Shopping
www.schecterguitars.com
Çok sevdiğim ve F/P oranı en iyi markalardan olan Schecter'in 2018 yılında yenilediği Güney Kore üretimi olan SLS Elite serisinin bence en güzel gitarı. Aslında özellikler bu seride çok yakın ama en azından benim için görsel olarak en güzel olan model .... eh benim diye de taraflı davranıyor olabilirim yoksa FR'lu ve sustaniac'lı modelleri de epey iddialı ben ilgilenmesem de.
Manyetikler aktif Fishman Fluence, köprü Hipshot, carbon fiber rod destekli sap, gövde tarafından sap ayarı, kilitli tuner'lar, swamp-ash gövde, flame maple top, Ernie Ball eşik, neck-thru sap, extra-jumbo paslanmaz çelik fret'ler, Ultra C compound radius sap ... yani daha eline almadan bile spec-sheet'e bakarak sipariş verilebilir.
Sap neck-thru ve gövdenin kanatları Swamp ash. Bu sayede gitar inanılmaz hafif, neredeyse S serisi Prestige'ler gibi ama kesinlikle duruşu dengesiz değil (sapı ağır gelmiyor yani). Bu arada yazarken merak edip baktım, 3.5 kg imiş - Les Paul'lerin modeline göre 4.0 ile 5.5 kg arasında değiştiğini belirteyim. Sap için de maple/ walnut/maple/padauk/maple/walnut/ maple şeklinde bir sandviç harman yapmışlar. Sandviç dediysek piyasadaki sunta gofret gitarlar gibi değil elbet, her katman gördüğünüz üzere kaliteli bir ağaç cinsi. Zaten üst seviye gitarlarda bile 3 parça neck kullanıldığı oluyor, eski kafa önyargıyla yaklaşmamak lazım.
Ultra C compund sap profili (305mm - 406mm) ile her yola geliyor, üst kısımda rahatça kavranırken aşağı geldikçe Ibanez shred sapları gibi rahat. Schecter de bu ince ve compund sap işini epey sevdi ve başardı. Binding olsun, fret'ler olsun tertemiz ve işçilik üst seviyede hatta işçilik ve kalite kontrol seviyesini Japon Prestige ve ESP seviyesine yakın buluyorum Kore Schcter'lerde. Ben alışığım ama ilk defa paslanmaz çelik kullanan için perdeler garip bir his verebilir sanki sürtünme yapıyor gibi ama alışması en fazla bir gün. Bu arada klavye de ebony (abanoz), her zaman tercihimdir.
Hipshot köprü hem çok stabil hem de ayar yapması çok kolay (gerekirse). Kilitli tuner'lar da oldukça iyi, eskiden Sperzel filan olmadıkça tam olmuyordu ama artık her marka bu işi kıvırdı. Burguların eşikle bir hizada olması yani telin eşikten sonra burguya kadar yön değiştirmemesi de akort stabilitesine oldukça faydalı oluyor, tam 180 derece değil çok çok az dönüyor ama LP'daki kadar değil. Birkaç gün hatta bir hafta akort yapmasam en fazla ısı değişiminden filan bir çentik oynuyor, o da zaten kulakla hissedilmez.
Manyetiklerin ikisi de Fishman Fluence, biri Ceramic biri Alnico magnet. 3 yollu selektör var haliyle, sap, orta ve köprü. İlginç ve değişik olan volume ve tone potları push-pull. İkisini de yukarı çekince manyetikler bu sefer split gibi oluyor. Aslında tam split değil çünkü Fishman'in açıklaması farklı Voicing olduğu yönünde. Teknik detayı geçersek halk arasında split oluyor diyebiliriz. Temiz ile işim olmadığından 3 kere çekmemişimdir pot'ları aldığımdan beri. Vol ve Tone aşağıdayken normal çalışıyor, yukarı çekince split yapıyor yani mesela sap humbucker gibiyken pot'lardan birini yukarı çekip misal köprüyü single gibi yapınca, selektör ile değiştirerek aynı anda bir manyetik single diğeri HB gibi de çalınabilir.... hani lazım olursa. HH gitar HS veya SH yapılabilir, genelde split ile ikisi tek hareket eder ve SS olur sadece.
Anlamadığım konuda yorum yapmam ama birkaç İngilizce kaynaktan okuduğum kadarıyla manyetiklerin direkt gövdeye monte olması ve swamp ash gövde sayesinde, az gain ile split pozisyonda gitarın clean tonu çok daha güzel hissediliyor demiş arkadaşlar, bilemem.
Naçizane, amatör görüşlerim bunlar. Kore Schecter hele de SLS ELite serisi düşünen varsa kaçırmasın derim, gerçi bu dolar kuru ile zor, eskiden 5-6bin liralardan başlayan bu seviye modeller şimdi sanırım 12-13 bandına oturdu maalesef.