Bence en önemli olan adam olmasıdır🙂 Yani anlaşamadığın bir insan iyi çalsa bile o grup iyiye gider mi?
yukarıda bahsettiğimiz tek kişi konusu da bu, ayrıca eğer kendinizi mutsuz hissediyorsanız vakit kaybetmeyin. Ev gitaristi olun, dünyanın sonu değil 🙂 Kimseye laf anlatmaya çalışmayın, kimse kendisini kötü görmez enstrümanda. Bunu bilen deneyimli kişilerde oldukça mülayimdir, çünkü herhangi hatasını söylese karşısındakine tepkiyle karşılaşacağını da bilir. İşini yapmayan adama karışmamak burada önemli, yapamıyorsa yolları ayır, git bira iç otur muhabbet et ama müzik yapma. Bahsettiğimiz gruptaki tek güçlü kişi olması aslında bu, şarkıları tek kişi seçsin, diğerleri karışmasın mantığı da buradan geliyor. Herkes müziği farklı duyuyor, evet notalar belli ama herkesin bir fikri var. 5 kişilik bir grup şarkı seçtiği zaman davulcunun seçtiği şarkıda gitarist orjinal çalmazsa, doğru bile çalsa davulcu orjinali arayacağından " ne oldu bizim şarkı?" der. Aynısı gitarist için de geçerlidir, davulcu bir yere atak koysa gitarist onu kafasında kurmadığı için "ne oluyoruz?" der. Ya da 2 gitaristiz, ben 7 li akor bastım, elime bakarak çalan diğer gitarist "tab'da öyle yazmıyor, normal akor o 7 si yok" ya da am7 ile C akoru da karıştırılır, sonuçta fazladan bir la sesi var, arada kaybolup gidebilir. Ben C yerine am7 bastığımda (çevrim olarak bastığımı düşünün) diğer gitarist, yanlış bastın öyle bir akor yok, bile diyebilir. Laf anlatmamak için, tek kişi her zaman iyidir. Şarkı besteleyebilirsiniz, solo yazabilirsiniz, hatta her konuda fikir belirtmek serbest. Ama şarkı seçimi işin püf noktası. Beğenmeyen çıksın yapacak birşey yok demek kulağa egoistçe de gelse, harcadığınız vaktin dönüşü yok arkadaşlar. Amacınız ortak olana kadar gerekirse de eleman arayın. Umarım tavsiyelerim birinin işine yarar, 9 senedir gruplarla çalıyorum, artık bıraktım eleman aramayı. Varsa hazır grup gelip çalayım diyorum 🙂unuttuğum önemli bir konu;
önyargısı olan insanlardan her daim uzak durmak lazım. şarkı öneriyorum ve hayatında hiç dinlemediğinden eminim. daha şarkıyı açmadan" bu x grubunun çalmam" ya da "gitar dediğin ya fender ya Gibson olur" gibi saçmalayan insanlarla parkta oturup gofret bile yiyemezsin. ha çok bilgili ve iyi çalıyorsa grup üyesini değil muhtaç ve geçici bir konuk sanatçı gibi muamele görürsün.
