SEND-RETURN PREAMP BAĞLAMAK

Blackstar HT Club 50 Head kafa amfim var. Youtube'da boss mt2'nin return kanalından girilerek daha güzel tonlar edildiği ile ilgili videolar gördüm ve elimdeki pedallarla denemk istedim ve gitar>mt2>return şeklinde bir dizilim yaptıklarını gördüm fakat ben burada kendi preamp ya da normal drive/dist(rock fabric mind abuse v2, mxr doubleshot dist.) pedallarımı denediğimde ses alamadım. Normal modulasyon delay vb. pedallarda 4 kablo yoluyla normal bir şekilde kullanabiliyorum ama bu şekilde her hangi bir ses alamıyorum amfiden. Sebebi ne olabilir ya da bağlantı şeklini ben mi yanlış anladım çünkü inputtan giriş yapmıyorum, bu konuda beni aydınlatabilir misiniz ?

Belki input girişine bir "dummy jack" takman gerekiyor olabilir, bendeki Blackstar Debut 50 öyle çalışıyor, sağı solu belli olmaz bu Blackstar'ın.

Evet, tam olarak da bu zaten.
Hocam şunu da sormak istiyorum size. Bazı distortion ve preampleri sadece return’e giriş yapın diyorlar ama ben bunun yanında chorus, delay gibi pedalları da kullanmak istediğimde nasıl yapıcam? Bu sefer klasik send return bağlantısı olmayacak mı ? Bu senaryoda da girdiğim drive ya da preamp pedallarının tonları sadece returnden girdiğim gibi olmaz dimi ?

Distortion kısmını bilemem de (aslında herhalde bunlar preamp ama distortion olarak piyasaya çıkmış aletler olabilir- distortion amacı sinyale gürültü vermek) preampli/simulasyon pedallarını zaten return fx'den girmek lazım, işin mantığı zaten amplinin kendi preampını bypass edip yerine bu preampı kullanmak (kabaca fender ampliniz var ama marshall yada mesa/ peavey, X soundu istiyorsunuz o zaman bunu giriyorsunuz). Zaman bazlı efekt pedallarını yada modülasyon vs. de genelde 4 kablo yolu ile preamp ve power amp arasına koyuyorlar, bunun da mantığı ampliden gelen saf tonunun korunması, ama genel geçer kural değil bunlar.

Sizin senaryoda kısaca amplinin input kısmını return fx'e almış oluyorsunuz, Send kısmı mantıksal olarak amplinizin kendi preampındaki tonu kullanmak için.

Şayet Doğru anladıysam; Basitçe; Zaten MT2''yi sent return ile birlikte yapmalısınız. MT2 preamp görevi görür, Sadece Return'den girmek için prosesöre ihtiyacınız var. MT2'nin nedense dizayn şekli böyle. Ses Elektroniğinden, mühendisliğinden anlamadığım için izah etme cüretinde bulunmuyorum. Wah pedalı nasıl sadece gitardan hemen sonra anfi önünde doğru ses veriyorsa, MT2 de bunun aksine FX loop'da doğru çalışıyor. Ha yıllarca anfi önünde çaldık, ordan da sound elde ettik bi şekilde ama diğer distortion pedallarından farklı bir yapısı var.

Belki input girişine bir "dummy jack" takman gerekiyor olabilir, bendeki Blackstar Debut 50 öyle çalışıyor, sağı solu belli olmaz bu Blackstar'ın.
Evet dediğiniz gibi yaparak sorunumu çözdüm, çok teşekkür ederim.

Distortion kısmını bilemem de (aslında herhalde bunlar preamp ama distortion olarak piyasaya çıkmış aletler olabilir- distortion amacı sinyale gürültü vermek) preampli/simulasyon pedallarını zaten return fx'den girmek lazım, işin mantığı zaten amplinin kendi preampını bypass edip yerine bu preampı kullanmak (kabaca fender ampliniz var ama marshall yada mesa/ peavey, X soundu istiyorsunuz o zaman bunu giriyorsunuz). Zaman bazlı efekt pedallarını yada modülasyon vs. de genelde 4 kablo yolu ile preamp ve power amp arasına koyuyorlar, bunun da mantığı ampliden gelen saf tonunun korunması, ama genel geçer kural değil bunlar.

