Ses kartı Gürültü sorunu

ses kartıturkrock.webp

Ses kartında gitardaki o gerçek amfi sesini duymaya yaklaşmak için neye bakmamız lazım yani ses kartın
daki hangi özellik önemli çünkü çoğu ses kartı 24 bit ve 192 khz yani bu ses kartlarını birbirinden ayıran fiyatını artıran
önemli özellik nedir?

Ses kartında gitardaki o gerçek amfi sesini duymaya yaklaşmak için neye bakmamız lazım yani ses kartın
daki hangi özellik önemli çünkü çoğu ses kartı 24 bit ve 192 khz yani bu ses kartlarını birbirinden ayıran fiyatını artıran
önemli özellik nedir?
Ses kartları daha çok gitarın kuru sinyaliyle ilgilidir. Hissiyatı daha çok etkiler. Gecikmesi az olan iyidir. Genelde fiyat ile doğru orantılıdır. Fiyat performans ürünlerini çok tavsiye etmem.
Bunun yanında ses kartında JFET gibi özellikler de amfi sesine yaklaştırır. AXE I/O solo kullanıyorum. Tavsiye ederim. İyi bir plug-in kullandığınız sürece maksimum verimi almış olursunuz.
Gitar amacına daha uygun olarak üretilen ses kartlarında; aktif-pasif manyetik seçeneği, pure-jfet(tüplü his), input empedans ayarı gibi özellikler var.
Plug in olarak da Mercuriall Amp Box kullanırım kesinlikle tavsiye ederim. Bildiğim kadarıyla Neural Dsp ile beraber ilk sıradalar. Neural da kullandım fakat -Ampboxa çok alışık olduğumdan da olabilir- Ampbox kadar iyi hissettirmedi.

Kağıt üzerinde 32 bit daha iyidir tabii ki. Bu aralık yükseldikçe farkı anlayabilmeniz için diğer ekipmanların da yükselmesi gerek. 24 bit standart sayılıyor zaten. Kağıt üzerinde özellikler iyi olsa bile cort olabiliyor. Birçok parametre var bunun için.
Sorduğunuz ses kartına baktım yine f/p ürünlerinden. Ne kadar fazla para verirseniz o kadar iyi olacak. Tabii ki bilindik markalarda.
Bu konu hakkında kapsamlı bir yazı var forumda.

Ses kartının sıcaklık ile ilgisi yok. Ses kartı analog gelen sesi dijitale ceviriyor.
Yani veriye dönüştürüyor.
Siz bu veriyi hangi programda kullanacaksınız.
Önemli olan kullanacağınız program. Programlar size sıcak tonu verebilir.
Teneke gibi gelen programlarda var, lambalı amfiye yakın tonlara yakın olanlarda.
100$ veya 500$ ses kartının çok büyük bir etkisi olmaz.

En önemlisi, bu sesi nereden duyuyorsunuz.
Kulaklıktan mı? Hoparlörden mi? Onların kalitesi nedir.
Duyduğunuz yer inanın ses kartından daha önemli.
100$ değerindeki hoparlör ile 500$ hoparlör arasında çok büyük bir fark oluyor.
Aynı markanın 3inç , 5inç veya 8inç referans monitörlerin bile duyumları çok farklı.

srv975 monitör bile denmeyecek ucuz küçük hoparlörlerim var bu faktörü hiç düşünmemiştim çok teşekkürler bilgi için iyi bir monitör bulup aradaki farkı duymak istiyorum.

Uzun zamandır dinlediğiniz her müzik ses kartı ile kayıt ediliyor. Sıcak gitar tonu dediğiniz şey de mikrofondan geliyor. Yani mikrofonlansa bile bunu da ses kartı ile kayit ediyorsunuz. Mevzu kullanılan ekipmanlar mixing, mastering, tuşe falan. Amfi almayın ses kartı alın tavsiyesi veren insanların anlamadığı mevzu bu zaten.

Ses kartları daha çok gitarın kuru sinyaliyle ilgilidir. Hissiyatı daha çok etkiler. Gecikmesi az olan iyidir.
Geçikme ne kadar azsa o kadar iyidir.
Ses kartının iyi olması meselesi gecikme ile ilgili değildir.
Bütün ses kartları gecikme yapar. Bu bir kusur değildir: Hepsi sizin etkilenmeyeceğiniz seviyeye kadar ayarlanabilir.
çoğu ses kartı 24 bit ve 192 khz yani bu ses kartlarını birbirinden ayıran fiyatını artıran
önemli özellik nedir?
Müzik endüstrisi 24bit /16 bit 48.000kHz / 44.100kHz kullanır. Geri kalan ise sinema sektörü surround ve benzeri geniş çaplı işler için kullanılmakta.
Ses kartın bozuk değil. Zaten o gain düğmesi sonuna kadar açılmaz. Peak ışığı yanmayacak şekilde, saat 8 ile 12 arası idealdir genelde.
Ezbere ayarlanmaz. Her gitarın ve ses kartının giriş / çıkış empedansları farklıdır. Gain seviyesini doğru ayarlamak için; VST deki input seviye göstergesine bakılır. (Genelde -18dB - 6dB arası na ayarlanıyor. ) Ancak Doğru input gain için; VST nin manueline göz atın. Orada belirtilmiştir.
JFET gibi özellikler de amfi sesine yaklaştırır.
Böyle büyük anlamlar yüklemeyin, aslında yaptıkları iş basittir.; Sesi balanslı / enstüman girebileceğiniz empedansa getirirler. Bazı ses kartları Hi-Z olarak tanımlar.

Bende steinberg ur22 mk2 var ama o sıcak tonu alamadım malesef
Sıcaklığı ses kartı vermez. Verirse; bir kusur sayılır.
Kağıt üzerinde 32 bit daha iyidir tabii ki.
Sadece PC yi yorarsınız. 32 ya da 64 te çalışmak sizin hissedebileceğiniz bir etki yaratmaz. O alan, düzenlemelerde ihtiyaç olan bir şeydir.
Gitar çalarken 16bit fazlası ile yeteri.
24 bit standart sayılıyor zaten.
Kayıt ve mix / düzenleme / mastering aşamasında tercih edilir. Biten kayıtlar 16bit e çevrilir.
Sorduğunuz ses kartına baktım yine f/p ürünlerinden. Ne kadar fazla para verirseniz o kadar iyi olacak.

Neye ihtiyacınız varsa o sizin için iyidir. Kullanmayacağınız özelliklere neden Boşa para veresiniz? Bu kartı pahalı yapar, ama daha iyi yapmaz. Misal ADAT girişi olması. AES / EBU olması, Word Clock olması... Ne yapacaksınız ki bunları?

Enstrüman mı gireceksiniz?
Balanslı çıkış ihtiyacınız mı var?
Harici güç beslemesi mi lazım?
Aynı anda kaç kanal kaydedeceksiniz? Gibi...

Geri