Heheheh, emin misiniz?Son 5 dk isimli şarkının 3:36 sürmesi kötü bir tasarım olmuş.
Bence bir demoya göre hiç fena değil. Peki, başlıktaki soru için ne düşünürsünüz?
Heheheh, emin misiniz?
evet... eminim... bu iki günde sakız gibi çiğnenip atılacak bir pop şarkısı olsun istiyorsanız tabi ki bu tip genel belirteçleri takip edebilşrsiniz. akorları da 1-5 -6-4 yaparsınız. tam olur...
İşte bu yüzden piyasa bu kadar kötü durumda, eserin ruhu yok, benliği yok, yapmak başka bir şey ona ruh katabilmek başka...
Kaçırdığınız temel nokta adam anlatırken süreyi 3:36 ayarlamış. Yani "it matters"
Acı gerçeklere gelince bir 45 lik plak çalım süresi ortalama o kadar ...bunu çalan radyocular için de araya konuşma ve reklam sıkıştırmak oldukça kolay...
yani olay tamamen ticari kafa ne bir sanatsal değeri ne de başka bir anlamı yok...
Şimdi siz kendi parçanızı 5 dakika yapmayarak kaybettiklerinizi tekrar gözden geçirin.
tabi ki spotlufay listelete 3:30 şarkıyı otomatik olarak yükseltecektir... ne kadar reklam o kadar para demek...
1- şarlının 5 dk olması konusu eser ile ilgili bir eleştiriydi. bu eserin kötü olduğu değil tasarım için çok büyük bir fırsatın kaçırılmış olması dolayısı ile yaptığım bir eleştiri idi. Parçayı özelinde iyi ya da kötü olarak değerlendirmedim.İlker Bey, geçtiğimiz enteresan süreçlerin insanların bazı şeyleri yanlış algılamasına sebebiyet verdiği belli. Aslında genel olarak benzer şeyleri düşünüyor olsak da bunu ifade ediş şeklinizdeki ad hominem tavır ve beni yozlaşmış müzik üreten popülist varlıklarla özdeşleştirmeye çalışmanız iletişim araştırmacılarına makale referansı olacak nitelikte ve de ibret verici. Bunu şakaya vurup ikinci videoyu göndermeme rağmen klasik sistem eleştirisine değinmişsiniz. Bakın, adı üzerinde demo demiştim. Parçanın trafiğini klasik gitarla söyleyip oluşturuyorsunuz, Suno AI kendisine göre gitarları, davulları, sazları, basları vs. düzenliyor, ne kadar 5 dakika yapmasına salık verecek prompt verseniz de 3:36 yapıyor. Siz de bu 3:36'lık demonun üstüne telefonla okuyorsunuz ve provalarda grup arkadaşlarınızla toplanıp çalışıyorsunuz, evirip çeviriyorsunuz ve bir bakıyorsunuz parça kaliteli bir şekilde düzenlenip 5 dakika oluyor. Aynı şeyi Semiha Yankı'ya, Seninle Bir Dakika parçasının 2:56 sürdüğü için ya da Sibel Can'a, Beş Dakika parçasının 3:40 sürdüğü için söylemenizi temenni ediyorum çünkü onlar official şekilde çıkmış. Bahsettiğiniz Spotlufay Şener Üşümezsoy'un spotladığı fay hatlarından birisi mi bilemiyorum ancak en basitinden Flaw of Shadow adlı "DEMO" çalışmamı dinlediğiniz takdirde reklam, para, ticaret vs. işleriyle pek de haşır neşir olmadığımı anlayacağınızı ümit ediyorum. Saygılar.
1- şarlının 5 dk olması konusu eser ile ilgili bir eleştiriydi. bu eserin kötü olduğu değil tasarım için çok büyük bir fırsatın kaçırılmış olması dolayısı ile yaptığım bir eleştiri idi. Parçayı özelinde iyi ya da kötü olarak değerlendirmedim.
2- 3:30 konusu ile ilgili gönderdiğiniz açıklama ile ilgili vidyo ile olan eleştirim de sonraki yazdıklarımdı. bunun ilk şarkı ile doğrudan atıfsal bağlantısı yoktu. Orda açıklama yapan adam pop müzikle ilgili olarak ideal sürenin 3:30 olduğunu anlatıyordu. bir pop müzik parçası olmamasına eağmen 3:36 olan vidyo başlığına 3:36 lık bir vidyo hazırlanmıştı ve ben de buna itafen " so it matters yazmıştım" popüler kültür ve ticaretleşme kavramının nasıl insanları şekilselliğe soktuğuna dair bir eleştiriydi ve yine sizin parçanın kötü veya iyi olup olmaması ile bir ilişki geçmedi. İki grup yaratıcı var, kuralları uygulayıp doğru kabul edenler ve kendilerini ifade edip özgür olanlar. Ben sizin ikinci grupta olmanızı temennide bulunmuştum. mesajı sakin ve dikkatli okursanız anlaşılabileceğini düşünüyorum. Pop parçalarının ticari öncelikle hazırlanmış olması ve bunun içünde ortalama 3:30 olması bu kapitalist sistemin bir beklentisi. Ben sizin ticari kaygı reklam veya başka bir sebepten dolayı 3:30 olmasına dair bir yorum yapmadım zaten öyle bir düşüncem de olmadı.
Burda belirttiğim özel nokta bu tip durumların parçaya ekstra bir katkı dağlayabilecek iken gözardı edilmiş olmasıydı. Parçanın isminde 5 dk olmasaydı yazdığım hiçbir eleştirinin anlamı olmayacaktı ve yine belirtiyorum bu parçanın iyi veya kötü olmasıyla ilgili bir durum da değil. Sivel can adını bile hatırlayacağım bir şarkıcı depil. Semiha yankının parçası güzel ama onun da parçasının isminin parça süresiyle ilişkilendirilebilecek bir hikayesi yok.
Yazdıklarımda sizin müzik anlayışınızı, kişiliğiniz veya tarzınızı kötüleyen, yozlaşmış bulan veya aşağılayan bir ifade varsa özellikle bunu ayrıca belirtmenizi rica ediyorum.
Tekrar özetlemem gerekirse son 5 dakikamı bu parçayla geçirecek olma durumum parçanın 5 dk sürmesi ve sonrasında oluşturacağı 5 dk etkisi benim için önemli olurdu.
Eseri sadece bir heykel gibi değil çocuğunuz gibi düşünün. Onun fiziksel özelliği sizin genetiğinizi taşıyor. Ek olarak en büyk avantajınız ona istesiğiniz ruh karakterini de bahşedebilecek durumda olmanız. Onu yetişmesi için sokağa bırakmayın bence...
Karşılıklı konuşma ortamı oluşturmadığımız ve sadece yazarak bazı şeylerin ifadesi algılanmadığından ; içinde bulunduğumuz ruh halinin anlatılmak istenen ve anlaşılan ana tema üzerinde etkisi oldukça fazladır. Umarım anlaşılmışımdır.
Son olarak eklemek isterim; götevimiz tehlikenin film müziklerinin teması nereden geliyor ? Besteciye film konusu yollanır, düşünür düşünür sonra mors alfabesinden Missiın Impossible =M I = "dash dash dot dot" improvise eder ve unutulmayacak bir başarıya imza atar. Ayrıntılar çok önemlidir....
Kimse bir şey dememiş ama yapay zeka kullanımına değinmek istiyorum. Sanatsal kaygılarla bir şeyler üreten kimsenin yapay zekayı sanat için kullanmaması taraftarıyım. Çoğumuzun derdi kendimizi özgür ve özgün bir şekilde ifade edip müziği bir dil olarak kullanmak iken yapay zekayı yaşanan yoğun duygulardan etkilenen insan yaratıcılığına tercih etmeyi samimiyetsizlik ve kolaya kaçmak olarak görüyorum. Biz müziğin ticari, seri üretim ürünlere dönüşmemesi için çabalayan insanlar değilsek, haddim olmasa da bu forumda işimizin olmadığını söyleyeceğim. Şu sıralar ne zaman forumdan çıkan şeylere baksam en azından yarısındanyapay zeka ile yapılmış bir klip ya da kapak oluyor. Dünyanın en özgün müziğini bile yapmış olsak bu sefer de sanatçı dayanışmasını anlamamaktan yatıyoruz. Çünkü müzik özgün olsa bile görsel sanatların varlığını unutmuş gibi, bu sanata gönül vermiş insanların önüne geçiyoruz. Sanata yapay zeka karıştırmayı doğru bulmuyorum.
