Saygı1 l Mor ve ötesi

selamlar bildiginiz üzere oğuzhan uğur saygı 1 diye bir format düzenliyor..
ilk olarak cezayı yapmışlardı (gerçekten yaptıgı müzikte saygıyı hak eden bir isim)
ikinci olarak sertap erener idi..
Peki ya sizce Mor ve ötesi bunu hak ediyor mu?

Clapton'a geçmişte hayalini sorduklarında tek bir notayla kitleleri heyecana sürüklemek minvalinde bir şeyler demiş. Clapton'un hayalini bu grup birden fazla şarkıyla gerçekleştirdi bence bu ülkede. Bu da hak ettiğini gösterir bence. Bütün rock bar cover repertuvarlarına en az 3-4 şarkıyla girmeleri, insanların bu şarkılara eşlik etmesinin yanında ilk notadan tanımaları vs. bence çok değerli şeyler. Eurovision macerasını saymıyorum bile.

Müzikal anlamda ben çok hakettiklerini düşünmüyorum açıkçası.
Evet, 90'lardan bu yana ayakta kalmaları ve ivmelerini kaybetmemiş olmaları başarılı, bunu kabul etmek lazım. Özellikle 2000'lerin başlarında ki rock furyasında palazlanan onlarca grubun çoğunun sönüp gitmesini de göz önünde bulundurursak Duman ve Athena'yla birlikte en istikrarlı grup diyebiliriz belki. Ne var ki, istikrarla (yani uzun yıllar) ortalama-ortalama üstü bir müzik yapıyor olmak o ülkenin en saygıdeğer, bir nevi "ikonik" grubu olduğun anlamına gelmemeli bence.
Ben MVÖ'nün bu istikrarını ve yüksek değer görmesini biraz da fazla "beyefendi" adamlar olmalarına bağlıyorum. Haa beyefendi olmak kötü bişey midir? Asla... Ama işte bir grubun stabilitesi, beyefendiliği, iyi insanlar vs olması o grubun "Icon" statüsüne erişmesi için yegane sebep olmamalı. Şahsi fikrim Türkiye'de bir gruba "Icon" statüsü verilecekse bu ilk önce MFÖ'ye verilmeli. Adamların Ele Güne Karşı albümü tek başına 2000'ler de çıkmış (Dünya Yalan Söylüyor dahil) albümlerin %90'ının fersah fersah ilerisinde (bana göre).
Haa diyelim daha güncel sanatçılardan seçmek istediniz, eyvallah. O zaman Duman varken MVÖ'yü seçmek yine haksızlık. Sırf şu forumda 5-10 dakika dolaşın, "Abi xxxx param var, hangi ekipmanı alsam Duman tonu nasıl alabilirim?" yazan 10 tane genç görürsünüz. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz o ayrı, ama Duman bu ülkede 18 yaşından küçük gençlerin rock müziğe ve enstrümana başlamalarındaki en büyük etkenlerden biridir, bunu kabul etmek lazım. Bu başlı başına ikonik bir durum bence.
Ben her iki grubu da çok dinlemiyorum. MVÖ'nün dayanabildiğim sadece iki parçası vardır; Beyaz ve Uyan (-ki Uyan rock tarihimizin en başarılı parçalarından biridir bence), Duman'ı ise çok çok nadir dinlerim bazen alkol ortamında vs. Gönül isterdi ki Kurban ve Kargo istikrarlı bir şekilde devam etsinler müzik yapmaya ve konu kilitlensin.
Benim aynı fikirleri düşündüğüm bu konunun dünya çapındaki bir örneği ise Coldplay'dir. Oasis ve Blur'un bence anca getir götürünü yapabilecekken, adamlar istikrar ve beyefendilikleri sayesinde bence haketmedikleri bir mertebeye ulaştılar.

Son düzenleme:
İstikrarları zaten hak ettiklerini göstermez mi aslında.
Yani kurbanın dağıldığını biliyoruz. Sebebini bilmesek de… Hangisi daha çok hak etti derseniz buna yine en azından ayakta kaldıkları için MvÖ demek bile daha doğru olur.
Yine Dumanla karşılaştıracak olursak kesinlikle MvÖ derdim. Duman, rocktan daha çok arabesk müzik yapıyor. Geldikleri akım grunge olmasına rağmen…
Ama MvÖ rock hiç çizgisini bozmadı diye düşünüyorum. Müzikal anlamda, özellikle yarattıkları basit bir riff dünya seviyesinde.

