Shred tarzı çalım

Arkadaşlar merhaba. İki üç yıldır elektro gitar çalıyorum. Melodik soloları çalmakta ve öğrenmekte pek zorlanımıyorum. Mesela guns n Roses, gary moore sololarını , metallica fade to black , four horseman sololarını, hotel california vb çok hızlı çalım gerektirmeyen soloları çalabiliyorum. 6 ay önce tornado of souls solosuna başladım. Sadece son çalınan hızlı yer kaldı ama çalamıyorum. Holy wars solosu da aynı şekilde.
Parçaları örmek olarak yazdım sorunum şu: Hızlı çalınan yerlerdeki notaları kulağıma oturtup ezberleyemiyorum ve hızlı çalmaya çalıştığım zaman sağ sol el senkronum kayıyor. Bu tarz hızlı soloları çalmak için nasıl bir yol izlemeliyim 6 ay 1 senedir takıldım gelişemiyorum.

Merhabalar. Benim de yıllarca sorun yașadığım noktalardan birisini sormușsunuz. Ben bunu yavaș çalıșarak așıyorum. Soloları pasaj pasaj bölüp yavaș yavaș öğrenmek lazım. Soloyu öğrendikten sonra hızlanmaya bașlıyorum. Cidden metronomu bir bir arttırarak ilerliyorum. Çalamadığım hızda durmuyorum. Düșük metronom ile çalmaya devam ediyorum. Artık birebir yapabiliyorsam hızı arttırıyorum.

Bunun daha iyi methodları varsa ben de öğrenmek isterim.

Arkadaşlar merhaba. İki üç yıldır elektro gitar çalıyorum. Melodik soloları çalmakta ve öğrenmekte pek zorlanımıyorum. Mesela guns n Roses, gary moore sololarını , metallica fade to black , four horseman sololarını, hotel california vb çok hızlı çalım gerektirmeyen soloları çalabiliyorum. 6 ay önce tornado of souls solosuna başladım. Sadece son çalınan hızlı yer kaldı ama çalamıyorum. Holy wars solosu da aynı şekilde.
Parçaları örmek olarak yazdım sorunum şu: Hızlı çalınan yerlerdeki notaları kulağıma oturtup ezberleyemiyorum ve hızlı çalmaya çalıştığım zaman sağ sol el senkronum kayıyor. Bu tarz hızlı soloları çalmak için nasıl bir yol izlemeliyim 6 ay 1 senedir takıldım gelişemiyorum.
Merhabalar. Benim de yıllarca sorun yașadığım noktalardan birisini sormușsunuz. Ben bunu yavaș çalıșarak așıyorum. Soloları pasaj pasaj bölüp yavaș yavaș öğrenmek lazım. Soloyu öğrendikten sonra hızlanmaya bașlıyorum. Cidden metronomu bir bir arttırarak ilerliyorum. Çalamadığım hızda durmuyorum. Düșük metronom ile çalmaya devam ediyorum. Artık birebir yapabiliyorsam hızı arttırıyorum.

Bunun daha iyi methodları varsa ben de öğrenmek isterim.
Her iki el tekniğinde (ör: pena ile tel geçme, sol elde zayıf parmakların güçlendirilmesi gibi...) teknik unsurların ayrıca egzersizlerle ele alınması lazım. Sadece soloyu çalışarak takılmanız çok doğal.
@brknc : Gitarda tecrübesi 2-3 yıl ile sınırlı bir arkadaşın "The Four Horsemen, Gary Moore soloları" çalabiliyorum demesi, sonra da çok hızlı çalım gerektirmeyen soloları çalabildiğini söylemesi gibi tutarsızlıklar konusunda dikkatli olması gerekiyor. Bu gibi durumlarda size daha objektif yaklaşıp yol gösterecek bir hocadan ders almak çok daha iyi olur. Muhtemelen çalabildiğinizi düşündüğünüz sololarda da pek çok hatanız var, ama siz farkında değilsiniz. Daha gerçekçi olmanız lazım.
Gary Moore üstadın adını anmışken, şuraya da ders verir gibi çaldığı sololarından birinin yer aldığı bir şarkısını ekleyeyim. 03.22 itibariyle başlıyor solo.