Kimse bir şey dememiş ama yapay zeka kullanımına değinmek istiyorum. Sanatsal kaygılarla bir şeyler üreten kimsenin yapay zekayı sanat için kullanmaması taraftarıyım. Çoğumuzun derdi kendimizi özgür ve özgün bir şekilde ifade edip müziği bir dil olarak kullanmak iken yapay zekayı yaşanan yoğun duygulardan etkilenen insan yaratıcılığına tercih etmeyi samimiyetsizlik ve kolaya kaçmak olarak görüyorum. Biz müziğin ticari, seri üretim ürünlere dönüşmemesi için çabalayan insanlar değilsek, haddim olmasa da bu forumda işimizin olmadığını söyleyeceğim. Şu sıralar ne zaman forumdan çıkan şeylere baksam en azından yarısındanyapay zeka ile yapılmış bir klip ya da kapak oluyor. Dünyanın en özgün müziğini bile yapmış olsak bu sefer de sanatçı dayanışmasını anlamamaktan yatıyoruz. Çünkü müzik özgün olsa bile görsel sanatların varlığını unutmuş gibi, bu sanata gönül vermiş insanların önüne geçiyoruz. Sanata yapay zeka karıştırmayı doğru bulmuyorum.
Yok hocam bunu forumda defalarca yazdık, bu konuda ilk gönderi düzenlenmiş yani tam olarak içeriği anlayabildiğimi söyleyemem ama sizin yazdıklarınıza kelimesi kelimesine katılıyorum.
Yapay zeka yol göstericimizse maalesef yandık, benzer şeyleri yazmak istemiyorum ama biraz şu meretin çalışma prensibine bakan insan zaten bunu bir yaratıcılık aparatı olarak kullanmaz.
Neden mi? E çünkü zaten yapay zeka yapılan işlerin ya da veri havuzundaki bilgilerin ortalamasını alıyor da ondan, çıkan ürün talep edilen özelliklerin tam bir ortalaması, ortalamanın yaratıcılığı öldürdüğünü zaten biliyoruz.
Dolayısıyla ister görsel oluşturma ister müzik oluşturma hepsi aynı mantıkla çalışıyor. Birbirinden bir farkı yok, kimse kendini kandırmasın.
Günün birinde promt meselesi aynı notalara basmak gibi bir şey olursa, yani akışı anlık hislerinizle değiştirip bunu bir mesajın anlatımına çevirme şansınız olursa belki o zaman ilk yapay zeka destekli enstrüman ortaya çıkmıştır diyebiliriz, belki hani o zaman buna tamam diyebilirim ama bir komutla (bin komut olsa da fark etmez) hop istediğimiz "şarkıyı" yapalım, buna kim inanır, biraz mantıklı olun lütfen.
Yapay zeka daha yavrucak. "Meret" gibi laflarla değer kaybetmez. İleride daha da güçlenecek. Eskiz defteri olarak kullanmakta da sorun yoktur. Bu kişiye kalmış, az yol gösterir, çok yol gösterir. Parçaları Arocklamaktan iyidir. Teknolojiye adapte olmak gerekiyor.
Mevzunun hiç anlaşılmadığı ortada, yapay zeka zaten "araklamak" demek. Mevcut üretilmişlerin ortalamasına göre sonuçlar veriyor. Bu şekilde yol göstericilik olmaz 🙂
Elbette teknoloji gelişecek, değer kaybedip kaybetmemesi ayrı hikaye. Şu aşamada çalışma prensibi sadece llm dedikleri olay, bilgileri karşılaştırıp analiz edebiliyor. Bu bir devrim ve çok değerli ama işte insanoğlu her zaman yaptığı gibi kolaycılığa kaçtığından bunu da olması gerektiği gibi kullanmak yerine bu şekilde takılıyor.
Günün birinde genel yapay zeka dedikleri olay insansı bir duruma evrilirse o zaman bir şey diyemem, o zaman farklı bir çağa geçmiş olacağız şu an durumun bununla uzaktan yakından alakası yok.