Sizin senaryoda kısaca amplinin input kısmını return fx'e almış oluyorsunuz, Send kısmı mantıksal olarak amplinizin kendi preampındaki tonu kullanmak için.
Şimdi de farklı denemelerle güzel bir dizilim yakalamaya çalışıcam. Kabinden(blackstar htv 112(celestion seventy 80)) kaynaklı mı bilmiyorum ama drive kanallarında belirli bir alanın dışına çıkamıyorum gibi geliyor o sıcak ve hacimli marshall tonlarına ulaşamıyorum.

Şayet Doğru anladıysam; Basitçe; Zaten MT2''yi sent return ile birlikte yapmalısınız. MT2 preamp görevi görür, Sadece Return'den girmek için prosesöre ihtiyacınız var. MT2'nin nedense dizayn şekli böyle. Ses Elektroniğinden, mühendisliğinden anlamadığım için izah etme cüretinde bulunmuyorum. Wah pedalı nasıl sadece gitardan hemen sonra anfi önünde doğru ses veriyorsa, MT2 de bunun aksine FX loop'da doğru çalışıyor. Ha yıllarca anfi önünde çaldık, ordan da sound elde ettik bi şekilde ama diğer distortion pedallarından farklı bir yapısı var.
İnternette send return yerine sadece return ile girildiğini gördüm hatta gitarteknikleri kanalının bir videosunda da amt ss30u da sadece returnden girmişti. Ben de sorunumu input girişine boş bir jack takarak çözmüş oldum ve gitar preamp return dizilimiyle sesi aldım. Değişik bir sistem amfiyi kandırıyormuşum gibi hissettim😅

Gitar -> MT2 -> efektler -> return şeklinde gireceksiniz.

"Ama neden?" derseniz şöyle diyelim. Send amfinin üstündeki preamp'tan geleni dışarı yolluyor, siz araya efektlerinizi koyuyorsunuz, return'den geri dönüp poweramp'a geçiyorsunuz. Preamp olarak MT2'yi kullanacağınız için amfinin preampını dışarı yollamanıza gerek yok. Zaten bunu yaparsanız işin içine mt2 girince muhtemelen düz ossuruk sesi alacaksınız.

Konu bu kadar.

Gitar -> MT2 -> efektler -> return şeklinde gireceksiniz.

"Ama neden?" derseniz şöyle diyelim. Send amfinin üstündeki preamp'tan geleni dışarı yolluyor, siz araya efektlerinizi koyuyorsunuz, return'den geri dönüp poweramp'a geçiyorsunuz. Preamp olarak MT2'yi kullanacağınız için amfinin preampını dışarı yollamanıza gerek yok. Zaten bunu yaparsanız işin içine mt2 girince muhtemelen düz ossuruk sesi alacaksınız.

Konu bu kadar.
Peki şunu sorayım size. Eq, wah, boştur gibi normal inputtan giriş yaptığımız pedallar varken nasıl bir sıralama yapıcam? Preamp olarak english muff ve mind abuse mk2 kullanıyorum. Gitar wah,whammy ve eq yapsam, eq nun çift outputu var birini normal od comp tarzında devam edip inputa girsem ve diğerini de preamp, modülasyon ve return yapsam mantıklı bir dizilim olur mu ?

Peki şunu sorayım size. Eq, wah, boştur gibi normal inputtan giriş yaptığımız pedallar varken nasıl bir sıralama yapıcam? Preamp olarak english muff ve mind abuse mk2 kullanıyorum. Gitar wah,whammy ve eq yapsam, eq nun çift outputu var birini normal od comp tarzında devam edip inputa girsem ve diğerini de preamp, modülasyon ve return yapsam mantıklı bir dizilim olur mu ?

Inputtan kasıt amfinin inputuysa mantıklı değil.