Her iki el tekniğinde (ör: pena ile tel geçme, sol elde zayıf parmakların güçlendirilmesi gibi...) teknik unsurların ayrıca egzersizlerle ele alınması lazım. Sadece soloyu çalışarak takılmanız çok doğal.
@brknc : Gitarda tecrübesi 2-3 yıl ile sınırlı bir arkadaşın "The Four Horsemen, Gary Moore soloları" çalabiliyorum demesi, sonra da çok hızlı çalım gerektirmeyen soloları çalabildiğini söylemesi gibi tutarsızlıklar konusunda dikkatli olması gerekiyor. Bu gibi durumlarda size daha objektif yaklaşıp yol gösterecek bir hocadan ders almak çok daha iyi olur. Muhtemelen çalabildiğinizi düşündüğünüz sololarda da pek çok hatanız var, ama siz farkında değilsiniz. Daha gerçekçi olmanız lazım.
Gary Moore üstadın adını anmışken, şuraya da ders verir gibi çaldığı sololarından birinin yer aldığı bir şarkısını ekleyeyim. 03.22 itibariyle başlıyor solo.

Cevap için teşekkür ederim. Gary mooredan picture of the moon, one day ve parisenne walkways çalabiliyorum. Elbette hatalarım vardır ama en azından ezberlemekte ve metronoma oturtmada çok sıkıntı çekimiyorum. Four horsemanda ise evet metronom sıkıntılarım var. Ama melodiyi kulağıma oturtabildim. Bazı parçaları aklımda dahi tutamıyorum sorunum biraz bu aslında. Ders konusuna katılıyorum ama imkanlar biraz kısıtlı. Sağ sol el senkron ve alternate picking üzerine önerebileceğiniz egzersizler var mıdır? Bundan sonra kendi başıma nasıl ilerleyebilirim?

Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim. Gary mooredan picture of the moon, one day ve parisenne walkways çalabiliyorum. Elbette hatalarım vardır ama en azından ezberlemekte ve metronoma oturtmada çok sıkıntı çekimiyorum. Four horsemanda ise evet metronom sıkıntılarım var. Ama melodiyi kulağıma oturtabildim. Bazı parçaları aklımda dahi tutamıyorum sorunum biraz bu aslında. Ders konusuna katılıyorum ama imkanlar biraz kısıtlı. Sağ sol el senkron ve alternate picking üzerine önerebileceğiniz egzersizler var mıdır? Bundan sonra kendi başıma nasıl ilerleyebilirim?
Parçaları aklınızda tutamamanızın nedeni gitar klavyesi ile kurduğunuz bağın sadece şarkılar üzerinden olması muhtemelen. Klavyeyi tanımak için başka şeyler de yapmanız lazım. Bu sadece teknik egzersizle olmaz. CAGED veya benzeri bir klavye sistematiğini öğrenin derim. Notaların yerlerini biliyor musunuz? Klavyenin ne kadarında buna hakimsiniz? Bunların hepsi önemli.
Senkron egzersizleri son derece temel şeyler, internet üzerinden bir sürü bulabilirsiniz. Önemli olan bunları metronom ile, acele etmeden tamamlamak. Mümkünse bir yandan ayağınızla da tempo tutun ve sol elin bastığı her nota için penayı bir kez tele vurmaya odaklanın. Bu senkron bozulduğu anda bırakın. Yanlış senkron ile çalmaya devam ettiğiniz sürece kötü alışkanlık sürecektir ve düzeltmesi de kolay olmayabilir. Biraz titizlenmek gerekir yani.