"Yapay zeka zaten araklamak demek 🙂 "
Milyonlarca dolar yatırım yapılan bir mefhuma böyle indirgemeci bir şekilde yaklaşmak dehşet verici. Yol göstericilik mevcut üretilmişlerin ortalaması, çapı veya karesiyse bu size göre ilham olmaz belki lakin bana göre olur. Yapay zekayla üretilmiş bir parçadaki üç saniyelik kısım bile bu işi başarabiliyorsa daha neyi tartışıyoruz?
Ayrıca ben ilk gönderdiğim parçayı gitarla besteleyip seslendirmiştim zaten. Yapay zeka aynı besteyi çok sesli hale dönüştürdü, seslendirdi. Ben de yapay zeka vokallerini silip tekrardan kendim okudum, muhabbetlerden tiksindiğim için sildim. Bu yapılan çalışma, provalarda gitar, davul, bas çalacak arkadaşlara iyi bir referans, hepsi bu.
Yapay zekanın işleyişi, dönüşümü ve geleceği ile ilgili bu sene bildiri yapıp sempozyumda sunduğum için bu konunun devamını pek de irdeleme gereği duymuyorum. Bu kadar zamanım yok. Saygılar.
Bu muhabbet bir yere gitmiyor çünkü dönüp dolaşıp aynı laflar sarfediliyor. Yanlış anlaşılma ihtimalini en aza indirmek için dümdüz söyleyeceğim. Fikir sizden çıkmış da olsa, bir kısmı sizin tarafınızdan çalınmış da olsa fikri bütün bir şarkıya çevirme işinin yapay zekaya bırakıldığı an sanattan sapılan andır."Yapay zeka zaten araklamak demek 🙂 "
Milyonlarca dolar yatırım yapılan bir mefhuma böyle indirgemeci bir şekilde yaklaşmak dehşet verici. Yol göstericilik mevcut üretilmişlerin ortalaması, çapı veya karesiyse bu size göre ilham olmaz belki lakin bana göre olur. Yapay zekayla üretilmiş bir parçadaki üç saniyelik kısım bile bu işi başarabiliyorsa daha neyi tartışıyoruz?
Ayrıca ben ilk gönderdiğim parçayı gitarla besteleyip seslendirmiştim zaten. Yapay zeka aynı besteyi çok sesli hale dönüştürdü, seslendirdi. Ben de yapay zeka vokallerini silip tekrardan kendim okudum, muhabbetlerden tiksindiğim için sildim. Bu yapılan çalışma, provalarda gitar, davul, bas çalacak arkadaşlara iyi bir referans, hepsi bu.
Yapay zekanın işleyişi, dönüşümü ve geleceği ile ilgili bu sene bildiri yapıp sempozyumda sunduğum için bu konunun devamını pek de irdeleme gereği duymuyorum. Bu kadar zamanım yok. Saygılar.
Bu muhabbet bir yere gitmiyor çünkü dönüp dolaşıp aynı laflar sarfediliyor. Yanlış anlaşılma ihtimalini en aza indirmek için dümdüz söyleyeceğim. Fikir sizden çıkmış da olsa, bir kısmı sizin tarafınızdan çalınmış da olsa fikri bütün bir şarkıya çevirme işinin yapay zekaya bırakıldığı an sanattan sapılan andır.
Yapay zekanın ne kadar büyük paralarla, ne kadar büyük ekipler tarafından ne kadar büyük çabalarla geliştirildiği bu tartışmaya hiçbir şey katmıyor. Burada kimse yapay zekanın değerini veya kalitesini tartışmıyor ki. Söylediğimiz tek şey bilinçsiz bir makinenin yaptığı şeyin sanat olamayacağı. Şarkı yapma sürecinde siz yaparken belki binbir farklı fikir gelecek ve yaparken şarkıyı değiştireceksiniz. Yapay zeka ise size jenerik bir şey üretip veriyor ve siz de buna ilham diyorsunuz. Promptu yazan bizlerken nasıl bize ilham olan şey yapay zeka olabilir? Ona ne yapması gerektiğini söyleyen biz değil miyiz?