Returne preampı girdikten sonra preampın öncesini amfinin input kısmı, preamptan sonrasınıysa FX bölümü olarak düşüneceksiniz.

Inputtan kasıt amfinin inputuysa mantıklı değil.

Returne preampı girdikten sonra preampın öncesini amfinin input kısmı, preamptan sonrasınıysa FX bölümü olarak düşüneceksiniz.
Yani her şeyi return bölümünden yürütücem. Bugüne kadar hiç böyle denememiştim gerçi preampleri de normal inputundan kullanıyordum ve istediğim tonları da tam anlamıyla alamıyordum açıkçası hep belirli bir sınırın içerisinde kalmış gibiydim. Umarım şimdi bir şeyler değişir, teşekkür ederim bu arada.

Bir set upta bence 2 eq olmalı ama 1 eq var ise, drivedan sonra yer almalı.

Bir set upta bence 2 eq olmalı ama 1 eq var ise, drivedan sonra yer almalı.
Katılıyorum, orada yazarken input girişini genel olarak yazdığım için sıralamaya girmemiştim ve telefondan yazıyordum hatta "boştur" yazan yeri "booster" olarak yazmıştım ama düzelttiği için booster olarak çevirmiş onun için de kusura bakmayan o an farkedemedim. Bu arada 2 eq pedalı olan bir setup dizilimi hiç görmedim bahsettiğiniz 2 eqlu dizilimde 2. eq pedalını nerede ve ne amaçla tercih ediyorsunuz ?

Katılıyorum, orada yazarken input girişini genel olarak yazdığım için sıralamaya girmemiştim ve telefondan yazıyordum hatta "boştur" yazan yeri "booster" olarak yazmıştım ama düzelttiği için booster olarak çevirmiş onun için de kusura bakmayan o an farkedemedim. Bu arada 2 eq pedalı olan bir setup dizilimi hiç görmedim bahsettiğiniz 2 eqlu dizilimde 2. eq pedalını nerede ve ne amaçla tercih ediyorsunuz ?
bosseq.webp

2.den bahsediyorsak, yani gitardan hemen sonra olmayan,
Anfide Basitçe bu şekilde FX loop'da , Prosesör veya pedal boardda yine drive'dan sonra
bosseqmoer.webp

Anfi veya Drive Eqları detaylı olmadığı için tercih edilen frekansları öne çıkarmayı veya tercih edilmeyen frekansları traşlamayı tam yapamaz. Bu da zaten ton dediğimiz şeyin kendisidir. Ben Drive'ı analog bir aletten almayı seviyorum çünkü tele temas hissiyatını, bilek hareketimi (downpicking-alternate) analog alet daha iyi algılıyor veya ben öyle hissediyorum. Ama notaların ayrı ayrı temiz duyulması konusu... kesin net bilgi 🙂
Bir çok kişinin aksine ben EQlamada üzgün surat gibi midler yukarıda seviyorum. tizleri tıraşlıyorum. Bu tam göbekten gelen bir sound haline geliyor. palm mutingler, kalın tellerde tek notalı kromatik riffler daha iyi anlaşılır hale geliyor.

180947 eklentisini görüntüle
Anfide Basitçe bu şekilde FX loop'da , Prosesör veya pedal boardda yine drive'dan sonra 180948 eklentisini görüntüle

