Ben burada konuşulanlar kadar umutsuz bakmıyorum. Benim de hayalim bu, ülkemizde hayali seri üretim gitar yapmak olan çok insan var bu başlıkta da gördüğümüz üzere. Yalnız bu iş şunu şurdan alsam, şunu şurdan bulsam, bunu da şu şekilde halletsek diye olmaz. Böyle olanlar ortada zaten, şuana kadarki seri üretim gitar denemelerinin hepsi battı bu ülkede yeterince sağlam girilmediğinden dolayı bu işe.
Fiyatı düşük tutmaktan ya da sesinden de öte gitarın satılması için en kilit nokta gitarın görünüşü: yakışıklı olmalı ve benzerlerinden bir şekilde ayrılmalı. Superstrat modeller için konuşursak bazı markalar bunu sap kellesi tasarımıyla, bazıları gövde tasarımındaki değişikliklerle, bazıları da sadece boya ve süslemeler ile yapıyor. Yani bu iş için önce ciddi bir arge yatırımı yapılmalı. Ucuza sx-squier klonu yerli gitar üreteyim satayim diye yola çıkılırsa o iş yaş. İnsanlar squier'i üstünde fender yazdığından dolayı alıyor, bu büyük bir güven kaynağı. Siz ne kadar iyi gitar yaparsanız yapın fiyat olarak squierlerle aynı olsanız bile yeterli miktarda satamazsınız. E SX gibi sürümünüz de çok yüksek olmayacak, iyi ağacı ucuza da veremeyeceksiniz. Tek çare, iyi tasarımlar, yenilikçi fikirler ve bütün bir elektro gitar ekosistemi oluşturmak. Ekosistem dediğim de parçaların çok büyük çoğunluğunu gene burada yerli olarak üretmek yani. Kore üretimi parça alıp kullanırsanız karınızdan zarar edersiniz, o parçayı almak yerine burada üretirseniz katma değeriniz çok daha fazla olur.
Bu minik parçaları üretmek çok zor değil, sabit köprü-hardtail, gerekirse tom, tailplace, burgu, ferrule, yay, tremolo bloğu... En önemlisiyse manyetik. Sağlam luthier ve iş bilen insanlarla anlaşıp onları bir şekilde şirket içerisinde maaşla çalışmaya ikna etmek gerekli.
Son olarak bir örnekle bitirmek istiyorum:
Kimse şu gitarı sipariş ederken manyetiğine bakmıyor. Fiyatı 400 sterlin, thomanın çinde kim bilir kimlere ürettirdiği tamamiyle bütün ekosistem olan gitarı: Köpek gibi de satıyor, ben de almayı çok düşünmüştüm. Bu arada yeni yaklaşımlardan da faydalanılmalı ağaç kavurma(Roasted maple) gibi. Ağacın dayanıklılığını ve kararlılığını da artırıyormuş. Bu tarz şeylerin de argesi yapılması lazım.
Electric Guitar Ergonomically shaped sapele body, Flamed maple top featuring an 'Ultra Flame' veneer, Matching headstock, Roasted Canadian hard maple neck, Bolt-on neck attachment, Roasted Canadian hard maple fretboard, Dots fretboard inlays,...
www.thomann.de
Devletin tüm imkanları kullanılmalı böyle bir işe girişilecekse, tübitak bursu vb. Üniversitelerin kuluçka merkezlerinde destekli ofis ve stajyer yardımı alınmalı. Küçük işler zaten bedavaya enstrüman yapım bölümlerinden toplanacak stajyerlere yaptırılacak.