Kas gelişimi ve alışkanlık kazanması ile ilgili bir durum.
Yeterince güçlenmeyince olmuyor.
Ne yaparsanız yapın olmuyor.
Şarkının başından oraya kadar keyifle geliyorsunuz ama orası sallantıda geçiyor.
Orayı düzeltmek için o kısmı aynı hızda çalışıyorsunuz ama bir türlü tutmaz.
Çok sinir bozucudur. Yani 5 sn sürecek bir yerden dolayı şarkı bitmez.
Ama inanın işin özü gitara ilk başladığınız günle aynı illa yavaş metronomla başlamak gerekiyor.
O hareketi yapmak için kasın güçlenmesi ve sinir sisteminin doğru zamanda doğru hareketi yapması için alışması gerekiyor.
Bu bir ay sürebilir. Bütün parçayı çalmayın.
Kendinize ödev verin. 60 metronomla başlayın. 70, 80, 90 çıkın baktınız 90da sallanıyor.
Demek ki bu kadar yapabiliyorum. Gerekirse bir hafta 90 metronomda çalın.
Parmak gelişecektir. Haftaya 100 -110 120 kadar zorlayabilirsiniz.

Parisienne Walkways çalabilen bir gitarcı, başka daha ne istesin. Artık ondan sonra bol bol çalması elzemdir. O vibrasyon salınım ...

Neyse, dayanamadım da, elektrik yaratıp ortama limon sıkmayayım. Arkadaş, sen @barrios'un aynen dediklerine bak, zaman koyup detaylı yazmış.

B

hotel california vb çok hızlı çalım gerektirmeyen soloları
Hotel california olsam çok darılırdım, eagles olsam eytli olur, başımı alır dağlara vururdum derviş misali.

Şaka bir yana, yeni kat çıkan acemi müteahhit gibi 6 aydır tornado of souls ile uğraşıyorsanız çalıyorum dediğiniz sololara tekrar göz atın.

Hız zamanla, sabırla ve doğru teknikle çalışarak oluyor. Çok sabır istiyor. Tabi biraz yetenek ve beceri de lazım.

Cevaplar için teşekkür ederim. Keşke ders alabilsem ama hem bu ekonomide ders ücretini karşılayanıyorum hem de derslerden az zaman kalıyor. Hatalarımı pekiştirmeden evde kendimi gitar hakkında nasıl geliştirebilirim?

Cevaplar için teşekkür ederim. Keşke ders alabilsem ama hem bu ekonomide ders ücretini karşılayanıyorum hem de derslerden az zaman kalıyor. Hatalarımı pekiştirmeden evde kendimi gitar hakkında nasıl geliştirebilirim?
Udemy'den kurslara bak. Selim Işık bitir sonra bide İbrahim Birdal yapıştır. Bayağı ilerlersin. Tabi anlayarak ve o dersi cidden bitirerek, sabırla ilerleyeceksin.

Run to the hills havası var gibi şarkıda ama solo güzelmiş. Bence üstadın Spanish Guitar parçası daha bir duygusal güzel çalmış bilmeyen arkadaşların dinlemesini tavsiye ederim.

Run to the hills havası var gibi şarkıda ama solo güzelmiş. Bence üstadın Spanish Guitar parçası daha bir duygusal güzel çalmış bilmeyen arkadaşların dinlemesini tavsiye ederim.
Gary Moore ne yazık ki "piyasa" işleri ile, ballad vs çalışı ile tanındı. Üstadın sevdiği bir şeydi balad çalmak, özellikle Still got the blues gibi dörtlüler çemberindeki akorları takip eden şeylerin üzerine epey şarkı yazdı. Ama bundan çok daha fazlası vardı adamda. Ne kadar büyük gitarist olduğunu ne yazık ki pek çok kişi bilmez, çünkü 90'lardan önceki kariyeri Türkiye'de tanınmıyor. Gary Moore'u "Still got the Blues" albümü ile tanıyan kitle, Dirty Fingers, Corridors of Power, Wild Frontier gibi albümlerini dinlese kulaklarına inanamaz.
Bahsettiğim kitle, aşağıdaki şeyi çalanın Gary Moore olduğuna inanamaz muhtemelen:

Gary Moore ne yazık ki "piyasa" işleri ile, ballad vs çalışı ile tanındı. Üstadın sevdiği bir şeydi balad çalmak, özellikle Still got the blues gibi dörtlüler çemberindeki akorları takip eden şeylerin üzerine epey şarkı yazdı. Ama bundan çok daha fazlası vardı adamda. Ne kadar büyük gitarist olduğunu ne yazık ki pek çok kişi bilmez, çünkü 90'lardan önceki kariyeri Türkiye'de tanınmıyor. Gary Moore'u "Still got the Blues" albümü ile tanıyan kitle, Dirty Fingers, Corridors of Power, Wild Frontier gibi albümlerini dinlese kulaklarına inanamaz.
Bahsettiğim kitle, aşağıdaki şeyi çalanın Gary Moore olduğuna inanamaz muhtemelen:

Abi tam bunla alakalı konu var forumda atayım belki birileri okur diye şey yaparken o başlığı da senin yazdığını fark ettim. Sabah sabah güzel denk geldi. Gary Moore'u da forumda eski başlıklara bakarken tanımıştım zaten. Ufak çaplı nostalji yaşadım sabah sabah. Konuyu da ekleyeyim buraya belki birileri görür, merak edip okur.

Bir shred gitar ustası olarak Gary Moore: Saygı duruşu

Wild Frontier severim Gary Moore üstada hayran olduğum da diskografisini indirmiştim 80'lerde harbi manyak işler yapmış Wild Frontier harbi mükemmel beste kulağın istediğini veriyor şarkı akıyor resmen.

O değil de bağlamanın shred ustasını da unutmayalım İsmet Topçu 🙂
Koskoca virtüze küçücük Cube amfi vermişler ya harbi güzelim sanatçıları pavyonda çaldırarak harcadık gitti

Burada ki Shred sayılır mı bilmiyorum ama harbici bir iş ortaya konulmuş ve tabii ki kötü ses kalitesiyle söyleyen ablanın da ünlü olmamasıyla tozlu raflara kaybolmuş bir şarkı bende öylesine dinlerken rastgele karşıma çıktı işin içinde Gökhan Kırdar'da olunca kötü bir şey olamaz deyip dinledim. Baya Jazz ve Hard Rock motifleriyle süslenmiş bir şarkı acaba soloyu kim çalıyor merak ettim doğrusu Asım Can Gündüz falan olsa bilinirdi bence tuşesi çok benzemiyor zaten burada ki şarkı da, Gökhan Kırdar'da çalıyorsa emin değilim o adamın böyle çaldığını görmedim. İlgili eseri aşağıya bırakıyorum; (Bu arada söyleyen kişi Nil Ünal diye biri dönemin popülerlerinden mi bilmiyorum bir Damarımda Kanımsın şarkısını duydum)

İlgili solo 01:34'te başlıyor outro'da da mis gibi solo var dinleyin gençler.

@brknc bu sorunun aynısını çok değerli bir luthiere sormuştum zamanında kendisi 70 yaşındaydı aynı zamanda müthiş bir müzisyendi. ve bana dediği tek şey "o gitarı eline al ve her gün çal" demişti. Nasıl yani demiştim kendi kendime o zamanlar ama şimdi ne demek istediğini anlıyorum , zamanla ve sabırla her şey oluyor. O yüzden sende gelişmek istiyorsan keep going on 🙂

Konudan bağımsız olarak Gary Moore ismini görünce klasik yoldan uzaklaşıp "benim bunu öğrenmem gerekiyor" dediğim tutkulu başlangıcım aklıma geliyor.Döngüyü bozup,kıvılcımı çakan ise The loner isimli parçasıydı.Gary Moore gerçekten tekniğiyle,sahne performansıyla benim gibi basitçe gitar çalmakla uğraşan insanları üretme azmi tükenmişken ilham kaynağı olabiliyor.En başlarda bend öğrenirken sonrasında pentatonik gamları çözümlemeye çalışırken hangi aşamada olursam olayım her zaman şaşırarak etkilenmekten kendimi alıkoyamadım.Müzik dünyasında teknik anlamda daha başarılı insanlar çıksa da ruhani devamı niteliğinde birisinin bir daha gelemeyeceğini düşünüyorum.

Geri