Müzikal anlamda ben çok hakettiklerini düşünmüyorum açıkçası.
Evet, 90'lardan bu yana ayakta kalmaları ve ivmelerini kaybetmemiş olmaları başarılı, bunu kabul etmek lazım. Özellikle 2000'lerin başlarında ki rock furyasında palazlanan onlarca grubun çoğunun sönüp gitmesini de göz önünde bulundurursak Duman ve Athena'yla birlikte en istikrarlı grup diyebiliriz belki. Ne var ki, istikrarla (yani uzun yıllar) ortalama-ortalama üstü bir müzik yapıyor olmak o ülkenin en saygıdeğer, bir nevi "ikonik" grubu olduğun anlamına gelmemeli bence.
Ben MVÖ'nün bu istikrarını ve yüksek değer görmesini biraz da fazla "beyefendi" adamlar olmalarına bağlıyorum. Haa beyefendi olmak kötü bişey midir? Asla... Ama işte bir grubun stabilitesi, beyefendiliği, iyi insanlar vs olması o grubun "Icon" statüsüne erişmesi için yegane sebep olmamalı. Şahsi fikrim Türkiye'de bir gruba "Icon" statüsü verilecekse bu ilk önce MFÖ'ye verilmeli. Adamların Ele Güne Karşı albümü tek başına 2000'ler de çıkmış (Dünya Yalan Söylüyor dahil) albümlerin %90'ının fersah fersah ilerisinde (bana göre).
Haa diyelim daha güncel sanatçılardan seçmek istediniz, eyvallah. O zaman Duman varken MVÖ'yü seçmek yine haksızlık. Sırf şu forumda 5-10 dakika dolaşın, "Abi xxxx param var, hangi ekipmanı alsam Duman tonu nasıl alabilirim?" yazan 10 tane genç görürsünüz. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz o ayrı, ama Duman bu ülkede 18 yaşından küçük gençlerin rock müziğe ve enstrümana başlamalarındaki en büyük etkenlerden biridir, bunu kabul etmek lazım. Bu başlı başına ikonik bir durum bence.
Ben her iki grubu da çok dinlemiyorum. MVÖ'nün dayanabildiğim sadece iki parçası vardır; Beyaz ve Uyan (-ki Uyan rock tarihimizin en başarılı parçalarından biridir bence), Duman'ı ise çok çok nadir dinlerim bazen alkol ortamında vs. Gönül isterdi ki Kurban ve Kargo istikrarlı bir şekilde devam etsinler müzik yapmaya ve konu kilitlensin.
Benim aynı fikirleri düşündüğüm bu konunun dünya çapındaki bir örneği ise Coldplay'dir. Oasis ve Blur'un bence anca getir götürünü yapabilecekken, adamlar istikrar ve beyefendilikleri sayesinde bence haketmedikleri bir mertebeye ulaştılar.