Anfi veya Drive Eqları detaylı olmadığı için tercih edilen frekansları öne çıkarmayı veya tercih edilmeyen frekansları traşlamayı tam yapamaz. Bu da zaten ton dediğimiz şeyin kendisidir. Ben Drive'ı analog bir aletten almayı seviyorum çünkü tele temas hissiyatını, bilek hareketimi (downpicking-alternate) analog alet daha iyi algılıyor veya ben öyle hissediyorum. Ama notaların ayrı ayrı temiz duyulması konusu... kesin net bilgi 🙂
Bir çok kişinin aksine ben EQlamada üzgün surat gibi midler yukarıda seviyorum. tizleri tıraşlıyorum. Bu tam göbekten gelen bir sound haline geliyor. palm mutingler, kalın tellerde tek notalı kromatik riffler daha iyi anlaşılır hale geliyor.
Aslında clean için ayrı drive için ayrı eq gibi oluyor. İnput kanalına sürdüğümüz hatta yer alan drivedan sonra gelen eq'nun amacı bir booster gibi mi yoksa drive ile birlikte sürekli aktif tutarak asıl drive tonunu belirleyen bir drive'ın eq'su gibi mi tercih ediyorsunuz ? FX looptaki eq'yu kafama tam oturtamadım hocam kusuruma bakmayın. FX loopta genelde kullandığımız pedallar modülasyon pedalları oluyor bunlara etkisi olması için koyduğunuzu düşünmüyorum, onun yerine preamp pedalı koyduğunuz durumda preamp için ekstra eq ayarı olsun diye mi koyuyorsunuz ?

180947 eklentisini görüntüle
Anfide Basitçe bu şekilde FX loop'da , Prosesör veya pedal boardda yine drive'dan sonra 180948 eklentisini görüntüle

Bu arada resimlerle ve açıklayarak, göstererek harika bir anlatım yapmışsınız. Çok teşekkür ederim. 🙂 Sadece kafamda oturtamadığım yerler var onları üst kısımda belirttim. Bu arada yanlış anlamayın bilmediğim ve hiç bu şekilde denemediğim için oturtamadım ondan bilgi almak adına soruyorum size.

Aslında clean için ayrı drive için ayrı eq gibi oluyor. İnput kanalına sürdüğümüz hatta yer alan drivedan sonra gelen eq'nun amacı bir booster gibi mi yoksa drive ile birlikte sürekli aktif tutarak asıl drive tonunu belirleyen bir drive'ın eq'su gibi mi tercih ediyorsunuz ? FX looptaki eq'yu kafama tam oturtamadım hocam kusuruma bakmayın. FX loopta genelde kullandığımız pedallar modülasyon pedalları oluyor bunlara etkisi olması için koyduğunuzu düşünmüyorum, onun yerine preamp pedalı koyduğunuz durumda preamp için ekstra eq ayarı olsun diye mi koyuyorsunuz ?

1- Birinci Eq Gitarın clean sinyalinin anfiye nasıl ulaşmasını istediğinizle ilgili bir durum. Doğrudur, akustik/clean tone olarak da kullanılabilir. Bass Mid karakterli bir gitarın (Gibson), high mid, tiz karakterli bir gitar gibi ( PRS- Fender) parlak, gevrek bir sinyal göndermesini sağlayabilirsiniz. Boss GE7 veya MXR 10 band gibi Volume/Gain opsiyonu olan EQ pedalıyla komple Boost da düşünülebilir ama Tube amp yoksa bence bu boost işi biraz gereksiz kaçar.
2- FX loopa koymamın nedeni Drive/Crunch edilmiş tona direkt etki etmesi ve bu tonda ince işçilik yapılabilmesi. Çünkü Anfi kendi karakterine ve imkanlarına göre sesi drive ediyor. Bu drive tonları gereksiz frekansların oluşmasına sebep olabiliyor. Evet EQ sürekli aktif duruyor.( clean tona geçişte kapatılabilir). FX Send'ten INPUT yapılmış EQ pedalının OUT'una diğer pedallar bağlanıp FX Return ile anfiye geri dönülür. Bunun dışında EQ konulacak başka bir opsiyon yok. Anfinin output'undan Kabine giden kablo arasına konulamaz (konulmamalı )
3-Ben Bu pedalı bir amaçla daha kullanıyorum. ''Attenuator''. Yani tüplü anfim 3. tıkta adam gibi ses vermeye başlıyor ama mahalleye de yayın başlıyor. Anfinin ses vermeye başladığı noktayı değiştirmeden, Eq pedalının üzerindeki volume düğmesini kısarak sesi medeniyet seviyesine indiriyorum. Böylelikle anfi drive karakterinde bir değişme olmuyor.

Son düzenleme:

Geri