Duman için çok fazla insan "arabesk" yorumu yapıyor ama ben buna pek katılmıyorum açıkçası. Müziklerinin MVÖ'ye göre daha oryantelist olduğu bir gerçek evet ama arabesk olarak nitelendirmek bana fazla acımasızca geliyor. Bu topraklardan çıkıpta müziğine oryantalist köklerden bişeyler katmak yadırganmamalı bence. Bunun en bariz örneği Replikas mesela. Yani bu oryantalist havayı daha experimental ve indie bir tarzda (Replikas gibi) yorumlayınca "adamlar aşmış abi" olupta, aynı yapıyı daha piyasa ve bol satış getirecek bir tarzda (Duman gibi) yorumlayınca "arabesk yapıyorlar" demek bana çok doğru gelmiyor. Yanlış anlaşılmasın burada niyetim asla Replikas ve Duman'ı müzikalite açısından karşılaştırmak değil. Ama bu durum bana biraz ikircikli geliyor.
İstikrarın ödüllendirilmesi uzun yıllardır kurumsal firmalarda çalışan bir beyaz yakalı olarak bana şu örneği hatırlatıyor;
MVÖ'si şirketin eli yüzü düzgün beyefendisi, çok zeki değil ve kapasitesi belli ama sosyal ilişkileri yüksek, üstleriyle iyi anlaşan bir tip, çok iyi ingilizce konuşuyor, mesai'ye zamanında geliyor vs.
Duman ve Athena'ysa şirketin haylaz ama skorer çocuğu, kravatı yarım yamalak bağlı, sabahları hep geç gelip müdürüne görünmeden nasıl masaya otururum diye düşünüyor. Ancak, işi bitiren, işi yürüten zekaya sahip elemanda bu adam. Diğeri kadar prezantabl değil ama şirketin aslında en önemli çarklarını döndürüyor. Patronlarda bunu bildiğinde çok ses etmiyorlar. Şirkete gelen junior ya da stajyer kişiler bu adamın peşinden dolanıyor işi öğrenmek için.
Sonuç olarak, kariyer basamaklarında ilk örnekteki adam pat pat yükselirken, ikinci örnekteki adam her zaman geriden geliyor ve belli bir noktadan ötesine geçmesine izin verilmiyor.
😁😁😁😁

Forumda çok eleştirilse de Duman sadece gençlere gitarı, gitar müziğini en fazla sevdiren grup olarak bile saygı görmeye değer bence. Ve bu gençler daha sonra 'Duman tonu'nun aslında onlarca yıl önce yapıldığını ve Hendrix'i, Cream'i, Beatles'ı öğrenecekler. Ben biraz böyle bakıyorum Duman olayına. Arabesk olayı da bence şöyle ki; Pentagram'ın nasıl muadillleri arasında otuz yıldan fazladır müzik yapabilmelerinin sebebi batının müziğini yaparken bu toprakların aşina olduğu seslerden de kopmamalarıysa Duman'ınki de aynı sebep.

Gripin in performansında, gitarlarda jack yok. Yorumlarda "gördüğüm en iyi canlı performans" yazan mal dolu memleket.
Biletlere" Sanatçılar gelip orkestra ile canlı söyleyecek" mi yazıyor?

E heralde yani... Şimdi gidip Moğollar a saygı yapacak değil ya. Kim ki onlar? Mor ve ötesi Türkiye nin gelmiş geçmiş en büyük ve başarılı rock grubu be ya.
Sezen AKSU mesela, Sertap ERENER in back vokali olur anca. Sertap için saygı yapmış olmaları fevkaladenin fevkinde canım...

gençler daha sonra 'Duman tonu'nun aslında onlarca yıl önce yapıldığını ve Hendrix'i, Cream'i, Beatles'ı öğrenecekler. Ben biraz böyle bakıyorum Duman olayına.
Biri bana bunun bir şaka olduğunu söylesin.

Geri