Beni en çok tetikleyen lafların başında geliyor bu trajikomik soru. Vermek sitediğim ilk cevap "Sana ne ? Ne yapacakasın bende ne gitar olduğunu ?" tadında ise de, bu her zaman mümkün olmuyor. Karşımdaki densiz veya duyarsız da olsa, gayet iyi niyetle sorulabiliyor çünkü.
Ben de neden bu sorunun aslında iyi niyetli ol(a)mayacağını bağlama göre değerlendirmek istedim. Maksat eğlence (!) olsun.
Bu soruyu grubuna gitarist arayanlar sorduğu zaman, daha ziyade şunun itirafı oluyor:
"Bir b.ktan haberimiz yok. Ama o kadar sığ ve şekilci denyolarız ki, sahip olduğu gitar markasına göre gitaristi değerlendirebileceğimizi sanıyoruz. Mesela ne bileyim, Gibson veya Fender varsa adamda, o iyidir..."
Benim vermek istediğim cevaplar:
"Konuyu değiştirelim lütfen (!). LÜTFEN."
"Elekto gitar sevmiyorum: Akustik var bende sadece".
Eğer gitaristler arası geyik yapılacaksa, bu soru başka yerlere gidiyor aslında. Mesela dünyalığını yapmış tuzu kuru beyefendiler soruyorsa bunu, ben onu daha ziyade şöyle algılıyorum:
"Ben de bir numara yok, pek bir şey çalamıyorum ama, gitarlarım seninkileri döver. Hatta dövebildiğimi de hissetmek istiyorum. Ben de mesela gak gak gak, guk guk, Amerikan custom butik relic gak gak, guk guk var..."
Benim vermek istediğim cevaplar:
"Melodik minör modlarını bilyor musun ?"
Veya...
"Dün Cherokee altyapısı üzerine emprovize çalıştım. Sen ne çaldın dün ?"
gibi gibi...
Gitaristlerarası geyik yapılacaksa, soru dediğin "Ne tarz çalıyorsun ? Kimleri dinlersin ? " filan tadında olur.
Adamın kaç odalı evi olduğunu, arabasının ne marka olduğunu merak etmiyorsan, gitar markasını da sormayıver bir zahmet. Birlikte çaldığınız zaman öğrenirsin.
Benim gibi bu soruya ayar olan, ayılan-bayılan başkaları da varsa duymak isterim açıkçası..