yukarıda bahsettiğimiz tek kişi konusu da bu, ayrıca eğer kendinizi mutsuz hissediyorsanız vakit kaybetmeyin. Ev gitaristi olun, dünyanın sonu değil 🙂 Kimseye laf anlatmaya çalışmayın, kimse kendisini kötü görmez enstrümanda. Bunu bilen deneyimli kişilerde oldukça mülayimdir, çünkü herhangi hatasını söylese karşısındakine tepkiyle karşılaşacağını da bilir. İşini yapmayan adama karışmamak burada önemli, yapamıyorsa yolları ayır, git bira iç otur muhabbet et ama müzik yapma. Bahsettiğimiz gruptaki tek güçlü kişi olması aslında bu, şarkıları tek kişi seçsin, diğerleri karışmasın mantığı da buradan geliyor. Herkes müziği farklı duyuyor, evet notalar belli ama herkesin bir fikri var. 5 kişilik bir grup şarkı seçtiği zaman davulcunun seçtiği şarkıda gitarist orjinal çalmazsa, doğru bile çalsa davulcu orjinali arayacağından " ne oldu bizim şarkı?" der. Aynısı gitarist için de geçerlidir, davulcu bir yere atak koysa gitarist onu kafasında kurmadığı için "ne oluyoruz?" der. Ya da 2 gitaristiz, ben 7 li akor bastım, elime bakarak çalan diğer gitarist "tab'da öyle yazmıyor, normal akor o 7 si yok" ya da am7 ile C akoru da karıştırılır, sonuçta fazladan bir la sesi var, arada kaybolup gidebilir. Ben C yerine am7 bastığımda (çevrim olarak bastığımı düşünün) diğer gitarist, yanlış bastın öyle bir akor yok, bile diyebilir. Laf anlatmamak için, tek kişi her zaman iyidir. Şarkı besteleyebilirsiniz, solo yazabilirsiniz, hatta her konuda fikir belirtmek serbest. Ama şarkı seçimi işin püf noktası. Beğenmeyen çıksın yapacak birşey yok demek kulağa egoistçe de gelse, harcadığınız vaktin dönüşü yok arkadaşlar. Amacınız ortak olana kadar gerekirse de eleman arayın. Umarım tavsiyelerim birinin işine yarar, 9 senedir gruplarla çalıyorum, artık bıraktım eleman aramayı. Varsa hazır grup gelip çalayım diyorum 🙂
O bir metal yorgunluğu olayı. Bir teli defalarca bükersin sonra bir dokunursun kopar aynı şey. Hiç bir stüdyonun sizden tel, zil deri, yanan amfi vs..parsı istemeye hakkı yoktur. Voltaj balassızdır, ekipman ömrünü tamamlamıştır ve benzeri... Bütün işletmeler gibi Amortisman ayıracaklar.10 yıllık zili kırılınca parasını isteyen stüdyocu, yanlış saate randevu yazanlar, amfi açmayı bilmeyen elemanları...
.
Ya bari sen deme.. Az mı gördük adamların davulu dayak manyağı yaptığını, amfilerin sesini sonuna kadar açıp şişirdiğini.. Tecrübesiz gruplara stüdyo kiraladığında hem gelip davulun Tama'sını, amfinin Mesa'sını isterler, hem de aletlerin içine ederler.. Bunlardan sonra stüdyoya giren grup amfiye bakıp ağlardı be çamur gibi ses geliyor diye.. Yepyeni zilin haftasında yamulduğunu da gördük, Remo'nun kaliteli kick derisinin haşat olduğunu da, nasıl bir pedal ayarlamaksa, abanmaksa.. Gerçi biz de istemezdik parasını ama acırdık aletlere..O bir metal yorgunluğu olayı. Bir teli defalarca bükersin sonra bir dokunursun kopar aynı şey. Hiç bir stüdyonun sizden tel, zil deri, yanan amfi vs..parsı istemeye hakkı yoktur. Voltaj balassızdır, ekipman ömrünü tamamlamıştır ve benzeri... Bütün işletmeler gibi Amortisman ayıracaklar.
Bir kere başımıza geldi, zil parsı istedi eleman; "-polis çağır dava et" dedim. Orada dondu kaldı öyle.
-Burada ne iş yapıyorsunuz ? dendiğinde; izah edebilirse ruhsatsız dükkan işletmediğini, vergi kaçırmadığını; sonra da ıspatlasın kullananın bilerek, isteyerek mala nasıl zarar verebildiğini.
Ya bari sen deme.. Az mı gördük adamların davulu dayak manyağı yaptığını, amfilerin sesini sonuna kadar açıp şişirdiğini.. Tecrübesiz gruplara stüdyo kiraladığında hem gelip davulun Tama'sını, amfinin Mesa'sını isterler, hem de aletlerin içine ederler.. Bunlardan sonra stüdyoya giren grup amfiye bakıp ağlardı be çamur gibi ses geliyor diye.. Yepyeni zilin haftasında yamulduğunu da gördük, Remo'nun kaliteli kick derisinin haşat olduğunu da, nasıl bir pedal ayarlamaksa, abanmaksa.. Gerçi biz de istemezdik parasını ama acırdık aletlere....
Stüdyonuz mu var?Haklısın az görmedik; Mikrofonu ağzının içine sokup brutal vokal yapanlar. Gitar amfisine bass girenler, Amfi inputunda jack kıranlar, Kick pedalındaki keçeyi çıkarıp davul çalanlar, sırayla davulun başına geçemeler, bagetlerle bass çalmaya çalışanlar. neler gördük neler. Zamanında ben de aldım zil parası, tel parası inkar etmem. Böyle adamlardan gene alırım 🙂