Aç kalma (veya başka işler yapmaya sürüklenme) ihtimalin %80. Geri kalan yüzdelik şans, çevre, girişkenlik ve her yolu zorlama ile ilgili. Bu mesleği öğrenmek veya yapmaya başlamak için okuluna gitmenin tabii ki faydası var ama, direkt işin içine girip deneyim kazanmaya çalışmak, bu mesleğe daha etkin bir giriş oluyor maalesef (ve bu dünyanın her yerinde ses mühendisliği için geçerli).
Sen güzel güzel okurken, diğer tarafta stüdyoda getir götür işlerini yapıp, çay kahve yapıp işi öğrenmeye çalışan / belki bedavaya çalışıp deneyim kazanmaya, çevre yapmaya gönüllü olan kişiler, sen okulu bitirene kadar stüdyonun başlıca işlerini yapan mühendis / aranjör / prodüktör vs. olmaya kadar gelebiliyorlar. Okulu bitirince de sen öğrendiğin mesleği yapıp artık para kazanmaya ihtiyacı olan ama hiç gerçek dünya deneyimi / çevresi olmayan bir kişi olarak zorlanma ihtimalin yüksek olabilir.
Kısaca bu bölümleri okuyanların çoğu para kazanmak için başka meslekler yapıyor. Karşılaştırmak gerekirse, iyi bir okuldan mezun olmuş bir makina mühendisinin ilk senesinde iş bulma olasılığı %70 dersek, ses mühendisliğinde bu %5 civarındadır.
Kendim de ses mühendisliği mezunuyum, ayrıca yüksekte yaptım bu arada. (Ben kendi mesleğimi yapıyorum o ayrı 🙂)