Tek kelime yazınca sanırım sert cevap vermişim gibi durmuş ama niyetim o değildi 🙂 Ordaki doğrusallık şu şekilde, potans dediğimiz parça esasen ayarlanabilen bir direnç, hani humbucker'a 500k single'a 250k kullanıyoruz ya direnç yani, örneğin 500k pot kullandık, tam açıkken 500k, potu kıstıkça değer düşüyor, volumü kısan veya tonu değiştiren şey de bu direnç değişimi, potun taper'ı yani audio (logaritmik) mi lineer mi olduğu potu kıstığımızda değerin ne kadar hızlı veya ne kadar yavaş başka bir değişle ne kadar yumuşak bir geçiş ile değişeceğini belirliyor. Örneğin logaritmik potu ele alırsak, potu kıstığımızdaki değer logaritmik olarak azalır yani basit bir dilde potu yarıya kadar kıstığımızda geçiş çok daha hızlı olacaktır yani pot yarıdayken volume yarıya gelmesi gerekirken %80 civarında kısılır. Lineer taper potlarda değişim aynen adı gibi lineerdir, bu çok daha yavaş yumuşak bir değer değişimi demek, yani linner potu yarıya kadar kıstığımızda üç aşşağı beş yukarı volumün de %50 azaldığını duyarız
Dolayısıyla volume potundan hızlıca sesi kapatmak kısmak isteyen gitaristler audio taper (logaritmik) tercih eder, yok ben volume swell yapacam veya volume potum daha yavaş bir geçiş sağlasın diyen gitaristler lineer tercih eder (bu arada fabrika çıkışı gitarların %90 kadarında vol potu lineer geliyor) tone potu için teoride iki taper da iş yapar gibi gözükse de linee taper potlar tone potu için pratikte uygun değiller, denemesi bedava değil denemeyin 🙂 tone potu audio taper kullanılır
Mikserlerde ve eq pedallarında vs kullanılan dikey çalışan potanslar sürgülü potans olarak tabir ediliyor yani potun taper'ıyla (logaritmik veya lineer oluşuyla) bir bağlantısı yok
işte böyle özeti bile uzun bir konu dolayısıyla üşenip ''değildir'' diye tek kelime yazmıştım, yanlış anlaşılmasın 🙂