Ortama, izleyici tipine, başladığınızdaki doluluk oranına göre değişecek bir şey.
- Bar sahnesi yapıyorsanız zaten herkesin bildiği, eşlik edecekleri şeyler çalınır, böyle mekanlarda bilinmeyen şarkılar izleyiciyi huzursuz ve rahatsız eder. Bir süre sonra kaçtıklarını görürsünüz. Bu tip izleyici ortama ve eğlenmeye gelir.
- Konser veriyorsanız bilinmeyen istediğiniz kadar şarkı koyun. İzleyici tipi farklıdır.
- Türkçe, yabancı karışık çalıyorsanız; başta yabancıları çalın, sonra Türkçe devam edin.
- Eğer mekan boş başlayacak, daha sonra kalabalık olacaksa; hızlı coşturan şarkıların başta yer alması hata olur. Böyle bir yerde çalıyorsanız ısınma amaçlı, B-Side türü şeyleri başa koyun.
- Mekan dolu başlayacaksanız; en hızlı ve en yüksek tempolu halinizle girin, ( bu bir kural haline gelmiştir, Metallica sından, Rolling Stones una kadar bütün gruplara dikkat ettiyseniz sahnelere hep hızlı başlarlar. Bunun bir nedeni var. Albümlerde de açılış şarkılar hep hızlıdır). ilk partın sonunda doğru yavaşlatın ve 2. part aynı şekilde hızlı başlayın. 3. en son setlist de ise yavaş girin , ortada hızlı çalın, oynatın. son birkaç şarkı yavaş programı bitirin ve milleti dağıtın.
- Şarkı set listini oluştururken şarkıları ritmine göre guruplayın. 2/4 ler, 9/8 ler kendi içinde mutlaka bir arada olsun. mümkünse bunları ara vermeden birbirine bağlayarak çalın.
Misal 9/8; Ele güne karşı, istanbul yeditepe, nane limon kabuğu, mavilim vb....
2/4 ; sevdan olmasa, mavi boncuk, senden başka, gurbet vb.... (Genelde son part ta yer alırlar.)