Ben öğrenmenin, mutlaka belli bir kalıpta gerçekleşmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bence eğitim (öğrenim) kişiye özel şekillendirilmeli.
Aylarca özel ders alıp dört akoru arka arkaya çalamayan adamın yıllar sonra karşılaştığımda zor denebilecek seviyede klasik eserleri kendi kendine öğrenerek çalar hale gelmiş olduğuna da tanık oldum, tam tersine de (uzun süre ders almayıp aynı noktada sayıp, bir kaç derste beklenmedik bir şekilde hızla ilerleyene de)
Farklı durumların farklı şekillerde sonuç vermesinin sebebi sonucu doğuran "bileşenler"dir. İşin başarıya ulaşması doğru bileşenlerin bir araya gelmesiyle mümkün.
Söz konusu bileşenlerin "psikolojik" olanları sizinle ilgili; istek, sabır, yetenek vs... Bir de dış etkenler var; videolar, eğitmenler, kurslar vs. Bu bileşenleri kontrol etmek ve en doğrusunu seçmek elinizde, bu da kendinizi tanımaktan ve hedefinizi doğru belirlemekten geçiyor.
Bu bileşenleri ancak siz seçer, kontrol eder bir araya getirirsiniz.
Ama söz konusu mevzuda, yapılması her koşulda gereken bir şey var ki, o da "egzersiz" (her gitariste her seviyede lazım). Parmaklarınızın hem güçlenmesi hem de nazik hareketleri "ezberlemesi"... Amaç kas şişirmek değil, o kasları en nazik hareketleri sakin sakin yapabilecek kıvama getirecek şekilde eğitmek.
Tavsiyem; ders alsanız da almasanız da, egzersiz yapın. Bu satırları okurken bile elinizde gitar (amfiye falan bağlamayın), düşünmeden, tekrar tekrar aynı hareketleri dikkatli ve doğru bir şekilde yapın. (ben alt yazılı bir film açıyorum, TV'nin de sesini kısıyorum, parmaklar zaten bir süre sonra hareket etmiyormuş gibi oluyor) Zamanla kaslar güçlendikçe (ve parmaklar nasır tuttukça) notaları daha temiz duyulacak şekilde basmaya başlayacaksınız ve kas yapacağı hareketleri ezberledikçe de nota geçişleriniz hızlanacak.
Askerde de duyacaksınız (belki de duydunuz), en etkili öğrenme tekniği "tekrar".
Güç ve denge sizinle olsun 🙂 Kolay gelsin. Umarım ilerde demolarınızı dinleriz.