Shure SM7B için en uyguna alınabilecek Ses Kartı ve diğer ihtiyaçlar nelerdir ?

1- Mikrofonda endüstri standartları ile anılan SHURE gibi bir markanın ürününün, kusurlu olarak piyasaya sürüldüğünü ve ilave bir aparat ile kullanılması gerektiğini düşünmeniz aslında komik bir durum.
Fazlaca gain ihtiyacı ve yüksek seviyede gürültü... FAKE bir SHURE a sahip olabilir misiniz? Bu yüzden sizde bu ihtiyaç vasıl olmuş olabilir mi?

2- Kullandığınız ses kartı ise piyasanın en kötüsü ve en kötü şöhretine sahip... Ancak nedense Focusrite kullanıcıları markanın fanboyu gibiler. Ürüne bir şey dediğimizde tavuğunu kesmiş gibi tepki veriyorlar. Muhtemelen şimdi her focusrite fanboyu gibi burada kaç milyon kişinin bu kartı kullandığından falan bahsedeceksiniz... Ürünün rengini kırmızı olması ile ilgili olabilir. Büyülüyor mu ne?!

3- Ses teknikeriyim. Mesleğim bu. Dolayısı ile "SNR oranının ne olduğunu araştırmak" kısmı size gerekli. Ancak onu doğru bilmediğiniz / yanlış yorumladığınız aşikar... Üründe sensivitiy -59db olarak belirtiliyor. "Gain seviyesinin düşüklüğü"nden değil. İş öğretmeye çalışırken düştüğünüz acziyeti görünce çok fazla güldüğümü belirteyim...

"Olmayan" şu; Hangi sinyal genliğinde, hangi gain staging mantığında, kaynak ile ne şekilde ilişkilendirerek kullandığınızı bilmiyoruz. Bu yorumunuzla bir yargı yaratmak istiyorsanız; bu şekilde bir tanımlama zayıf ve anlamsız. İkinci olarak piyasanın en yüksek "noise flloor / return loss / RTL samples" işleme kapasitesine sahip ses arabirimine sahip olduğunuzu da tekrar belirteyim.

1- "Dostun" değilim.
2- "Hiç bir şey bilmeyen biri"; "hiç bir şey anlatamadığıma" karar vermiş... Ajdar gibi bir şey olmalısın sen..
3- Herşeyi bilen biri, daha Ses arabirimi ile; ses kartı arasındaki farkı bilmiyor... Madem biliyorsun, neden konu açtın ki? Sanırım "-Ağam bizi test ediyir..." Yardımcı olmaya çalışan birilerine yaptığın şey de epeyce bir saygısızlık...

elbette değilsin zaten ortamı birazda olsa yumuşatmak amaçlı kullanılmıştır. Anladığım kadarıyla iletişim becerileri konusunda baya bir eksiksin sana ilk okul çocuklarına anlattığım gibi anlatmalıyım buna ihtiyacın var gibi. Karşındaki insan yardım almak amacıyla bir soru soruyorsa ve bu konuda bilgisi olmadığını söylüyorsa karşısındakinin anlamadığı terimler kullanarak veya sorduğu soruların dışında bir şeyler söyleyerek kişiye bir bilgi vermiş olmuyorsun ferrarisini satamayan bilge. Preamp ve ses kartı konusunu daha önce araştırmıştım ve çoğu insan @blackfriday666 gibi aynı ürünü önerdiler tek kişisin önermesi sonucu bu ürüne yönelmiş değilim. Ben her şeyi bildiğimi hiçbir yazımda dile getirmedim sadece senin kendince vermeye çalıştığın 1. 3. 4. örneğin herkes tarafından bilinebilecek şeyler olduğunu dile getirdim ve aksine her yazımda hiçbir şey bilmediğimi söyledim ki bilen kişiler bana daha rahat yardımcı olabilsinler. Okuduğunu anlamada zayıf eksi(-) . Herkes her şeyi bilmek zorunda değil nasıl ki sen iletişim konusunda eksiksen bende ses kartları mikrofon cart curt konusunda bilgi sahibi değilim ve bu tarz forumların amacı da zaten bilgisi olmayanların bilgi sahibi olanlardan yardım alabilmesidir. Ama senide anlıyorum toplumda açılın ben doktorum tarzında bir minvalde bulunabileceğin bir mesleğin olmadığı için boyunu geçen egonu bu tarz yerlerde tatmin etmeye çalışıyorsun karakter meselesi 🙂. Ajdarla bir benzerliğim olduğunu düşünmüyorum ben müzikle ilgilenmiyorum fakat senin iletişim yoksunluğu konusunda ajdarla ikiz kardeş olduğunu söyleyebilirim 🙂 Ama cevap yazmak senin açından iyi bir şey oldu diye düşünüyorum eksikliklerini görmüş oldun tabi bunları kabul edebilecek erdem sizde var mı ? cevabı bilinen sorular ...

Son düzenleme:
SM7B ile birlikte SE Electronics DM1 Dynamite kullanıyorum oldukça memnunum ama ilk tercihim Triton olurdu.
bende tam olarak bu soruyu sorucaktım bilgisi olan var mı diye hissetmişsin sanırım 😀 . Yapılan bi listede sm7b ile kullanılabilecek en iyi preampler listesi yapmışlar 1. SE Electronics DM1 Dynamite 2. Cloudlifter 3. Triton olarak sıralamışlar sence en iyisi triton mu veya başka birşey mi , bu liste güvenilir mi , ve neden triton ? Türk mantığıyla düşünecek olursakta fiyat olarak yurt dışında da 3. 2 .1 diye sıralanıyor 😀

Son düzenleme:
bende tam olarak bu soruyu sorucaktım bilgisi olan var mı diye hissetmişsin sanırım 😀 . Yapılan bi listede sm7b ile kullanılabilecek en iyi preampler listesi yapmışlar 1. SE Electronics DM1 Dynamite 2. Cloudlifter 3. Triton olarak sıralamışlar sence en iyisi triton mu veya başka birşey mi , bu liste güvenilir mi , ve neden triton ? Türk mantığıyla düşünecek olursakta fiyat olarak yurt dışında da 3. 2 .1 diye sıralanıyor 😀
Tamamı ile algı benimkisi. Mesela Triton Kemper, DM1 de Headrush olarak görüyorum ve Headrush bana yetiyor gibi düşün. 🙂 DM1 benim ihtiyacım için yetti de arttı bile. Fiyatına bakma işlevi önemli. 🙂 SE ucuz diye bence o listede.

DSCF0200.webp

Tamamı ile algı benimkisi. Mesela Triton Kemper, DM1 de Headrush olarak görüyorum ve Headrush bana yetiyor gibi düşün. 🙂 DM1 benim ihtiyacım için yetti de arttı bile. Fiyatına bakma işlevi önemli. 🙂 SE ucuz diye bence o listede.

176483 eklentisini görüntüle

Hocam 12lik inşaat demiriyle bağladığınız için mi SE kullanmayı tercih ettiniz. XLR ile bağlayınca ihtiyaç kalmıyor diyorlar da.

elbette değilsin zaten ortamı birazda olsa yumuşatmak amaçlı kullanılmıştır. Anladığım kadarıyla iletişim becerileri konusunda baya bir eksiksin sana ilk okul çocuklarına anlattığım gibi anlatmalıyım buna ihtiyacın var gibi. Karşındaki insan yardım almak amacıyla bir soru soruyorsa ve bu konuda bilgisi olmadığını söylüyorsa karşısındakinin anlamadığı terimler kullanarak veya sorduğu soruların dışında bir şeyler söyleyerek kişiye bir bilgi vermiş olmuyorsun ferrarisini satamayan bilge. Preamp ve ses kartı konusunu daha önce araştırmıştım ve çoğu insan @blackfriday666 gibi aynı ürünü önerdiler tek kişisin önermesi sonucu bu ürüne yönelmiş değilim. Ben her şeyi bildiğimi hiçbir yazımda dile getirmedim sadece senin kendince vermeye çalıştığın 1. 3. 4. örneğin herkes tarafından bilinebilecek şeyler olduğunu dile getirdim ve aksine her yazımda hiçbir şey bilmediğimi söyledim ki bilen kişiler bana daha rahat yardımcı olabilsinler. Okuduğunu anlamada zayıf eksi(-) . Herkes her şeyi bilmek zorunda değil nasıl ki sen iletişim konusunda eksiksen bende ses kartları mikrofon cart curt konusunda bilgi sahibi değilim ve bu tarz forumların amacı da zaten bilgisi olmayanların bilgi sahibi olanlardan yardım alabilmesidir. Ama senide anlıyorum toplumda açılın ben doktorum tarzında bir minvalde bulunabileceğin bir mesleğin olmadığı için boyunu geçen egonu bu tarz yerlerde tatmin etmeye çalışıyorsun karakter meselesi 🙂. Ajdarla bir benzerliğim olduğunu düşünmüyorum ben müzikle ilgilenmiyorum fakat senin iletişim yoksunluğu konusunda ajdarla ikiz kardeş olduğunu söyleyebilirim 🙂 Ama cevap yazmak senin açından iyi bir şey oldu diye düşünüyorum eksikliklerini görmüş oldun tabi bunları kabul edebilecek erdem sizde var mı ? cevabı bilinen sorular ...

"İletişim uzmanı"mız da gelmiş... Yazı yazarken paragraf, satırbaşı, noktalama işaretleri kullanmayı öğretmediler mi bir iletişimci olarak size?
Okuyamadım kusura bakma. Okunmuyor, çorba gibi yazılan şeylere alerjim var.

Hocam 12lik inşaat demiriyle bağladığınız için mi SE kullanmayı tercih ettiniz. XLR ile bağlayınca ihtiyaç kalmıyor diyorlar da.
Çok yazık. Utanç verici... SHURE, kendi mikrofonunun tanıtımını yaparken; inşaat demirine Pasif Preamp eklemeyi unutmuş. XLR ile bağlamış... Uyarsanız?
Bu arada -"59db Sensivity" in ne olduğundan da bahsetmişler. "Araştırmaya ihtiyacı olanlar" için...

Son düzenleme:
Ben çok kitlendim bu başlığa. Dün geceden beri fırsat buldukça da ufak ufak bakmaktayım. Elimizde bi alet var, hakkını vererek kullanalım, değil mi? Onlarca farklı sayfa onlarca farklı yorum okudum. Farkı amaçlar sonucunda kullanıcı yorumları, kayıtları inceledim. Bunların hepsi tartışılabilir noktada elbette ancak doğrudan Shure sayfasından bir pasaj paylaşıyorum.

_______

But when I played the recording back, I didn’t hear the warm, deep voice I was hoping for. Instead, it was very quiet. I checked the cables and tried again, but still nothing. What was going on?

Well, here’s the thing: the SM7B can make your voice sound as warm and lush as Barry White gargling honey. And yes, it will cut out a preposterous amount of background noise. But in order for it to work, you’ve got to have either an in-line preamp or rather beefy audio interface with lots of clean gain on tap…

Çok enteresan, adamlar resmi sayfalarına böyle bir kullanıcı değerlendirmesi koymuş. Nasıl da kusursuzdu oysa ki. :/
Devam ediyor.

…and, unfortunately, I had made the rookie mistake of buying an SM7B without one. This is the sonic equivalent of asking for your gazpacho soup to be heated up, or going to the toilet without checking if there’s paper first.

For a music tech journalist like me, it was frankly a bit embarrassing.

Adamlar "her önüne gelen aletle süper iyi çalışmaz aslında." durumunu çıtırdan kabul ediyor sanki. Aradan bazı yerleri atlıyorum, meraklısı tamamını okuyabilir.

Now, back in the day, professional mixing desks could boost your signal by up to +100dB. But until quite recently many of your typical consumer-level audio interfaces simply didn’t have enough power for the SM7B, which likes around +60dB of clean gain to hit that sweet spot of tone. So, if you don’t have a fairly new interface, you’ll probably need an extra preamp to use the microphone properly.

There are tons of affordable options out there, but we’d recommend sticking with a phantom-powered option that you can just plug and play. These don’t have any dials, and there’s nothing to setup – all you do is put an XLR (TS, TRS, optik kablo, inşaat demiri, çamaşır ipi değil aman ha) from your mic into one end, and then another XLR from the preamp into your recording interface. Easy.

Çok tuhaf cidden. Yoksa bu adamlar, kendi resmi sayfalarında, tam da benim en başta önerdiğim gibi, basit, ayarlama ihtiyacı olmayan, PP ile çalışan bir ürün mü öneriyor ne. Hayret.
_______

Başlığa yolu düşen, ürünün meraklısı arkadaşlar. Eğer sisteminizi bu mikrofon etrafında kuracak bir podcast üreticisi, yayıncı, ya da yalnızca seslendirme, vokal kayıtları alan bir üretici iseniz, almayı planladığınız ses kartının size sunduklarını iyi incelemeniz bence elzem. Bence, nasıl ki arabanın kadranı 260 diye 1.2 motor arabalarımızı sonuna kadar zorlayıp yolda kalmak yerine kontrollü şekilde hedefa varmaya çalışıyorsak, giriş-orta seviye ses kartlarının görece ucuz/kalitesiz preamplerini de limitlerinin sonuna kadar zorlamak, belki zorlamamıza rağmen yeterli seviyeye ulaşamamak yerine 30-100 USD bandında paralar harcayarak görece daha kaliteli sonuçlar alma ihtimaliniz bulunmakta. Zaten metinde anıldığı gibi, zahmetsiz, gürültüsüz, küt diye 100 db gain koyan bir ses kartına erişebiliyorsanız sizin için ihtiyaç da mesele de yok demektir. Ama muhtemelen çoktan 30 - 40 cloudlifter parası yakmışsınızdır.

Ancak bunların hiçbiri kesin değil. Tek doğrusu yoktur. Alternatif yolları boldur. Bugün kült haline gelmiş birçok "sound" deneysel yaklaşımlar, imkansızlık gibi durumlardan çıkmıştır. Carcass 5150yi 5150 ile boostlarken, Florida Death Metali ucuz solid stane amfilerle inşa edilirken, bir Black Metal külliyatı koca odaya atılmış 1 - 2 mikrofonla yaratılırken muhtemelen müziği ve sesi bilim zanneden dayıların yakınında çok durmadıkları için bunları yapabildiler. Ancak müzik sanattır, ses enerjidir, ses mühendisliği sırtını fizik bilimine, özellikle elektrik fiziğine dayayan bir uygulama alanıdır. Amfiyi kabine doğru değerlerde bağlamak, mutlak fizik kurallarına dayanır. Amfinizi nasıl ayarlayacağınız kendi tasarrufunuzdur. (Bunları konuşuyor olmamız bile komik, neyse)

Cebinizdeki son 100 dolar parayı elbette gidip buna harcamayın, ancak gözünüze ilişmeyecekse alın, deneyin, satın. Hiçbir specsheet, hiçbir YouTube videosu, hiçbir Reddit yorumu kendi kulaklarınızla edindiğiniz tecrübenin önüne geçemez.

Eyyorlamam bu kadar, önümüzdeki başlıklarda beraber öğrenmek, kurcalamak dileğiyle <3
-Dümdüz İnsan Tolga

Ben çok kitlendim bu başlığa. Dün geceden beri fırsat buldukça da ufak ufak bakmaktayım. Elimizde bi alet var, hakkını vererek kullanalım, değil mi? Onlarca farklı sayfa onlarca farklı yorum okudum. Farkı amaçlar sonucunda kullanıcı yorumları, kayıtları inceledim. Bunların hepsi tartışılabilir noktada elbette ancak doğrudan Shure sayfasından bir pasaj paylaşıyorum.

Bizat üreticiden, beni destekleyen içeriği bulup paylaştığınız için teşekkür ederim.

Konudaki "Komik" olan, ilk mesajımda ne demişim?
"-Böyle bir şeye ihtiyaç yoktur.. Ses kartları zaten ortalama +60db / +75db Gain ekleyebilirler.

Üretici;
"But until quite recently many of your typical consumer-level audio interfaces simply didn’t have enough power for the SM7B, which likes around +60dB of clean gain to hit that sweet spot of tone. So, if you don’t have a fairly new interface, you’ll probably need an extra preamp to use the microphone properly.

Türkçesi; "-Ancak yakın zamana kadar, tipik tüketici düzeyindeki ses arabirimlerinizin çoğu, o tatlı ton noktasına ulaşmak için yaklaşık +60dB temiz kazancı seven SM7B için yeterli güce sahip değildi. Bu nedenle, oldukça yeni bir arayüzünüz yoksa, mikrofonu düzgün kullanmak için muhtemelen fazladan bir preamp'a ihtiyacınız olacaktır.

- Komik insan Rotcafelgnis

Özet; Tek başına yetmiyor. 🙂

Gerekli tüm gaini tek başına sağlayacak "bir" preamp ya da ses kartı kullanmalısınız. İkisinin gainini birleştirmemelisiniz

Ses kartınız ile birlikte, toplam ihtiyacın yanlızca bir kısmını (+27dB-30dB ) verecek, pasif preamp ( "İnşaat demirinin ucuna takılanlar gibi") kullanmanız doğru olmaz. Çünkü tek başına yetmediği için ses kartınızdaki Gain ile üstünü tamamlamanız gerekir. Peki bu ne anlama gelir?

Açıklayalım; İki preamfiyi birbirine boostlamış olursunuz. Yani gitar çalarken iki tane drive pedalı arka arkaya açmak gibi. Bu durumda mikrofonun ürettiği sesin ana karakterini ve doğuşkanlarını muhafaza edemezsiniz. Bu şekilde kullanacağınız mikrofon; tınısından uzaklaşır, distorte olur ve gürültü oranı artar...

O Mikrofonun en önemli özelliği olan "Sensivity" in, doğallığının ne anlamı kaldı o zaman? Alın düz bir kondanser / dinamik mikrofon. Diğeri bir işinize yaramayacak çünkü. Yani o yukardaki "ego kastığım" kısım var ya. Amacınıza / yetkinliğinize uygun ekipman edinmeniz ile ilgili, işte o noktaya geliyoruz.
"En iyi mikrofonu almış olmanız en iyi / en etkili sesi / ya da o mikrofonun en iyi performansını kaydedebileceğiniz anlamına da gelmez. Çok iyi bir mikrofon için, onu iyi sürebilecek bir mikrofon preamfisi gerekir. Ses kartlarında kaliteli preamp devreleri olmaz.

- Ferrari almış olmanız, F1 de yarışabileceğiniz anlamına gelmez. Müzik kayıt teknolojileri yetkinliğinizin de olması gerekir( ki, tavsiye istediğiniz konuya bakılacak olursa hiç bilgi sahibi değilsiniz) Performans alamayacağınız şeylere fazla para ödemek yerine, sizin yapabileceklerinizi tamamen karşılayabilecek orta karar şeyler ile başlamanız daha uygun olabilir."
Bu "komik" tanımlama bana ait değil, kullanan kişi, sizin resminizde bahsettiği için ya sizinle ya da kendisi ile dalga geçiyor olmalı

Son düzenleme:

Geri