eski bardaklarına koyamazsınız.
Ancak dediğim gibi, zeki EQ trickleri ile bazı frekans aralıklarını ve orayı paylaşan enstrumanları öne çıkarabilir veya geri atabilirsiniz, durum bundan ibaret.