Merhabalar
Foruma sırf bu konu için katıldım. Umarım başlık sahibi arkadaşa yardımcı olabilirim.
İnönü Üniversitesi Müzik Teknolojileri Bölümünde 3. sınıfa geçmiş biri olarak deneyimlerimi aktarmak isterim. Öncelikle "Ses Mühendisliği" bölümünün dünyanın hiçbir yerinde Ses Mühendisliği diye geçmediğini belirtmek isterim. Belki 1 yada 2 üniversitede bulabilirsiniz. Bütün dünyada bu bölümler Müzik Teknolojileri, Ses Teknolojileri, Duysal Sanatlar gibi farklı farklı isimlerle geçiyor. O yüzden isimlere çok takılmamak gerekiyor.
Türkiye'de böyle bölümler yok diyen arkadaşlar için evet Türkiye'de böyle bölümler var. Sıralamak gerekirse 9 Eylül Üniversitesi Müzik Bilimleri Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarm Fakültesi Duysal Ses Sanatları Tasarımı, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teknolojileri Bölümü, Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Müzik Bölümü Müzik Teknolojisi Anabilim Dalı ve Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümünde (Mehmet Kurtuluş Hocamızdan Alıntılanmıştır) bu eğitim veriliyor. Sınavlarına katılmak için her üniversitenin kendi şartları var. Fakat genel olarak YGS sınavına girip barajı aşmanız başlangıç için yeterli oluyor. İlerisini de zaten her üniversite kendi belirliyor.
Peki nedir içeriği neler yapıyor bu insanlar diye sorarsanız Kayıt-Mix-Mastering derslerinin dışında Akustik, MIDI, Temel Elektronik, Ses Tasarımı, Yazılım ve Programlama Dersleri, Elektronik Kompozisyon gibi derslerimiz var. Elbette üniversiteye göre bu dersler artıp azalabilir, değişebilir. Fakat temelde aynıdır. Almak istediğiniz eğitim Ses Mühendisliği'nin hangi alanına hitap ediyorsa (ki çok fazla yönelebileceğiniz alan var) ona göre araştırmanızı yapıp giderseniz hem okurken daha çok keyif alır hemde kendinizi daha çok geliştirme şansına sahip olursunuz.
Biraz da kendimden bahsetmek istiyorum. Ben bu bölüme girdiğimde aklımda ses kayıt, mix ve mastering gibi alanlara yönelmeyi düşünüyordum. Fakat sevgili hocam Arda Eden sayesinde dijital ses donanımları tasarlamaya karar verdim. Bu tip donanımları tasarlamak için ARM Cortex-M4 işlemcilerle çalışıyorum. Örneğin dijital efekt aletleri, ses sentezleyiciler ve belki de bir workstation klavye tasarlayabilirim. Şu an üniversitedeki topluluğumda basit düzeyde mikroişlemci programlama dersleri veriyorum. (elbette bu işte profesyonel değilim ve katetmem gereken uzunca bir yol var)
Yukarıda bahsetmek istediğim bu bölümler sadece ses kayıt, mix ve mastering gibi alanlardan oluşmuyor. Fakat herşey sizde bitiyor. Yeterli gayreti gösterip sabırla çalışmazsanız bölümden çıktığınızda en fazla diploma sahibi bir işsiz olursunuz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başlık sahibi arkadaşım isterse PM atabilir. Sınav yönergeleri, sınav içerikleri ve derslerle ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilirim.